Pages

06 February 2009

Ο ΟΤΕ χαρακτηρίζει «ανεκδιήγητο» το πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ της ΕΕΤΤ

Πηγή ICT Plus - 5/2/2009Και ξαφνικά μέσα σε λίγες ώρες πολεμικά ανακοινωθέντα συντάραξαν την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Το πρώτο πρόστιμο του χρόνου ύψους 2 εκατ. ευρώ της ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ, ο οποίος ήταν και πέρισυ ο βασικός «χρηματοδότης» με 61 εκατ. ευρώ του γεμάτου ταμείου της Εθνικής Επιτροπής, αποτέλεσε την πρώτη αιτία πολέμου.

Το πρώτο πρόστιμο του 2009 ύψους 2 εκατ. ευρώ που επέβαλε χθες στον ΟΤΕ η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Οργανισμού, ο οποίος την κατηγορεί για άμεση παρέμβαση στην εμπορική του πολιτική, η οποία αναγκάζει τους καταναλωτές να επιλέγουν εναλλακτικούς παρόχους για τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. Από το 2006 μέχρι σήμερα η ΕΕΤΤ έχει επιβάλει πρόστιμα 61 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ, ποσόν που είναι «βαρύ» για τον Οργανισμό. Αν συνυπολογιστούν και οι «αγύριστες» οφειλές των εταιρειών σταθερής τηλεφωνίας που έχουν αποσυρθεί από την αγορά τότε οι απώλειες αυτές ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤΤ η επιβολή του προστίμου αποφασίστηκε στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας «ως αποτέλεσμα ακροαματικής διαδικασίας, κατόπιν διαπίστωσης παραβιάσεων της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας και συγκεκριμένα μη παροχής στοιχείων. Η ΕΕΤΤ είχε καλέσει με επιστολή της την ΟΤΕ Α.Ε. να της παράσχει συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, στο πλαίσιο του κοστολογικού ελέγχου έτους 2008 και του ελέγχου εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού, ιδίως του ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου τιμών για τη φωνητική τηλεφωνία. Για την επιβολή του προστίμου ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι η ΟΤΕ Α.Ε έχει γίνει επανειλημμένα υπότροπος όσον αφορά στην τήρηση των υποχρεώσεών της για την παροχή στοιχείων».

Ο ΟΤΕ αντιδρώντας άμεσα με χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει ότι η Διοίκησή του θα προσφύγει για μία ακόμα φορά στη Δικαιοσύνη επιδιώκοντας να μην καταβληθεί το πρόστιμο τονίζοντας ότι «εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο η ΕΕΤΤ έχει παρέμβει ουσιαστικά στην εμπορική πολιτική του ΟΤΕ, με στόχο να υποχρεώσει τα εκατομμύρια των πελατών μας να πληρώνουν για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες περισσότερο από όσο θα έπρεπε, διαπιστώνοντας, μάλιστα, ότι η πολιτική αυτή «εξαναγκάζει» τους πελάτες του να μετακινηθούν σε εναλλακτικούς παρόχους».

Καταλογίζει «εκδικητική πρόθεση»
Ο ΟΤΕ αναφέρει ότι ελάχιστες ημέρες μετά την διαμαρτυρία του για τις καθυστερήσεις της ΕΕΤΤ να εγκρίνει τα εκπτωτικά του προγράμματα που θα οφελούσαν δεκάδων χιλιάδες καταναλωτές η ΕΕΤΤ «εκδικήθηκε» του Οργανισμό επιβάλοντάς του ένα «ανεκδιήγητο» πρόστιμο «για δήθεν μη παροχή στοιχείων». Ο ΟΤΕ σκληραίνει τις διατυπώσεις του χαρακτηρίζοντας «υστερόβουλο χαρακτήρα λειτουργίας του Ρυθμιστή, που τελικά αποβαίνει σε βάρος όλων των χρηστών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σε πλήρη αντίθεση με το ρόλο που του έχει αναθέσει η πολιτεία». Η Διοίκηση του Οργανισμού επικαλείται έξι βασικά σημεία-στοιχεία, τα οποία από τις αρχές του 2008 μέχρι και το τέλος του παρέδωσε στην Επιτροπή στη μορφή που της ζητήθηκαν και οδήγησαν με σημαντική καθυστέρηση στην έγκριση των οικονομικών προγραμμάτων του ΟΤΕ. Όμως «εδώ και 4 μήνες, η ΕΕΤΤ κώφευε, μέχρι χθες που επέβαλε ένα ακόμα πρόστιμο», χρησιμοποιώντας ένα «μοντέλο φάντασμα» που χρησιμοποιείται κατά το δοκούν με συνεχείς αλλαγές χωρίς εκ των προτέρων να έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί.

Οι αντιπαραθέσεις των δύο πλευρών δεν φαίνεται ότι θα κοπάσουν καθώς σήμερα πραγματοποιείται σε ηλεκτρισμένο κλίμα ανοιχτή ακρόαση στην ΕΕΤΤ για τα εκπτωτικά προγράμμάτα του Οργανισμού που περιμένουν την έγκρισή τους.No comments: