Pages

04 May 2009

Γραμμή συγχωνεύσεων για ιδιωτικούς ΟΤΕ

02 05 2009 - Μέχρι πριν από οκτώ μήνες, οι εναλλακτικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι με σοβαρή παρουσία στην ελληνική αγορά ήταν δέκα. Δύο από αυτούς- η Αltec Τelecoms και η Τeledome- έχουν ήδη τεθεί εκτός παιχνιδιού, ένας τρίτος- η Lannet- βρίσκεται λόγω χρεών με την πλάτη στον τοίχο, ενώ άλλοι δύο- η Αlgonet και η Νet Οne- βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης με την Οn Τelecoms μέσω απορρόφησής τους από την τελευταία.

Η συγχώνευση αυτή αποτέλεσε αφορμή για να επιταχυνθεί το ατέλειωτο παζάρι που γίνεται εδώ και πάρα πολλούς μήνες στον χώρο των εναλλακτικών παρόχων στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά. Σε έναν χώρο ο οποίος, ενώ έχει αποσπάσει από τον ΟΤΕ το 25% περίπου της πίτας της ελληνικής αγοράς σταθερής τηλεφωνίας και Ίντερνετ (υπολογίζεται κοντά στα 4 δισ. ευρώ), βρίσκεται φορτωμένος με τραπεζικά χρέη που υπερβαίνουν σωρευτικά το 1 δισ. ευρώ.

Τα χρέη αυτά, σε συνδυασμό και με την παγκόσμια οικονομική κρίση, είναι ο βασικός λόγος που οι διεργασίες για τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων, ικανών να αντιμετωπίσουν το μεγαθήριο που λέγεται ΟΤΕ, άρχισαν να αποκτούν μεγαλύτερες ταχύτητες. Πρωταγωνιστές στις διεργασίες αυτές δεν είναι άλλοι από τα private equitys (ιδιωτικά κεφάλαια), τα οποία βλέποντας τις χαμηλές αποτιμήσεις των Ελλήνων εναλλακτικών παρόχων αλλά και τις σοβαρές δυσκολίες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, έρχονται να δώσουν τη δική τους λύση.

Οι πρωταγωνιστές των διεργασιών
Μεταξύ των πρωταγωνιστών της κατηγορίας αυτής ξεχωρίζουν τα αραβικής προέλευσης funds, όπως είναι για παράδειγμα η Εmirates Ιnternational Τelecommu-nications, ο μεγαλύτερος βασικός μέτοχος της Forthnet, αλλά κι ένα άλλο fund που ελέγχεται από την αραβική οικογένεια Οlayan, η οποία μπήκε πρόσφατα στο μετοχικό κεφάλαιο της Οn Τelecoms. Επισημαίνεται ότι αραβικής καταγωγής είναι το αφεντικό των Wind- Τellas- Q Τelecom, ο Αιγύπτιος Ναγκίμπ Σαουίρις, γεγονός που αν μη τι άλλο διευκολύνει τις διεργασίες στον κλάδο των εναλλακτικών παρόχων.

Πάντως οι πληροφορίες στην αγορά φέρουν την Οn Τelecoms να επιδιώκει μετοχικές συνεργασίες και με άλλους παρόχους, όπως για παράδειγμα τη Vivodi, που ελέγχεται από την οικογένεια Εφραίμογλου. Δεν αποκλείεται δε οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Οn Τelecoms (Αrgo, Sciens, Οlayan) να ανοίξουν διάλογο και με τις Forthnet και Wind, με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Η αραβικών συμφερόντων ΕΙΤ, η οποία ελέγχει το 34% της Forthnet, διέψευσε κατηγορηματικά πρόσφατες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το γνωστό στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Αdvent Venture Ρartners για την πώληση της συμμετοχής της στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών ξεχωρίζουν τα αραβικής προέλευσης funds, ο μεγαλύτερος βασικός μέτοχος της Forthnet, αλλά κι ένα άλλο fund που ελέγχεται από την αραβική οικογένεια Οlayan, η οποία μπήκε πρόσφατα στο μετοχικό κεφάλαιο της Οn Telecoms


Τα μερίδια των εναλλακτικών παρόχων
Στόχος της Οn Τelecoms, η οποία με την προσθήκη των ΝetΟne/ Αlgonet εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τις 110.000 ενεργές συνδέσεις LLU, από 104.000 που ήταν οι συνδρομητές μόνον της Οn Τelecomς στο τέλος Μαρτίου, είναι να ανταγωνιστεί τις Forthnet, Ηellas Οn Line (ΗΟL) και Τellas, που αποτελούν τους ισχυρότερους ανταγωνιστές του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία και το Ίντερνετ.

Για τη διοίκηση της Forthnet πρωταρχικοί στόχοι για το 2009 αποτελούν το να σπάσει το «φράγμα» των 300.000 συνδέσεων LLU, από τις 234.000 που ήταν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, και η διατήρηση διψήφιου αριθμού ανάπτυξης μεγεθών σε Νova και σε συνδρομητές τηλεφωνίας- Ίντερνετ. Η εταιρεία επιδιώκει να αξιοποιήσει πλήρως το όπλο της ψηφιακής πλατφόρμας Νova και ήδη έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ομάδων της Σούπερ Λίγκας, του Champions League, αλλά και του UΕFΑ Εuropa League (που μέχρι σήμερα έχει την ονομασία Κύπελλο UΕFΑ) για την τριετία 2009-2012.

Σε ό,τι αφορά την Ηellas Οn Line, το μερίδιό της στην αγορά LLU διαμορφώθηκε στο 19,8% στο τέλος του 2008, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 13,7% έναν χρόνο νωρίτερα. Ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008, η εταιρεία ενεργοποίησε σχεδόν 40.000 νέους LLU συνδρομητές αποσπώντας την πρώτη θέση σε νέους πελάτες με ποσοστό 40%. Παράλληλα πέρασε και σε θετική λειτουργική κερδοφορία, με τη δυναμική της να ενισχύεται τους πρώτους μήνες του 2009. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους στο δίκτυο της ΗΟL προστέθηκαν 39.000 νέοι LLU πελάτες (μέχρι 29/3/2009), αυξάνοντας το μερίδιό της στην αγορά του LLU στο 23% (169.000).

Σε μικρή απόσταση παραμένει η Τellas, η οποία το τελευταίο διάστημα «βλέπει» να μειώνεται ο ρυθμός προσέλκυσης νέων πελατών, διατηρώντας τη βάση των 170.000 συνδέσεων LLU.

Με ενδιαφέρον, πάντως, στην αγορά αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της Cyta Ηellas, θυγατρικής του εθνικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών της Κύπρου, στην ελληνική αγορά. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2008 η εταιρεία προσφέρει τα προϊόντα της στο μεγαλύτερο τμήμα των περιοχών που της ανατέθηκαν από την Κοινωνία της Πληροφορίας στο πλαίσιο του έργου για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην ελληνική περιφέρεια. Η Cyta Ηellas διαθέτει ιδιόκτητο δίκτυο που ξεπερνά τα 1.300 χλμ., έχει καταφέρει να προσελκύσει- σύμφωνα με πληροφορίες- πάνω από 12.000 συνδρομητές και προγραμματίζει για φέτος την επέκταση των υπηρεσιών της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Τα ΝΕΑ onlineNo comments: