Pages

18 May 2009

Cosmoline: "Φθινοπωρινή αντεπίθεση" ετοιμάζει η Cosmoline

15 05 2009 - Του Φώτη Φωτεινού - «Έτοιμη» να παράσχει εμπορικά τις απαιτούμενες υπηρεσίες Wimax, το προσεχές φθινόπωρο, δηλώνει η Cosmoline, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας έκανε την «έκπληξη» το 2006, όταν και πρόσφερε στον πλειοδοτικό διαγωνισμό της ΕΕΤΤ για την 4η και τελευταία άδεια της ΕΕΤΤ στο συγκεκριμένο φάσμα, τίμημα 21 εκατ. ευρώ για την απόκτησή της.

Το WiMax είναι μια ασύρματη τεχνολογία που παρέχει υπηρεσίες τηλεφωνίας και γρήγορης πρόσβασης στο διαδίκτυο, με ταχύτητες μεταξύ 2- 6 Mbps. 
Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται το ενσύρματο δίκτυο του ΟΤΕ ή οποιουδήποτε άλλου παρόχου, ενώ η κινητή έκδοση της τεχνολογίας, το mobile WiMax, μπορεί να λειτουργήσει, όπως τα δίκτυα κινητής.

Ουσιαστικά, το δίκτυο WiMax λειτουργεί ανταγωνιστικά με το δίκτυο ADSL, καθώς μπορεί να παράσχει γρήγορη πρόσβαση στο internet και τηλεφωνία, ενώ η υλοποίησή του ενδείκνυται και σε αραιοκατοικημένες περιοχές. 

Ξεκινά η εγκατάσταση 200 κεραιών

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Cosmoline, κ. Δημήτρη Πολιτόπουλου (ανέλαβε καθήκοντα πέρυσι τον Ιούλιο, προερχόμενος από τη Motorola) στο Capital.gr, η εταιρεία πρόκειται να λανσάρει υπηρεσίες WiMax το φθινόπωρο του 2009.

«Το επόμενο διάστημα ξεκινά η εγκατάσταση κεραιών, οι οποίες θα προσεγγίσουν τις 200 συνολικά, στο τέλος της α’ φάσης. Το φθινόπωρο, η Cosmoline θα είναι έτοιμη να παράσχει υπηρεσίες WiMax», επισημαίνει ο κ. Πολιτόπουλος, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι, την προσεχή πενταετία, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει άλλα 80 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες WiMax στις διοικητικές περιφέρειες – ζώνες που επιτρέπει η άδειά της, αποσκοπώντας σε συνδρομητική βάση 350.000 ατόμων.

Η εταιρεία έχει τη συμβατική υποχρέωση να προσφέρει υπηρεσίες WiMax σε 3 διοικητικές περιφέρειες της χώρας και σε ποσοστό 20% του πληθυσμού τους (δεν περιλαμβάνεται η Αθήνα στη πρώτη φάση), ενώ τον Αύγουστο του 2010 σε 7 διοικητικές περιφέρειες, στο ίδιο ποσοστό.
Σε ερώτηση γιατί τα τελευταία χρόνια η Cosmoline «δεν απασχολεί την επικαιρότητα», ο κ. Πολιτόπουλος απάντησε ότι η εταιρεία ακολούθησε μέχρι τώρα «συντηρητική τακτική», κάτι το οποίο φιλοδοξεί ότι θα αλλάξει, μόλις ξεκινήσει το λανσάρισμα των υπηρεσιών WiMax, επισημαίνοντας μάλιστα ότι εταιρείες από το εξωτερικό έκαναν κρούση παλαιότερα στην Cosmoline για την απόκτηση της άδειας της.

«Στις τηλεπικοινωνίες, όλοι μιλάμε με όλους. Για τις υπηρεσίες WiMax θα κινηθούμε αυτόνομα. Για όλα τα άλλα, καθετί είναι ανοιχτό», σχολίασε ο κ. Πολιτόπουλος, σε ερώτηση για το μπαράζ των εξελίξεων που συντελούνται στην εγχώρια αγορά.
Αυτή τη στιγμή, η Cosmoline εξυπηρετεί περίπου 120.000 πελάτες και τα έσοδα το 2008 διαμορφώθηκαν στα 30 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ήταν αρνητικά, αλλά - σύμφωνα με στελέχη της Cosmoline - η εταιρεία δεν έχει οφειλές προς τον ΟΤΕ και οι δανειακές υποχρεώσεις της κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. 
Πάντως, τους φακέλους αδειοδότησης των ασύρματων δικτύων WiMax «ξεσκονίζει» η ΕΕΤΤ, η οποία θα προχωρήσει σε ελέγχους το καλοκαίρι, στις εταιρείες Craig Wireless, OTE, Wind και Cosmoline.

Πηγή: Capital.grNo comments: