Pages

06 May 2009

Επανεκτίμηση της ζημίας του ΟΤΕ ζητεί πρώην στέλεχος

Αιχμές για απλουστεύσεις στους υπολογισμούς του εισαγγελέα Ζαγοριανού άφησε ο Εμ. Σταυριανός (δεξιά) πρώην στέλεχος της Siemens05 05 2009 - Αιχμές κατά του ανακριτή του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Ν. Ζαγοριανού, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση, καθώς χαρακτηρίζει «υπεραπλουστευτική» τη «μεθοδολογία που χρησιμοποίησε για την εξαγωγή εκτιμήσεων του ύψους της φερόμενης ζημίας σε βάρος του ΟΤΕ από την προγραμματική σύμβαση 8002 του 1997 για την ψηφιακοποίηση του Οργανισμού», αφήνει ο εκ των κατηγορουμένων στο σκάνδαλο, Εμ. Σταυριανός, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens Hellas.

Αιχμές για απλουστεύσεις στους υπολογισμούς του εισαγγελέα Ζαγοριανού άφησε ο Εμ. Σταυριανός (δεξιά) πρώην στέλεχος της Siemens Για να μη δημιουργηθεί μάλιστα «η ελάχιστη σκιά υπόνοιας ότι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης μπορεί να εμπίπτει σε μεγάλες μάχες πολιτικών ή άλλων συμφερόντων», ο κ. Σταυριανός με αίτηση που κατέθεσε χθες, μέσω του συνηγόρου του Ι. Λαμπίρη, ζητεί από τον ανακριτή:

Την κίνηση αυτή του κ. Σταυριανού δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι κατηγορούμενοι εν όψει μάλιστα και του νέου πακέτου κλήσεων για απολογία σε τουλάχιστον 18 ακόμη πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ τα οποία, κατά την εκτίμηση νομικών κύκλων, «έχουν κάθε συμφέρον να αναδείξουν τα τρωτά του κατηγορητηρίου και να αποδείξουν ότι η υπογραφή της σύμβασης όχι μόνο δεν προξένησε οικονομική βλάβη, αλλά αντιθέτως ωφέλησε σε βάθος χρόνου τον Οργανισμό».

Η «τύχη» που θα έχει η αίτηση του κ. Σταυριανού, αλλά και όσων παρόμοιων αιτημάτων ακολουθήσουν, θα κρίνει και την πορεία της ανάκρισης, καθώς κάποιοι εκ των κατηγορουμένων ενδεχομένως να μην προχωρήσουν σε απολογία εάν πρώτα δεν υπάρξει εμπεριστατωμένη σχετική απάντηση του κ. Ζαγοριανού.

Να γίνει πραγματογνωμοσύνη

Στη χθεσινή πολυσέλιδη αίτησή του ο κατηγορούμενος αναφέρεται στο κατηγορητήριο που έχει συντάξει σε βάρος του ο ανακριτής, όπου επισημαίνεται ότι η εκτέλεση της σύμβασης 8002 είχε συνέπεια «την πρόκληση ζημίας σε βάρος του ΟΤΕ, συνολικού ύψους 57.404.918,79 ευρώ». Ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ζημίας εκτιμάται ότι προήλθε «από την μετακύλιση των ως άνω ωφελημάτων - χρηματικών ποσών στην αξία του κόστους των εκτελεστών παραγγελιών, με τις οποίες εκτελέστηκε η ανωτέρω προγραμματική συμφωνία, κατά τα οποία αυξήθηκε το κόστος αυτών». Προκύπτει δηλαδή ότι ο κ. Ζαγοριανός υπολόγισε τη ζημία με βάση τα ποσά που φέρεται να δόθηκαν για δωροδοκίες - μίζες, τα οποία θεωρεί ότι «μετακυλίσθηκαν» στην αξία του κόστους της σύμβασης.

Κατά τη γνώμη του αιτούντος, πρόκειται για «μεθοδολογία σαφώς υπεραπλουστευτική της πραγματικότητας και δεν ανταποκρίνεται σ' αυτή». Υποστηρίζοντας το αίτημά του για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης ο κ. Σταυριανός αναφέρει ότι στο παρελθόν έχουν εκδοθεί δύο βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων απαλλακτικά για παλαιότερες ανάλογες συμβάσεις του ΟΤΕ, επισημαίνοντας ότι κατά μεγάλο μέρος τα βουλεύματα αυτά βασίστηκαν στα συμπεράσματα ειδικών πραγματογνωμόνων που ορίστηκαν με διατάξεις εφέτη ανακριτή, ο οποίος διερευνούσε την υπόθεση.

Επικαλείται επιπλέον και τη μαρτυρία του πρώην μάνατζερ της Siemens Γερμανίας, Ράινχαρτ Ζίκατσεκ, ο οποίος καταθέτοντας ενώπιον του κ. Ζαγοριανού υποστήριξε ότι η σύμβαση για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ ήταν «επωφελής» για τον οργανισμό.

Τέλος ο κ. Σταυριανός αναφέρει ότι επιβάλλεται να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η ωφέλεια ή η ζημία του ΟΤΕ, ώστε να «μη δημιουργηθεί η ελάχιστη σκιά υπόνοιας, ότι η δικαστική διευρεύνηση της εν λόγω υπόθεσης μπορεί να εμπίπτει σε μεγάλες μάχες πολιτικών ή άλλων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων».

Πηγή: Enet.grNo comments: