Pages

04 February 2009

YME: «Φως» στην υλοποίηση του έργου των οπτικών ινών.

Συνεργασία των υπουργείων Οικονομίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ανάπτυξης για την προώθηση της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Στόχος το έργο, προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, να προκηρυχθεί το β' εξάμηνο του 2009. Ερωτηματικό για την συμμετοχή τραπεζικών ιδρυμάτων. Καμία ανησυχία «προς το παρόν» από τον χρονικό προγραμματισμό του έργου.

Με την συμμετοχή και του υπουργείου Ανάπτυξης στην αρχική Ομάδα Εργασίας ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την προετοιμασία προκήρυξης του μεγάλου αναπτυξιακού έργου σύνδεσης 2 εκατ. κατοικιών με δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο θα αναπτυχθεί σε πανελλαδική κλίμακα. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού, καθηγητή ΕΜΠ Βασίλη Ασημακόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας, Γιώργου Αναστασόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνιών, Γιάννη Αδαμόπουλου. Η παρουσία του νέου Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας, Γιώργου Αναστασόπουλου, κρίθηκε απαραίτητη καθώς είχε προετοιμάσει και ολοκληρώσει την παρουσίαση του έργου στο εξωτερικό μέσω road shows και είχε αποκομίσει θετικές απόψεις για την πρόθεση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει το έργο σύντομα.

Τα βασικά ζητήματα που εξετάσθηκαν στην σύσκεψη ήταν η επιβεβαίωση του χρονοδιαγράμματος, η ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο υλοποίησης του έργου, ειδικά αυτή την δύσκολη περίοδο για επενδυτικά σχέδια, τις πιθανές συνέργειες και τον συντονισμό των κινήσεων του και των τριών υπουργείων, ώστε το έργο να προκηρυχθεί στο β! εξάμηνο του έτους. Αναμένεται μέχρι τον Μάιο η έγκριση από την Διυπουργική των ΣΔΙΤ, της διαδικασίας επιλογής συμβούλου και η προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης του έργου.

Οσον αφορά το αρχικό πλαίσιο υλοποίησης δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις, καθώς δεν αλλάζει η αρχική κατεύθυνση του διαχωρισμού της χώρας σε τρεις «τηλεπικοινωνιακά ισοδύναμες» περιοχές στις οποίες τρεις διαφορετικές κοινοπραξίες θα αναλάβουν την εγκατάσταση των δικτύων οπτικών ινών και την παροχή υπηρεσιών σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Η υλοποίηση του έργου θα επιτρέψει υψηλές ταχύτητες διακίνησης 100 Mbps, τη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας και την ανάπτυξη υπηρεσιών όπως τηλεϊατρική κ.ά. που δεν είναι εφικτές μέσω των σημερινών υποδομών ευρυζωνικότητας. Στο έργο έχει ήδη δηλώσει ενδιαφέρον ο ΟΤΕ δια του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου.

Παρά ταύτα στην Αμερική:

Στα 6 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον το κόστος του ιδιαίτερου φιλόδοξου σχεδίου του νέου πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα για την κάλυψη του 100% της χώρας με ευρυζωνικές υποδομές μέχρι το 2010. Η τεχνολογία κατέχει σημαντική θέση στο πρόγραμμα του 44ου προέδρου των ΗΠΑ και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ομπάμα σχεδιάζει να ορίσει σύντομα γενικό διευθυντή τεχνολογίας (chief technology officer - CTO) για ολόκληρη τη χώρα.

Μήπως ο κος Καραμανλής πρέπει να διορίσει κάποιον CTO ? Αυτές οι ομάδες δεν με έχουν πείσει ...

Ο κ. Ομπάμα τάχθηκε ανοικτά υπέρ της ουδετερότητας, (net neutrality) την οποία δεν επιθυμούν οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί. Από τις εταιρείες που προωθούν την ουδετερότητα είναι η Google, εκ των βασικών χρηματοδοτών του κ. Ομπάμα, που αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα από την προώθηση των online υπηρεσιών.

Πηγή ICT Plus (3/2/2009) και Weekly Telecom 05 - 2009No comments: