Pages

17 April 2009

ΟΤΕ: Καρατόμηση του Γεν. Δ/ντού Ανθρώπινου Δυναμικού

14 04 2009 – Το Blog των ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ μας ενημερώνει σχετικά:

Με αφορμή τη καρατόμηση του Γεν. Δ/ντή Ανθρώπινου Δυναμικού που όχι μόνο δεν είναι τυχαία αλλά έγινε βάση προδιαγεγραμμένου σχεδίου κατά την εκτίμησή μας και άλλα έπονται στη βάση και της παράδοσης του management στην D.T. τα οποία θα παράγουν στο παρόν και το μέλλον συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Είναι βεβαίως γεγονός ότι το ανώτατο management της Επιχείρησης ορίζεται από το Δ.Σ. και από τον Δ/ντα Σύμβουλο. Είναι εξ άλλου κατανοητό… ότι τώρα που ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος στηρίζεται και εκπροσωπεί τη D.T. να κινείται στη βάση των εντολών και επιθυμιών των νέων εντολέων του.

Αποτελεί όμως κατάντια, όλα αυτά τα χρόνια αυτά να συμβαίνουν στην μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Μιας επιχείρησης οδηγό στον κλάδο των επικοινωνιών και μέχρι πρότινος μοναδική. Με στελεχιακό δυναμικό πάνω από 15.000 εργαζόμενους στη μητρική και τις θυγατρικές του, με ιδιόκτητο εκπαιδευτικό κέντρο, με πάνω από 1.600 στελεχωμένες θέσεις ευθύνης, πλουσιοπάροχα αμειβόμενες και να μην άξιο ούτε ένα στέλεχος για να μπορεί να καταλάβει ανώτατη θέση ευθύνης.
Είναι όντως τραγικό και ταυτόχρονα απόλυτα προσβλητικό όλο σχεδόν το ανώτατο αλλά και ανώτερο management να «προέρχεται» έξω από την εταιρεία, σαν η εταιρεία αυτή, ο ΟΤΕ δηλαδή, τώρα να δημιουργείται.Ταυτόχρονα είναι και ειρωνικό όλες σχεδόν οι ανταγωνίστριες εταιρείες να στελεχώνονται από πρώην στελέχη του!!!.
Ως ΟΜΕ-ΟΤΕ γνωρίζουμε καλά ότι τα σχέδια αυτά, της εκ των έσω άλωσης του ΟΤΕ έχουν ξεκινήσει χρόνια τώρα με την ανοχή των διοικήσεων αλλά και την μεθοδολογία που ακολούθησαν γνωστές εταιρείες «κυνηγοί κεφαλών!!» οι οποίες και στα συμβόλαια που είχαν με τους «περισπούδαστους αγοραίους», που ως στελέχη έφερναν στον οργανισμό, επέβαλαν διαδικασίες «συρμού»!!! Μπαίνεις δηλαδή εσύ αλλά θα κάνεις το πάν να προσθέσεις στο «τραινάκι» άλλους δέκα.
Με πολλές παραστάσεις και στις παλαιότερες Διοικήσεις αλλά και στην παρούσα το φαινόμενο αυτό το είχαμε καταγγείλει όπως και είχαμε προειδοποιήσει ότι υπάρχει μεγάλος αναβρασμός και θα εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα. Μπορούσαμε να κατανοήσαμε ότι για νέες υπηρεσίες ή διεργασίες που χρειάζονται εξειδίκευση και στελέχη ακόμη και από μεγάλες εταιρείες του κλάδου ή της αγοράς θα πρέπει να υπάρχει τρόπος προσέλκυσης. Ζητούσαμε όμως οι συγκεκριμένες απαιτήσεις να βασίζονται σε κανόνες, αρχές και καλή πίστη και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται το όραμα για εξέλιξη του προσωπικού στο εσωτερικό της επιχείρησης.
Δυστυχώς και με αυτή την αντικατάσταση ο σκοπός και ο στόχος της Διοίκησης δηλαδή της οριστικής μετάλλαξης και παράδοσης της επιχείρησης επετεύχθη.
Σίγουρα όμως αποτελεί όνειδος και για τη Διοίκηση Βουρλούμη ότι 5 χρόνια τώρα δεν ανέδειξε ούτε ένα ανώτατο στέλεχος από τους υπαλλήλους που παρέλαβε αλλά ίσως αποτελέσει και την «πύρρειο νίκη του». Όπως συνηθίζεται όμως δεν θα την «γευτεί» και μακριά από τα πράγματα θα απολαμβάνει την παχυλή αποζημίωσή της.
Είναι αποδεδειγμένο ότι σε καμία σοβαρή επιχείρηση, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη στον Κόσμο ολόκληρο, ακόμη και στις απόλυτα και καθαρά ιδιωτικές δεν συναντά κανείς αυτό το φαινόμενο.
Το στελεχιακό δυναμικό, ο κόσμος που προέρχεται από τα σπλάχνα τους, είναι αυτό που δίνει σιγουριά στην επιχείρηση, που δίνει φήμη, που δίνει προοπτική. Είναι αυτό που έχει συνδέσει το μέλλον του με το μέλλον της Επιχείρησης και όχι αυτό που κάνει «αρπαχτές» στον ΟΤΕ κάτι που σε μεγάλο βαθμό το έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια. Το ζήσαμε, το ζούμε και δυστυχώς θα το ζήσουμε , όμως εμείς είμαστε έτοιμοι έστω και τώρα να το ανατρέψουμε.
Καλούμε τους εργαζόμενους και σε πρώτη γραμμή τους μέχρι σήμερα κατέχοντες μικρές ή μεγάλες θέσεις ευθύνης, να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία και από την ΟΜΕ-ΟΤΕ.
Κανείς άλλος πέρα από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, από την συλλογική διεκδίκηση, από τον συλλογικό αγώνα, δεν μπορεί να προασπίσει συμφέροντα με αρχές και αξίες και κανείς από μόνος του δεν μπορεί να επιβάλει κανόνες .
Η επιχείρηση είμαστε όλοι εμείς και μας χρειάζεται για το παρόν και το μέλλον της. Σε κάθε περίπτωση οι εκάστοτε διορισμένοι διοικούντες δεν μπορεί με μια μονοκονδυλιά να προσβάλουν να υποτιμούν η και να επιχειρούν να εκμαυλίσουν στελέχη εργαζόμενους εκπαιδευμένους επιστήμονες ή απλούς εργαζόμενους.
Χρειάζεται τώρα, άμεσα απάντηση και κυρίως από τα στελέχη εκείνα που έχουν εξελικτική αναζήτηση, αλλά και από όλους μας δυναμικά. Έσπειραν θύελλες θα θερίσουν οργή και ανυπακοή.

Υ.Γ.1 Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ ούτε με την Panafon ούτε με την Vodafon ούτε με την Ericsson ούτε με την Neoset μπορούν είτε σε μέγεθος είτε σε αξία να συγκριθούν. Δεν υποτιμούμε κανένα ούτε την εμπειρία ούτε τους εργαζόμενους αλλά δεν παροικούμε στην Ιερουσαλήμ. Γνωρίζουμε.

Υ.Γ.2 Εάν, όπως προκύπτει από το «πλούσιο» βιογραφικό του νέου Γ.Δ/ντη, η ανάγκη αντικατάστασης !!! του παλαιού Γ.Δ/ντή ήταν γιατί δεν είχε «την τεχνογνωσία διαχείρισης σε περιόδους αλλαγής και ανάπτυξης» τότε… προς τι η ανάθεση σε αυτόν συμβούλου διοίκησης σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού;

Υ.Γ3 Αλήθεια πόσους «συμβούλους» και εξωτερικούς συνεργάτες έχει και πόσα χρήματα ξοδεύει η Διοίκηση Βουρλούμη σε μια περίοδο ειδικά που τα οικονομικά αποτελέσματα είναι αρνητικά;
Υ.Γ4 Μαθήματα διοίκησης :( Από την ομιλία του κ.Βουρλούμη στο Οικ.Παν.Αθηνών) «..το σημαντικότερο πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας σήμερα, πέρα από την έλλειψη συνέχειας, είναι η νομική αδυναμία των διοικήσεων να αξιολογούν (αξιολογούνται) και να ανταμείβουν (ανταμείβονται) ή να τιμωρούν (τιμωρούνται) κατά περίπτωση.»
( Οι σημειώσεις είναι της ΟΜΕ-ΟΤΕ)

Πηγή: FORUM ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝNo comments: