Pages

30 January 2009

OTE: ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ 3 ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΤΟΥ ΟΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΜΗΝΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕΤΤ

Αθήνα, 28/01/2009

Επαναλαμβάνονται οι «πολεμικές ανακοινώσεις» μεταξύ ΕΕΤΤ και ΟΤΕ σχετικά με μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση υπηρεσιών του Οργανισμού, που περιορίζουν τις δυνατότητες επιλογής των πελατών του. Η ΟΤΕ ανακοινώνει:

«Φραγή» στις επιλογές των καταναλωτών για ευρυζωνικές υπηρεσίες


Τέσσερις μήνες περιμένει ο ΟΤΕ την ΕΕΤΤ να εγκρίνει συνδυαστικά πακέτα του, που αφορούν σε ευρυζωνικές υπηρεσίες και τηλεφωνία.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2008, ο ΟΤΕ κατέθεσε στην ΕΕΤΤ τα παρακάτω οικονομικά πακέτα που προσφέρουν φθηνότερη επικοινωνία και ευρυζωνικές υπηρεσίες:

 • Τη διάθεση ειδικής προσφοράς douple play που περιλαμβάνει σε μία ενιαία τιμή από 40,90 ευρώκαι υπεραστικές κλήσεις και δωρεάν χρόνο ομιλίας προς κινητά και ευρυζωνική σύνδεση, που εξασφαλίζει συνολική έκπτωση έως και 31% στους πελάτες και πάγιο γραμμής και απεριόριστες αστικές
 • Την παροχή δωρεάν χρόνου ομιλίας από σταθερό ΟΤΕ προς κινητά σε πελάτες των προγραμμάτων OTE talk και Conn-x talk
 • Την παροχή απεριόριστης χρήσης διεθνούς τηλεφωνίας προς σταθερά τηλέφωνα 46 επιλεγμένων χωρών με 6 ευρώ/μήνα.

  Μέχρι σήμερα, 4 μήνες μετά, η ΕΕΤΤ ούτε έχει δώσει έγκριση ούτε έχει απορρίψει τα παραπάνω πακέτα:

 • Αρχικά χρονοτρίβησε ζητώντας παραπάνω στοιχεία, τα οποία και απέστειλε ο ΟΤΕ.
 • Στη συνέχεια, το Δεκέμβριο του 2008, η ΕΕΤΤ ενημέρωσε προφορικά τον ΟΤΕ ότι για να εγκρίνει την ειδική προσφορά douple play θα πρέπει να αυξήσει τις προτεινόμενες τιμές. Η ΕΕΤΤ, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που ουδείς γνωρίζει, έβγαλε το συμπέρασμα ότι οι ανταγωνιστές μας, εξαιτίας των προτεινόμενων από τον ΟΤΕ τιμών, δεν μπορούν να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες σε χαμηλότερη τιμή. Αυτό συνέβη τη στιγμή που στην αγορά διατίθενται από τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ παρόμοια πακέτα με χαμηλότερη τιμή.
 • Στο τέλος Δεκεμβρίου 2008, ο ΟΤΕ έστειλε νέα επιστολή επισημαίνοντας τα ερωτηματικά που δημιουργούνται από τον αδιαφανή τρόπο που η ΕΕΤΤ ελέγχει τις τιμές του και αντιπρότεινε έγκριση των πακέτων με αύξηση 1 ευρώ. Μέχρι σήμερα, τέλος Ιανουαρίου 2009, η ΕΕΤΤ δεν έχει δώσει ουδεμία απάντηση στον ΟΤΕ.

  Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η πρωτοφανής καθυστέρηση στην εμπορική διάθεση νέων οικονομικών προγραμμάτων από τον ΟΤΕ, περιορίζοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες επιλογής των πελατών και καθιστώντας αδύνατο κάθε προγραμματισμό του ΟΤΕ.

  Πως δικαιολογείται η στάση αυτή της ΕΕΤΤ, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πακέτα που συμβάλουν:

 • στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας που αποτελεί εθνικό στόχο και
 • στη μείωση του λογαριασμού των καταναλωτών και μάλιστα σε μία περίοδο στενότητας για τη μέση οικογένεια;
 • Πηγή ΟΤΕ  3 comments:

  Τασος-Πατρα said...

  ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΕΤΤ? ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ? ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ?

  Anonymous said...

  Φίλε Tasos, βεβαίως να ελεγχθεί η ΕΕΤΤ όχι όμως για αυτόπου γράφεις, αλλά γιατί επί τόσα χρόνια οι προκάτοχοι των παρόντων κάνανε "πλάτες" στον ΟΤΕ, ώστε να σφυρίζει από την άλλη μεριά στα αιτήματα των παρόχων για συνεγκατάσταση στα κέντρα "του", αλλά εκείνος να πουλάει τις δικές του υπηρεσίες ADSL και να μαζέψει εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές πρίν υποκύψει στην πίεση της παρούσας ΕΕΤΤ και ανοίξει μαζικά (όχι βέβαια πάνω από 10 τον μήνα) τα κέντρα "του" στην συνεγκατάσταση των άλλων παρόχων (με δικά τους χρήματα εννοείται, και με δικό του φανερό κέρδος - το κρυφό δεν το ξέρουμε - 12.5%).Αν περιμέναμε ευρυζωνικότητα και πακέτα double play από τον ΟΤΕ θα είμασταν ακόμη με PSTN/ISDN στην καλύτερη περίπτωση. Μόνο η εμπορική πίεση από άλλους παρόχους (όποιοι και αν υπήρξαν αυτοί) και η αποδοχή των υπηρεσιών τους από το κοινό, ανάγκασε τον ΟΤΕ να ξανασκεφτεί το θέμα και να κουνηθεί (όπως κουνήθηκε). Πολύ καλά κάνει η ΕΕΤΤ και δημιουργεί ένα χρονικό περιθώριο ασφαλείας ανάμεσα στο πρώην μονοπώλιο και στους νεαρούς ανταγωνιστές του μέχρι αυτοί να μπορέσουν να τον αντιμετωπίσουν ισότιμα.Αλλοίμονο άν άφηνε ελεύθερο τον "λύκο μέσα στο μαντρί".
  Τώρα όσον αφορά τον χαρακτηρισμό περί "επιτροπής υποστήριξης εισπράξεων των παρόχων" θα έπρεπε πριν τον διατυπώσεις να γνωρίζεις 2-3 πράγματα, όπως:
  1. Την νομιμότητα και διαφάνεια των χρεώσεων του ΟΤΕ προς τους παρόχους αλλά και προς τους πελάτες του εν γένει,όχι μόνο πρόσφατα αλλά από το 2000 και πέραν τουλάχιστον γιατί οι περισσότερες αμφισβητήσεις προέρχονται από εκείνη την περίοδο,
  2. Το γιατί ο ΟΤΕ "άφησε" και διογκώθηκαν απαιτήσεις του σε παρόχους (π.χ Telepassport, Lannet, κ.ά), όντας κάτοχος εγγυητικών επιστολών τους και μας παρουσιάζει τώρα δεκάδες εκ. € φέσια. Μήπως κάτι μυρίζει άσχημα εκεί μέσα; Εξάλλου για τα πολλαπλάσια χρέη του Ελλ. Δημοσίου, Ολυμπιακής, ΕΡΤ Α.Ε και άλλων "ευαγών ιδρυμάτων" γιατί δεν γίνεται καμμία νύξη; η ΕΕΤΤ φταίει και για αυτά;
  3. την αξιοπιστία και ορθότητα των στοιχείων που παρέχει (όποτε θέλει) ο ΟΤΕ στην ΕΕΤΤ ώστε να γίνει ο κοστολογικός έλεγχος που απαιτείται από τον νόμο και εγκριθούν οπι τιμές με τις οποίες πουλάει το πρώην μονοπώλιο. Ας κάνει κάποιος τον κόπο να δεί πως διαμορφώνεται το κόστος των μισθωμένων κυκλωμάτων χρόνο με τον χρόνο.
  τα παραπάνω σε καμμία περίπτωση δεν γράφονται για να ακυρώσουν ή να κρύψουν τους όποιους κακούς επιχειρηματίες (ή και χειρότερα) υπήρξαν στον χώρο των άλλων παρόχων.
  Ας σοβαρευτούμε πιά με αυτή την παραφιλογία του ΟΤΕ! Κάποτε είχαν ρωτήσει στον ΣΚΑΙ τον κο Γιακουμάκη (τότε πρόεδρο της ΕΕΤΤ) περίπου το ίδιο πράγμα. Η "πληρωμένη" απάντηση που έδωσε στους ερωτώντες δημοσιογράφους ήταν ότι είχε χρέος να προστατεύσει την ύπαρξη των ανταγωνιστών του ΟΤΕ (και επομένως της ύπαρξης ανταγωνισμού) γιατί "...πειράματα με δισ. € δεν γίνονται κάθε μέρα". Ας το θυμόμαστε αυτό πριν αναμασήσουμε ότι εκπορεύεται απο το Μέγαρο αβίαστα......

  Anonymous said...

  Αγαπητέ Παντελή,

  Από τα λεγόμενά σου αντιλαμβάνομαι ότι ή δεν έχεις άμεση γνώση από την σχέση ΟΤΕ - Παρόχων ή απλώς "δεν σε αφήνει να κοιμηθείς η δόξα του Μιλτιάδη".(αρχαίο ελληνικό ρητό)

  Και εξηγούμαι:
  1. Οι συνεγκαταστάσεις έγιναν με πνεύμα επαγγελματισμού και συνεργασίας με τους παρόχους. Ο ΟΤΕ διαθέτει (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) αξιολογότατα στελέχη (όπως επίσης και οι παρόχοι) και η δουλειά έγινε με πνεύμα συνεργασίας και επαγγελματισμού και τα ατελείωτα δωδεκάωρα που ριξαμε παρέα με τα στελέχη των παρόχων εμένα τουλάχιστον μου έχουν μείνει αξέχαστα! Αν σε ενοχλεί ο δυναμισμός του ΟΤΕ το πρόβλημα είναι δικό σου!
  2. Όταν επιχειρείς να λειτουργήσεις νέες διαδικασίες και κάνεις εκατομμύρια εγγραφές, είναι λογικό ότι κάποια μικρά λάθη θα γίνουν. Πρέπει όμως να ξέρεις ότι τα ανοικτά θέματα μεταξύ ΟΤΕ παρόχων για το θεμα είναι σήμερα λίγα!
  3. Η διόγκωση των απαιτήσεων προς παρόχους δείχνει την απέραντη μακροθυμία του ΟΤΕ να εφαρμόζει την πολιτική του κράτους δηλαδή να δημιουργήσει ανταγωνισμό, εις βάρος τον δικών του συμφερόντων αλλά και το συνεχές χάϊδεμα της ΕΕΤΤ προς αυτούς. Φαίνεται όμως ότι η περίοδος χάρητος έχει τελειώσει και τώρα πλέον και ο ΟΤΕ απαιτεί τα λεπτά του! Ο ΟΤΕ δεν είναι τηλ/κή τράπεζα και αν ποτέ γίνει θα βγάλει λεπτά δεν θα χάσει λεπτά. Θα σου θυμίσω ότι ο ΟΤΕ αποκλείστηκε από την αγορά της κινητής για έξη χρόνια αλλά όταν βγήκε στη μάχη ο ανταγωνισμός έπαθε έμφραγμα!
  4. Τέλος όσον αφορά τον κοστολογικό έλεγχο ο οποιοσδήποτε φοιτητής λογιστικής θα σου πει ότι είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη δουλειά, ο ΟΤΕ δεν πουλάει καραμέλλες έχοντας πέντε μαγαζιά, πουλάει εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες έχοντας πανάκριβες εγκαταστάσεις και εκατοντάδες μαγαζιά.

  Σου δηλώνω ότι δεν είμαι ιδεαλιστής, αλλά αν έχεις κάποιες απτές αποδείξεις για παράνομες πράξεις που αφορούν το θέμα βάλε την δικαιοσύνη να το λύσει!
  Οι ανθρωποι του ΟΤΕ σέβονται τους παρόχους και το παιχνίδι παίζεται με κανόνες συγκεκριμένους! Πάντα όμως σε κάθε καλάθι υπάρχουν και σάπια μήλα. Μάθε να συνεργάζεσαι με τους καλούς (και να τους προστατεύεις) γιατί να οι καλοί χαθούμε ο χαμένος θα είσαι κύρια εσύ ο ανταγωνιστής και όχι αυτοί!

  Ένας ΟΤΕ τζής