Pages

30 April 2009

Lannet “ώρα μηδέν”

29 04 2009 - Άπραγοι έφυγαν χθες το πρωί από τα νέα απομακρυσμένα γραφεία της Lannet οι 7-8 μικρομέτοχοι που αποφάσισαν να παραβρεθούν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία είχε ως μοναδικό θέμα την ενημέρωση για τις εξελίξεις των διαδικασιών που προβλέπονται από το άρθρο ’99.

Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία από τις αρχές του χρόνου έχει εξασφαλίσει προστασία από τους πιστωτές της ενώ η μετοχή της βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης από το καλοκαίρι του 2008. Εύλογα λοιπόν όσοι έχουν ακόμη μετοχές στα χέρια τους αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι με την άλλοτε αγαπημένη δραστηριότητα του Θωμά Λανάρα.

Καθώς η εταιρεία έχει διακόψει ουσιαστικά τη λειτουργία της, η μόνη εξέλιξη που αναμένεται είναι το πόρισμα του διαμεσολαβητή που έχει ορίσει το δικαστήριο πριν από έναν περίπου μήνα για να διαπιστώσει αν τελικά η Lannet μπορεί να συνεχίσει με κάποιον τρόπο τη λειτουργία της. Αρχικά ο διαμεσολαβητής έπρεπε να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία με κάθε λεπτομέρεια και στη συνέχεια το έργο του ήταν να διαπραγματευτεί με τους μεγαλύτερους πιστωτές της, για τη ρύθμιση των χρεών.

Οι τέσσερις μεγαλύτεροι πιστωτές της Lannet σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είναι ο ΟΤΕ, η Αγροτική τράπεζα, η Marfin και η εταιρεία Equant. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών, την κεφαλαιοποίηση ενός άλλου τμήματος, το διακανονισμό για αποπληρωμή τους στο μέλλον ή το συνδυασμό κάποιων από τις προαναφερθείσες λύσεις. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο διαμεσολαβητής δεν έχει προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του και ως εκ’ τούτου η ενική Συνέλευση θα επαναληφθεί όταν το πόρισμα θα είναι έτοιμο, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την επόμενη ημέρα. Η ολοκλήρωση του πορίσματος αναμένεται εντός του επόμενου μήνα.

Ουσιαστικά δύο είναι οι προοπτικές. Η πρώτη εκδοχή (που η συνήθης πρακτική έχει αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη) είναι να επιτύχει ό διαπραγματευτής συμφωνία με τους πιστωτές. Τότε η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της, ακόμη και να ξαναπροσπαθήσει να αποκτήσει μερίδιο αγοράς καθώς όπως είναι φυσικό μετά από τόσους μήνες διακοπής οι πελάτες έχουν επιλέξει άλλους παρόχους. Η δεύτερη εκδοχή δεν προβλέπει φυσικά συμφωνία και η κατάληξή της θα είναι η πτώχευση της εταιρείας.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία ως γνωστόν έχει μετακομίσει σε νέα γραφεία στη Μεταμόρφωση Αττικής ενώ βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την Geniki Leasing, ιδιοκτήτρια του κτηρίου της Λ. Κηφισού, με αντικείμενο την απεγκατάσταση των μηχανημάτων από τον κόμβο που διατηρούσε η Lannet στο κτήριο. Επιπλέον, η εταιρεία δεν έχει καταβάλλει μισθούς αρκετών εργαζομένων για μεγάλο διάστημα που σύμφωνα με πληροφορίες φθάνουν ακόμη και τους 6 μήνες και περίπου οι μισοί εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας προκειμένου να διαφυλάξουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Πηγή: Capital.grNo comments: