Pages

28 April 2009

Ελληνογερμανικός πόλεμος για Siemens

26 04 2009 - Με αντικείμενο τον επιμερισμό ευθυνών στην τακτική των δωροδοκιών και τα ποσοστά συμμετοχής στο σκάνδαλο.
Ενας ελληνογερμανικός πόλεμος μαίνεται στο πεδίο του μεγάλου σκανδάλου της Siemens, την ώρα που εκκρεμούν απολογίες πρώην στελεχών της Siemens Hellas και του ΟΤΕ, την ώρα που η όλη υπόθεση είναι από τις κυρίαρχες και στο πολιτικό σκηνικό. Στο «διά ταύτα» του πολέμου, ο «επιμερισμός» ευθυνών στην τακτική των δωροδοκιών, και τα «ποσοστά» συμμετοχής στο σκάνδαλο.

Με την κλήση του τέως εκτελεστικού προέδρου της Siemens Hellas κ. Φόλκερ Γιουνγκ, τον Μάιο, από τον 4ο ειδικό ανακριτή κ. Νίκο Ζαγοριανό, ο πλέον υψηλόβαθμoς παράγοντας της γερμανικής εταιρείας, καλείται από τις ελληνικές αρχές στo πλαίσιo της διερεύνησης της υπόθεσης Siemens.

Ο κ. Γιουνγκ -που κατηγορείται όπως οι κ. Mιχ. Χριστοφοράκος και Πρόδρομος Μαυρίδης για ενεργητική δωροδoκία από κοινού και «ξέπλυμα χρήματος»- θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει προθεσμία για να απολογηθεί, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο να θα εμφανιστεί μετά, ενώπιον του κ. Ζαγοριανού, καθώς θεωρεί ότι μπορεί και να προφυλακιστεί. Η κλήση του ανακριτή προς τον κ. Γιουνγκ γίνεται σε μια περίοδο που όλο και περισσότερα από τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas προσανατολίζονται να ζητήσουν διά των συνηγόρων τους τη δίωξη στελεχών της μητρικής εταιρείας στο Μόναχο, στελεχών που, κακώς κατά τη γνώμη τους, μένουν στο απυρόβλητο.

Στην κατάθεσή του στο Μόναχο ο κ. Γιουνγκ αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, δηλαδή ότι γνώριζε για τις δωροδoκίες στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Ράινχαρντ Σίκατσεκ είπε στον κ. Ζαγοριανό και στον εισαγγελέα κ. Παν. Αθανασίου στις 8 Οκτωβρίου 2008: «Δυστυχώς δεν εχω καμία απόδειξη ότι ο δρ Γιουνγκ γνώριζε για τις μυστικές πληρωμές στον κ. Μαυρίδη και στον κ. Χριστοφοράκο. Το υπέθετα όμως πάντοτε...».

Επεσαν στα μαλακά

Είναι αλήθεια ότι τόσο ο κ. Σίκατσεκ όσο και οι κ. Βόλφανγκ Ρούντολφ και Κάιλ φον Γιάγκεμαν που δικάστηκαν έπειτα από αυτόν «έπεσαν στα μαλακά» με εξαγοράσιμες ποινές. Ο κ. Σίκατσεκ δεν καταδικάστηκε για δωροδoκία, αλλά μόνο για απιστία εις βάρος της Siemens ενώ οι κ. Γιάγκεμαν και Ρούντολφ καταδικάστηκαν για συγκεκριμένες δωροδoκίες για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία στη Νιγηρία και τη Ρωσία. Οσοι όμως ζητούν διώξεις για «δωροδoκίες» μεταξύ των παλαιών στελεχών της Siemens Hellas, αγνοούν ότι σε αντίθεση με αυτούς, οι κ. Σίκατσεκ, Γιάγκεμαν και Ρούντολφ συνεργαστηκαν πλήρως ή εν μέρει με την Εισαγγελία του Μονάχου και την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoice and PlimptoLLP, προσέφεραν έγγραφα, λογαριασμούς και μαρτυρίες: χωρίς τα έγγραφα και τις μαρτυρίες του κ. Σίκατσεκ η υπόθεση Siemens δεν θα υπήρχε!

Την οργή κάποιων εκ των επτά πρώτων κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους, έχει προκαλεσει ένα τμήμα του πρωτοκόλλου της ανάκρισης του κ. Σίκατσεκ στις 8 Οκτωβρίου του 2008 στο Μόναχο, στη σελίδα 2 του οποίου γραφεται: «Οι δύο Ελληνες ανακριτικοί υπάλληλοι διαβεβαιώνουν τον μάρτυρα, ότι η κατάθεσή του δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του ούτε άμεσα ούτε έμμεσα.

Στον κ. Σίκατσεκ εξηγείται ότι αυτό δεν είναι νόμιμο, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία…».

Είναι προφανές ότι η πρώτη με τη δεύτερη πρόταση αυτού του αποσπάσματος, αλληλοαναιρούνται σε τετοιο βαθμό, ώστε είναι εντελώς ασαφές τι τελικά «συμφωνήθηκε» μεταξύ του κ. Σίκατσεκ και των δύο Ελλήνων, δηλαδή του κ. Ζαγοριανού και του κ. Αθανασίου. Το βεβαιο είναι ότι οι δύο δικαστικοί λειτουργοί δεν ήταν σε θέση να δώσουν στον κ. Σίκατσεκ διαβεβαιώσεις ότι δεν θα διωχθεί αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην ελληνική νομοθεσία. (σ.σ. με μερική εξαίρεση στα εγκλήματα ναρκωτικών και τρομοκρατίας) και αποτελεί εξάλλου και ένα μεγάλο ζήτημα στη διερεύνηση σύνθετων οικονομικών εγκλημάτων που τελούνται «από κοινού».

Στην Αθήνα, συνήγοροι των πρώην στελεχών της ελληνικής θυγατρικής του γερμανικού κολοσσού, επισημαίνουν ότι οι κ. Σίκατσεκ, Νιντλ, Κουτσενρόιτερ, Μπερνσάου θα έπρεπε να βρεθούν κατηγορούμενοι στην ελληνική δίκη της Siemens, καθώς υπέγραφαν τις εντολές των «διακριτικών πληρωμών».

«Ανεξάρτητα αν η δωροδoκία εδιώκετο ή όχι στη Γερμανία στο διάστημα που τη διέπραξαν, ορισμένες από τις δωροδoκίες αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι εγιναν στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα η δωροδoκία ήταν παράνομη…». Οι ίδιοι, επισημαίνουν ότι κανένα από τα στελέχη της μητρικής Siemens δεν κατηγορείται για δωροδoκίες στην Ελλάδα στo πλαίσιo της γερμανικής ερευνας.

Οι μάρτυρες

Η ανάκριση του κ. Νικ. Ζαγοριανού έφερε στο φως στοιχεία. Ενα από τα σημεία στα οποία επέμεινε, ήταν οι σχέσεις των κ. Χριστοφοράκου και Μαυρίδη, του κεντρικού διδύμου της υπόθεσης. Ο μάρτυρας Ε. Σ. κατέθεσε στον κ. Ζαγοριανό: «Μέχρι το 2005 η εικόνα που είχαμε μέσα στην εταιρεία ήταν ότι υπήρχε συνεργασία του Χριστοφοράκου, με τον Μαυρίδη και τους… λοιπούς …». Ο μάρτυρας δεν αναφέρει τι έγινε στη συνέχεια, αλλά ο κ. Σίκατσεκ έχει καταθέσει ότι το 2004 έδωσε 2 εκατομμύρια στη Ζυρίχη μέσω Μαυρίδη στον κ. Χριστοφοράκο, κάνοντας μάλιστα αστεϊσμούς που δεν άρεσαν στον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα της Siemens. Οταν μια ομάδα υπαλλήλων της Siemens Hellas απευθύνθηκε στον κ. Χριστοφοράκο το 2004, επισημαίνοντάς του, τι συνέβαινε στο τμήμα τηλεπικοινωνιών με κάποιες συνεργαζόμενες μικρότερες εταιρείες, οι σχέσεις Χριστοφοράκου - Μαυρίδη δεν άλλαξαν.

Και το 2006 όταν η μητρική εταιρεία ήθελε να διεκδικήσει από τον κ. Μαυρίδη χρήματα που της ανήκαν, αλλά είχαν βρεθεί στους λογαριασμούς του, ο κ. Χριστοφοράκος φαίνεται ότι αναζήτησε και βρήκε τη «χρυσή τομή» να κατατεθεί μια αγωγή που προστάτευσε και την εταιρεία του (σ.σ.: το σκανδαλο δεν είχε ξεσπάσει ακόμα) και τον κ. Μαυρίδη.

Πάντως, εμβάσματα από λογαριασμούς των δύο ανδρών προς κρατικούς αξιωματούχους ή αξιωματούχους του ΟΤΕ δεν φαίνεται να έχουν βρεθεί, οι πληρωμές γίνονται από λογαριασμούς της μητρικής εταιρείας στο Σάλτσμπουργκ και το Ντουμπάι, ο δε Μ. Χριστοφοράκος δεν έχει καν λογαριασμούς στο όνομά του.

Πηγή: Kathimerini.grNo comments: