Pages

28 April 2009

Το Ιnternet «τρέχει» στην Ελλάδα, το χάσμα με την Ευρώπη διατηρείται

25 04 2009 - Με ταχύτατους ρυθμούς φαίνεται να αυξάνεται η χρήση του Διαδικτύου στην Ελλάδα. Τα γραφήματα που απεικονίζουν τις σχετικές καμπύλες μοιάζουν πολλές φορές με αυτά του Χρηματιστηρίου σε περιόδους μεγάλης ευφορίας. Ομως στον σύγχρονο κόσμο, δεν μπορούμε να μιλάμε για την ανάπτυξη κανενός φαινομένου, καμίας οικονομίας, καμίας εταιρείας, αν δεν το τοποθετήσουμε στη σχετική του διάσταση κρίνοντας και συγκρίνοντας με τις επιδόσεις του ανταγωνισμού.

Στα διαγράμματα που απεικονίζουν τη θέση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο ψηφιακό γίγνεσθαι, η χώρα μας συνεχίζει να υπολείπεται σημαντικά από τον μέσον όρο. Είτε αυτός είναι ο μέσος όρος του παλιού ευρωπαϊκού πυρήνα των «15», είτε είναι η ενωμένη Ευρώπη των «27», είτε η μεγάλη ομάδα των ανεπτυγμένων χωρών όλων των ηπείρων. Συγκεκριμένα, στο ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό τοπίο η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στους ουραγούς, αφού τη χωρίζουν 20 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσον όρο των «27» και σχεδόν 25 μονάδες από τον αντίστοιχο των «15». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις διεθνείς συγκρίσεις ταχυτήτων και τιμών, η Ελλάδα φαντάζει σαν μια παράξενη χώρα όπου το αργό βαπτίζεται ταχύ και πουλιέται ακριβότερα απ΄ ό,τι το πραγματικά γρήγορο στις υπόλοιπες χώρες(!). Οι αριθμοί στον σχετικό πίνακα είναι περισσότερο από αποκαλυπτικοί.

Σε πιο λεπτομερή ανάλυση μάλιστα αποκαλύπτεται ότι πίσω από αυτή τη μίζερη εικόνα της στασιμότητας και της σχετικής υστέρησης, κρύβεται μια Ελλάδα «δύο ταχυτήτων» ή ακόμη και δύο δύο εντελώς διαφορετικές Ελλάδες όσον αφορά την εξέλιξη στο νέο περιβάλλον της λεγόμενης κοινωνίας της γνώσης. Η Ελλάδα των νέων, της οποίας οι επιδόσεις προσεγγίζουν και πολλές φορές ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, και η Ελλάδα των παλαιοτέρων, η οποία υπολείπεται σημαντικά από τους υπολοίπους. Στην Ελλάδα των νέων οι εννέα στους δέκα χρησιμοποιούν πλέον το Ιnternet όχι μόνο για e-mail και απλή αναζήτηση πληροφοριών, αλλά και για να αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας που αυτό προσφέρει.
Αντίθετα, στις μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζεται έντονη καθυστέρηση. Αυτή η καθυστέρηση είναι εμφανής ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα 35-54 ετών.

Αυτή η έντονη ηλικιακή διαφοροποίηση έχει μια απλή εξήγηση. Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες οι σημερινοί γονείς είχαν γνωρίσει τους υπολογιστές αλλά και το πρώιμο Ιnternet στα σχολικά και στα φοιτητικά τους χρόνια. Αντίθετα, στην Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει ούτε στη σημερινή μαθητική γενιά.
Εκεί, στην εξοικείωση της σημερινής νέας γενιάς με τα σύγχρονα εργαλεία της παραγωγής και της γνώσης πρέπει να ρίξει βάρος η πολιτεία. Αλλιώς ένα κομμάτι της Ελλάδας κινδυνεύει να παραμείνει στα δεδομένα του προηγούμενου αιώνα.

Οκταπλάσιες οι συνδέσεις ΑDSL στην πενταετία

To 40% των νοικοκυριών στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στο Ιnternet από 24% το 2005, ενώ το 67% αυτών που έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο χρησιμοποιούν τις ευρυζωνικές συνδέσεις ΑDSL από μόλις 8% το 2005. Το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας επισημαίνει ότι και το 2008 η ψηφιακή Ελλάδα επιτάχυνε τους ρυθμούς ανάπτυξής της παρά την οικονομική κρίση. Το μεγαλύτερο δίκτυο ΑDSL στην Ελλάδα ανήκει στον ΟΤΕ και το 2005 αριθμούσε 215.000 εγκατεστημένες πόρτες ΑDSL, ενώ το 2008 αριθμεί 1,5 εκατ. Πλέον, το 95% των τηλεφωνικών συνδέσεων σήμερα μπορούν να έχουν ΑDSL. Από το 2006 ο ΟΤΕ άνοιξε το δίκτυο στους ανταγωνιστές. Στο τέλος του 2008 είχαν τοποθετήσει δικές τους υποδομές είτε μέσα είτε δίπλα σε 266 κέντρα του ΟΤΕ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Η ανάπτυξη αυτή βασίστηκε και στη μείωση των τιμών. Το 2005 το κόστος για ΑDSL ήταν σχεδόν 100 ευρώ για μια μεσαία σύνδεση, ενώ σήμερα, λόγω και του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών, το ΑDSL είναι συχνά αναπόσπαστο κομμάτι της τηλεφωνικής σύνδεσης μαζί με δωρεάν λεπτά ομιλίας και τιμές που μέσω προσφορών πέφτουν ως και τα 20 ευρώ συνολικά.

Πηγή: Το ΒήμαNo comments: