Pages

30 April 2009

Οδός παραγραφής για τα σκάνδαλα

30 04 2009 - Υπό τον φόβο των διαρροών και του ενδεχομένου να εξαναγκαστεί στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η Ν.Δ. κλείνει την πόρτα της Βουλής σε όλα τα σκάνδαλα. Επιλέγει έτσι την παραγραφή, στο τέλος Ιουνίου με τη λήξη της κοινοβουλευτικής συνόδου, για τις υποθέσεις του Βατοπεδίου, του Αρ. Παυλίδη, αλλά και της Siemens.

Διά του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, αλλά και διά του προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα το κυβερνών κόμμα ξεκαθάρισε χθες ότι κανένα από τα προαναφερθέντα δεν θα περάσει την πόρτα του Κοινοβουλίου.

«Να διαβιβαστεί»

Αφορμή υπήρξε το αίτημα που υπέβαλε και στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος να συνεχιστεί η εκκρεμούσα συζήτηση και ψηφοφορία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Συζήτηση που, ως γνωστόν, θεωρείται ως μη γενόμενη λόγω της αποχής της Ν.Δ. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει η Ολομέλεια της Βουλής να ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά την αποστολή της δικογραφίας του Βατοπεδίου, κάτι που απέκλεισε ο πρόεδρος του σώματος λέγοντας πως δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο. Ο Φ. Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ) όμως αντέτεινε, χωρίς και να εισακουστεί από τον Δ. Σιούφα, ότι το άρθρο του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών «διαμορφώνει το δικαίωμα της Βουλής να αξιώσει τη διαβίβαση του φακέλου».

Η τοποθέτηση Βενιζέλου ωστόσο ήταν αυτή που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του ιδίου και του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, αλλά και με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης πρότειναν να ζητήσει η Ολομέλεια της Βουλής από τον Γ. Σανιδά την αποστολή της δικογραφίας του Βατοπεδίου, κάτι που αρνήθηκε ο Δ. Σιούφας. Ο δε Πρ. Παυλόπουλος απέκλεισε και τη σύσταση προκαταρκτικής για τη Siemens, διερωτώμενος: «Με ποια στοιχεία;» Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης πρότειναν να ζητήσει η Ολομέλεια της Βουλής από τον Γ. Σανιδά την αποστολή της δικογραφίας του Βατοπεδίου, κάτι που αρνήθηκε ο Δ. Σιούφας. Ο δε Πρ. Παυλόπουλος απέκλεισε και τη σύσταση προκαταρκτικής για τη Siemens, διερωτώμενος: «Με ποια στοιχεία;» Πυρά κατά Καραμανλή

Ο κοιν. εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε προσωπικά στον πρωθυπουργό ότι «αιχμαλωτίζει τους βουλευτές της πλειοψηφίας, προδικάζει τη συνείδηση και την ψήφο τους και θωρακίζει τον κ. Παυλίδη».

Επετέθη στον Γ. Σανιδά και ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens. Με δεδομένη δε τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το κυβερνών κόμμα θα απόσχει και στη συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη δεύτερη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο Α. Παυλίδης, κάλεσε τους βουλευτές της Ν.Δ. να διαμαρτυρηθούν προς τον πρωθυπουργό «ο οποίος εξευτελίζει τη συνείδησή τους, αποφασίζοντας μόνος του πότε οι βουλευτές του έχουν συνείδηση και πότε όχι».

«Στα ταμεία ΠΑΣΟΚ»

«Το μόνο που έχει βγει μέχρι τώρα και δεν έχει απολογηθεί γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ, είναι ότι τα χρήματα από τη Siemens πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ» ήταν η απάντηση - αντεπίθεση Παυλόπουλου που απέκλεισε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και γι' αυτό το θέμα διερωτώμενος «με ποια στοιχεία;». Τόσο ο ίδιος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος καταλόγισαν στο ΠΑΣΟΚ ότι «δεν ασχολείται με τίποτα άλλο παρά με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής» και ότι με «τη βουλιμική διάθεση που έχει για την εξουσία επιτίθεται στους θεσμούς και δυσφημεί τη χώρα». Και οι δύο επετέθησαν επίσης προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ότι «είναι υπότροπος σε ό,τι αφορά τη δυσφήμηση της χώρας στο εξωτερικό».

ΚΚΕ, ΣΥΝ

Τα κόμματα της Αριστεράς διά των Α. Σκυλλάκου (ΚΚΕ) και Π. Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ότι ως κυβερνήσεις κάνουν τα σκάνδαλα και ως αξιωματικές αντιπολιτεύσεις τα αξιοποιούν, πάντα με το βλέμμα στην κάλπη. Τόνισαν πάντως την αναγκαιότητα διερεύνησης των υποθέσεων από το Κοινοβούλιο και έκαναν λόγο για «παρεκτροπή» του Γ. Σανιδά.

Για μικροκομματική σκοπιμότητα του ΠΑΣΟΚ και υποκριτική συμπεριφορά της κυβέρνησης μίλησε ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ), ενώ για τον Γ. Σανιδά είπε ότι «θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της εσχάτης προδοσίας». Ο Ε. Βενιζέλος του απάντησε με το ερώτημα: «Είστε κατήγοροι του κ. Σανιδά ή εξ επαγγέλματος συνήγοροι του κ. Καραμανλή;».

Η όλη αντιπαράθεση έκλεισε με τις παρεμβάσεις του πρώην και του νυν προέδρου της Βουλής κ.κ. Α. Κακλαμάνη και Δ. Σιούφα. Και ο μεν πρώτος είπε ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», ο δε δεύτερος μίλησε για την ανάγκη να επανεξεταστούν τα ζητήματα που αφορούν το πολιτικό χρήμα και τη διαφθορά. *

Πηγή: Enet.grNo comments: