Pages

14 May 2009

Γίνε πλούσιος αργά!

26 03 2009 - Καλό άρθρο (Στούπας – Capital.gr)

1. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ταράζουν στις οικονομικές αναλύσεις και προβλέψεις. Σού λένε π.χ. «Οι μετοχές θα ανακάμψουν όταν σταθεροποιηθεί η αγορά κατοικίας, όταν ανακάμψει η καταναλωτική εμπιστοσύνη κτλ,κτλ». Όλα αυτά είναι άχρηστα για τον εξής λόγο. Ας υποθέσουμε ότι τα καλά νέα θα κυκλοφορήσουν στις αρχές του x μήνα. Τι σε ενδιαφέρει; Έτσι κι αλλιώς στις 15 του x-1 μήνα αυτοί που μετράνε τα στοιχεία ΗΔΗ θα το ξέρουν και θα το ξέρουν και πολλοί άλλοι που έχουν πρόσβαση σε αυτά, θα αγοράσουν τις μετοχές τους και όταν τελικά το γράψει το cnn και το μεταφράσει κάποιος δικός μας εδώ, οι μετοχές θα έχουν ήδη ανέβει 20% ίσως και 30%. Όλα περί οικονομίας αναλύσεων προβλέψεων κτλ πρέπει να σε αφήνουν παγερά αδιάφορο. Η μόνη ελπίδα επιβίωσης είναι η εξής.

2. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Βλέπεις την αγορά. Παρατηρείς ότι υπάρχει κίνηση, ενδιαφέρον. Το βλέπεις από το ταμπλό, καλύτερα από δείκτες της τεχνικής ανάλυσης. Μπες! Δεν θα μπεις πρώτος. Αυτό είναι αδύνατον. Άλλωστε γιατί να πάρεις όλα τα κέρδη εσύ. Μοιράσου τα με την αγορά. Θα μπεις δεύτερος, ίσως τρίτος. Και ελπίζεις ότι θα υπάρξουν τέταρτοι , πέμπτοι κτλ. Κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πουλάνε. Δεν θα πουλήσεις πρώτος. Δεν είσαι στο μυαλό τους, ούτε έχεις την πληροφόρηση! Ούτε συναγωνίζεσαι κανέναν στην εξυπνάδα. Θα πουλήσεις όμως δεύτερος, έστω και τρίτος. Θα πουλήσεις όμως. Μόλις αλλάξει η τάση. Για την ακρίβεια, λίγο μετά. Μην προεξοφλείς τίποτε. Και ελπίζεις ότι ανάμεσα στην αγορά και στην πώληση υπάρχει θετική διαφορά. Αρκετή ώστε να καλύπτει τις αναπόφευκτες αποτυχημένες «τζούφιες» αναστροφές τάσης.
Κι αν ήταν τζούφιο. Πούλα. Το λένε stop loss. Το λένε μην προσπαθείς να ανέβεις ένα ποτάμι.
Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ
Θα υπάρχει θετική διαφορά αρκετά συχνά για να καλύπτει στατιστικά την χασούρα. Γιατί στις αγορές υπάρχουν τάσεις. Η ΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΗ ΣΟΥ. Η ΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ!.

3. ΟΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ
Μπορείς να κάνεις πάντα το ίδιο είτε βραχυπρόθεσμα είτε μεσοπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμος είναι αυτός που ακολουθεί την μακροπρόθεσμη ΤΑΣΗ. Προσοχή την ΤΑΣΗ. Όχι αυτός που αγοράζει μια φορά επειδή πιστεύει ότι τώρα είναι φτηνά και όταν ανακαλύπτει ότι οι άλλοι πιστεύουν ότι είναι ακριβά, μετατρέπεται σε «μακροπρόθεσμο επενδύτη». Που αγοράζει μια φορά και μετά ελπίζει. Καλύτερα να ελπίζεις στο λαχείο ή σε κάτι άλλο και όχι στο χρηματιστήριο ότι θα πάει εκεί που κάποτε νόμιζες εσύ ότι θα πάει.

4. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ»
Η πιο κερδοφόρα τάση είναι η μεσοχρόνια. Η πιο ξεκούραστη και επίσης κερδοφόρα η μακροχρόνια. Διαλέγεις ανάλογα με το κάθε πότε παρατηρείς την αγορά. Κάθε δύο ώρες, μέρα, κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα. Διάλεξε μια τάση και καντην φίλη σου.
Αυτοί που λένε αγοράζω τώρα και σε ορίζοντα π.χ. 5 ετών θα κερδίσω έχουν μπερδέψει τη λογική και θα σου εξηγήσω αμέσως.
Αγοράζεις π.χ. στις 3000 και λες ότι σε 5 χρόνια θα κερδίσεις γιατί ο δείκτης θα φτάσει ή και θα υπερβεί τις 3000 και μάλιστα θα φτάσει τις 4000 άσχετα αν τώρα πέφτει. Που είναι η ασάφεια και το λάθος της στρατηγικής αυτής;
Α)Όσο πιο μακριά βλέπουμε στο μέλλον τόσο πιο ΜΙΚΡΗ είναι η πιθανότητα πρόβλεψης. Αυτός είναι κανόνας των μαθηματικών και της ζωής. Η πιθανότητα επιτυχούς πρόβλεψης ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ και δεν αυξάνει μακροχρόνια γιατί αυξάνεται το πλήθος των δυνατών γεγονότων που θα μεσολαβήσουν. Πιο απλά.
Β)Το να είναι ο δείκτης 4000 και να επιβεβαιωθεί ο στόχος σου σε 5 χρόνια ΑΚΡΙΒΩΣ είναι εξαιρετικά ΑΠΙΘΑΝΟ. Το να φτάσει ο δείκτης στις 4000 ΜΕΣΑ στα επόμενα 5 χρόνια είναι όμως ΠΙΘΑΝΟ.
Γ) Ας υποθέσουμε ότι θα γίνει αυτό σε 3 χρόνια. Και πάλι δεν θα ξέρεις τι να κάνεις γιατί θα είσαι στην ίδια τζογαδόρικη κατάσταση και δεν θα έχουν περάσει τα «5 χρόνια» του ορίζοντά σου. Τώρα τι θα κάνεις? Θα βάλεις στόχο για τα επόμενα 2 χρόνια που απομένουν ή για τα επόμενα 5;
Δ) Αν πάλι υποθέσουμε ότι έχουν περάσει τα 5 χρόνια και ο δείκτης είναι κάτω από τον στόχο και δεν τον έχει φτάσει (πιθανώς τον πλησιάζει ακολουθώντας ήδη μια ξέφρενη ανοδική πορεία). Θα επιμηκύνεις τον επενδυτικό σου ορίζοντα μέχρι ο δείκτης να φτάσει το στόχο σου; Και πόσο; Το αποφασίζεις τώρα αυτό ή θα το αποφασίσεις τότε? Τότε τι είδους ορίζοντας ήταν αυτός όταν αυξομειώνεται ανάλογα με το αποτέλεσμα. Τμηματικός;
Σκέψου τα όλα αυτά γιατί είναι πολύ σοβαρά θέματα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ.
Αυτοί που λένε σε 5 χρόνια θα κερδίσω, εννοούν συνήθως ότι υπόσχομαι ότι για 5 χρόνια θα έχω υπομονή και αν ξαναπιάσει την τιμή αγοράς θα πουλήσω. Χωρίς συχνά να ξέρουν τα όρια της υπομονής τους . Και αν πιάσει η τιμή την τιμή αγοράς και απεγκλωβιστούν γιατί να μην επιδείξουν αλλά 5 χρόνια υπομονής ώστε να κερδίσουν ?. Συνήθως αυτό κάνουν γιατί ένας « ο μακροπρόθεσμος επενδυτής» ελπίζει με την διακράτηση να γίνει πλούσιος. Όμως να ξέρεις οι επιχειρηματίες των εισηγμένων δεν δουλεύουν για σένα.

5. ΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΜΑΣ.
Τα μακροχρόνια διαγράμματα (πχ του 20ου αιώνα) είναι παρήγορα. Δείχνουν ότι τα χρηματιστήρια πάντα ανεβαίνουν. Όμως να λάβεις υπόψιν τις εξής «λεπτομέρειες»
Α) Οι δείκτες πρέπει να αποπληθωρίζονται
Β) Οι δείκτες δεν αποτελούνται από τις ίδιες μετοχές. Οι χρεοκοπίες και η παρακμή μιας επιχείρησης είναι ΠΟΛΥ συχνό φαινόμενο. Και οι διαχειριστές αμοιβαίων έχουν έξοδα και προμήθειες που πρέπει να προσθέσεις στον πληθωρισμό.
Γ) Στα διαγράμματα αυτά δεν φαίνονται οι κατά εποχές ανώτερες εναλλακτικές τοποθετήσεις
Δ) Το σπουδαιότερο. Τα διαγράμματα αυτά υπερβαίνουν τα όρια της ζωής σου. Και ενώ σου εύχομαι να ζήσεις 100 και 120 χρόνια στην πράξη συμβαίνει το εξής.
Ένας νέος άνθρωπος (πριν τα 30-35) βιάζεται. Είναι ίδιον της ηλικίας του. Έτσι πρέπει. Και τα διαγράμματα αυτά είναι πολύ αργά για αυτόν. Και ένας άνθρωπος πάνω από 55 συνήθως νιώθει ότι δεν έχει νόημα να στοχεύσει τις επόμενες 2-3 δεκαετίες. Μένει μια «επενδυτική ζωή» 20 περίπου χρόνων
Και το στοίχημα της χρηματιστηριακής ευημερίας «των επόμενων 20 ετών» θα το παίξεις ΜΙΑ μόνο φορά . Εδώ οι πιθανότητες χάνουν το νόημα τους. Αν πούμε ότι η πιθανότητα να κερδίσεις τα επόμενα 20 χρόνια με τη διακράτηση είναι 90%, εννοούμε ότι στις 100 φορές που θα το κάνεις αυτό τις 90 θα κερδίζεις και τις 10 θα χάνεις. Αυτός είναι ό μόνος ορισμός , με νόημα, της πιθανότητας. Βέβαια το 90% είναι μόνο μια εκτίμηση, αλλά ας το δεχτούμε. Το ζήτημα είναι ότι εσύ ΔΕΝ θα παίξεις το στοίχημα αυτό 100 φορές ώστε να βγεις στατιστικά κερδισμένος. Θα το παίξεις ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

6. ΟΙ ΚΟΝΤΡΑΡΟΝΤΕΣ
Μην πάς κόντρα στην αγορά. Το να κυνηγά κάποιος τους πυθμένες ή τις κορυφές είναι τζόγος, είναι η ματαιοδοξία να πεις « Είδες εγώ σου τάλεγα. Οι άλλοι είχαν πανικοβληθεί, εγώ ήμουν ψύχραιμος». «Είδες εγώ σου τα έλεγα. Υπερβάλλανε είτε στην κάθοδο είτε στην άνοδο». Οι φαινομενικοί πυθμένες είναι πολλοί. Ο αληθινός όμως ένας. Κυνηγώντας τον απλά οι πιθανότητες είναι εναντίον σου. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος αγόρασε στις 1474 (αν υποθέσουμε ότι αυτός θα είναι ο πυθμένας) . Δεν κέρδισε τίποτε . Γιατί υπήρχαν πολλοί πυθμένες και στις 3000, και στις 2500, και στις 1900 και ο κυνηγός πυθμένων έχει αγοράσει ΚΑΙ εκεί!. Και έχει εγκλωβιστεί εκεί γιατί αυτός που πάει «κόντρα στην ψυχολογία» δεν βάζει stop loss. Αντίθετα, συνεπής με τον εαυτό του, αν η αγορά γυρίσει προς τα κάτω οφείλει να αγοράσει κι άλλα .Και στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι η αγορά κάνει λάθος, απλά ξεμένει από ρευστό ακριβώς τη στιγμή που δεν πρέπει.

7. Η ΑΝΟΔΟΣ
Ας πούμε ότι η αγορά ανεβαίνει. Μην πουλήσεις. Μην κλείσεις το μαγαζί σου τα Χριστούγεννα! Μη σε πιάνει ίλιγγος. Ο φίλος του ακριβού είναι το ακριβότερο. Ότι ανεβαίνει είναι πιθανό να ανέβει και άλλο, μέχρι να αρχίσει να πέφτει. Δεν θα πεις εσύ στην αγορά που να βάλει όρια. Θα τα καθορίσει μόνη της. Άσε τους «σοφούς» να τραβάνε τα μαλλιά τους. Οι φούσκες των ανθρώπων δεν έχουν όρια, η μάλλον έχουν αλλά δεν τα ξέρεις εσύ. Άλλωστε δεν είναι αυτή η δουλειά σου.
Θα πουλήσεις όταν η τάση αρχίζει να αλλάζει. Θα περιμένει να την δεις να αλλάζει. Και θα φύγεις. Έτσι όπως ήρθες, δεύτερος. Άσε τους εξυπνάκηδες να φύγουν πιο έγκαιρα από σένα. Το πιο πιθανό είναι να έχουν φύγει στην διάρκεια της πρώιμης ανόδου.
Κι αν η τάση κάνει παιχνίδια; Κάνει ότι γίνεται καθοδική και μετά ξανά πάνω; Πως θα αντέξεις το «λάθος». Δεν φταις εσύ που οι άλλοι είναι τρελοί. Ούτε καν σε ενδιαφέρει τι είναι. Απλά ξαναγοράζεις. Έστω και ψηλότερα. Τι σε ενδιαφέρει; Τις μετοχές δεν τις κρατάμε να τις κάνουμε εικόνισμα. Τις αγοράζουμε για να τις πουλήσουμε. Σε άλλους. Και η γνώμη των άλλων είναι που μετράει.

8. Η ΔΙΚΑΙΗ ΤΙΜΗ. ΦΘΗΝΟ Η ΑΚΡΙΒΟ;
Το να λέμε ότι η δίκαιη τιμή του δείκτη είναι π.χ. 3000 ή 4000 δεν έχει κανένα νόημα. Ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι. Αν δεν το πιστεύουν και οι άλλοι είναι δώρον άδωρον. Έτσι κι αλλιώς αγοράζεις μετοχές για να τις πουλήσεις στους άλλους και όχι όπως αγοράζεις ένα προϊόν για να το χρησιμοποιήσεις και θες να το αγοράσεις πιο φτηνά από την αξία του. Δεν σε ενδιαφέρει αν οι μετοχές είναι φθηνές ή ακριβές. Σε ενδιαφέρει μόνο να τις πουλήσεις ακριβότερα. Θα μου πεις κάποτε ο δείκτης θα φτάσει εκεί αφού είναι η «δίκαιη τιμή». Σίγουρα ο δείκτης θα φτάσει εκεί. Όπως σου λέω ότι κάποτε θα φτάσει στις 5000, στις 10000, στις 100.000. Αν το σύμπαν είναι αιώνιο κάποτε θα γίνουν έτσι κι αλλιώς όλα, και τα πιθανά και τα απίθανα. Κάποτε θα πέσει και κάποιος αστεροειδής στη Γη και θα την καταστρέψει. Είναι στατιστικά βέβαιο. Αυτό, όμως, δεν είναι σύστημα για να συμμετέχεις σε μια αγορά.

9. ΑΝΑΛΥΤΕΣ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ κτλ
Όταν κάποιος κάνει πρόβλεψη ή εκτίμηση για την πορεία της αγοράς, απλά μην τον πιστεύεις. Ειδικά αν είναι αναλυτής, δημοσιογράφος ή αρθρογράφος. Όχι γιατί είναι κακός άνθρωπος. Καθόλου δεν είναι. Αλλά γιατί ούτε ο ίδιος δεν εμπιστεύεται αυτά που λέει. Γιατί αν τα εμπιστευόταν και είχε έστω και μια στοιχειώδη ικανότητα πρόβλεψης, δεν θα καθόταν για έναν μισθό να μιλά σε σένα και να ψάχνει πελάτες. Θα ήταν ήδη πλούσιος! Πριν σου μιλήσει ζήτα να σου επιδείξει τα πλούτη του από το χρηματιστήριο και να σε πείσει ότι βγήκαν συστηματικά και όχι από μια απλή συγκυρία. Η δουλειά του δεν είναι να κάνει προβλέψεις ή να δίνει επιτυχημένες συμβουλές, Η δουλειά του είναι είτε να ευθυγραμμίζεται με τα συναισθήματά σου, είτε να σε παρηγορεί, είτε να σε ντοπάρει είτε οτιδήποτε με στόχο να ασχολείσαι μαζί του.

10. Καλή επιτυχία. Και να θυμάσαι. Γίνε πλούσιος αργά

Πηγή: Capital.gr

Technorati Tags: ,No comments: