Pages

21 May 2009

Eγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη στέγη, βήμα - βήμα

image 21 05 2009 - Του Χάρη Φλουδόπουλου - Στις αρχές Σεπτεμβρίου, με βάση τα όσα εξαγγέλθηκαν χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, θα εγκατασταθούν τα πρώτα φωτοβολταϊκά σε στέγες σπιτιών και πολυκατοικιών παράγοντας ρεύμα με οικονομικά και το κυριότερο με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. 

Όποιος επιθυμεί, μπορεί ακόμη και σήμερα να ξεκινήσει έρευνα αγοράς και να παραγγείλει τα φ/β πάνελ, χωρίς κανένα ρίσκο, αναμένοντας να τεθεί σε ισχύ η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού αυτό θα γίνει σε περίπου 15 μέρες. Το βέβαιο είναι ότι από το πρόγραμμα μπορεί να επωφεληθεί όποιος θέλει καθώς δεν υφίσταται άμεση επιδότηση της αγοράς και εγκατάστασης και άρα δεν τίθεται θέμα επιλεξιμότητας. Ωστόσο παρέχεται έμμεση ενίσχυση μέσω των υψηλών τιμών αποπληρωμής (55 λεπτά/κιλοβατώρα), που θα αποσβέσουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα το κόστος. Η τιμή των 55 λεπτών θα ισχύσει για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν μέχρι και το 2011, ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει αποκλιμάκωση κατά 5% ετησίως έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 οπότε και θα λήξει το πρόγραμμα

Ως προς τις διευκολύνσεις, που παρέχονται, δεν απαιτείται καμία ενεργειακή άδεια και δεν υφίστανται, για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος, φορολογικές υποχρεώσεις. Ο παραγωγός – καταναλωτής δεν θα έχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση κλπ) είτε είναι επιτηδευματίας, είτε όχι. Μοναδική υποχρέωση είναι το κτίριο όπου εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό να έχει ηλιακό θερμοσίφωνα ή θερμικό ηλιακό για την κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση κατανάλωσης με τη ΔΕΗ, ενώ το πρόγραμμα δεν ισχύει για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Αναλυτικά η διαδικασία έχει ως εξής:

Βήμα 1
Ενημέρωση του ενδιαφερόμενου και έρευνα αγοράς για αναζήτηση τεχνικής εταιρείας που θα αναλάβει τη μελέτη και εγκατάσταση. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσω internet από το μητρώο του ΥΠΑΝ

Βήμα 2
Εκπόνηση ηλεκτρολογικού σχεδίου, συμπλήρωση τεχνικών φυλλαδίων, αίτηση στη ΔΕΗ, εκπόνηση τεχνικής μελέτης. Το κόστος ανέρχεται από 500 έως 1000 € ανάλογα με την τεχνική εταιρεία

Βήμα 3
Κατάθεση αίτησης για προσφορά σύνδεσης στην τοπική υπηρεσία δικτύου της ΔΕΗ. Η υπηρεσία πρέπει να απαντήσει μέσα σε 20 μέρες

Βήμα 4
Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία. Οι όροι θα οριστούν με εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο η έκδοση της έγκρισης θα πρέπει να γίνεται σε 5 μέρες

Βήμα 5
Εξασφάλιση δανειοδότησης

Βήμα 6
Αίτηση σύμβασης σύνδεσης στην τοπική υπηρεσία δικτύου της ΔΕΗ και υλοποίηση των έργων σύνδεσης μέσα σε χρονικό διάστημα 20 ημερών. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληρώσει για τα έργα σύνδεσης ποσό από 300 έως 500 ευρώ. Πρόκειται στην ουσία για το κόστος εγκατάστασης νέου ρολογιού με διπλό μετρητή για την κατανάλωση και την παραγωγή

Βήμα 7
Ολοκλήρωση εγκατάστασης εξοπλισμού από την τεχνική εταιρεία. Το κόστος ανά KW φτάνει μάξιμουμ τις 5000€, ωστόσο μετά από καλή έρευνα αγοράς μπορεί να είναι έως και 20% χαμηλότερο.

Βήμα 8
Υπογραφή σύμβασης πώλησης με την τοπική υπηρεσία εμπορίας της ΔΕΗ, η οποία γίνεται μέσα σε 15 μέρες

Βήμα 9
Ενεργοποίησης της σύνδεσης από την τοπική υπηρεσία δικτύου της ΔΕη, το πολύ σε 10 ημέρες

Δηλαδή απαιτούνται 9 βήματα, το κόστος των διαδικασιών κυμαίνεται στα 300 έως 500 € (έργο σύνδεσης), το κόστος της μελέτης από τα 500 εώς τα 100€, ενώ το κόστος της εγκατάστασης από 4000 έως 5000€/KW.

Πολυκατοικίες

Οι διαδικασίες που αφορούν στις πολυκατοικίες στην πραγματικότητα προσδιορίζονται από το καταστατικό και τον κανονισμό. Όπως για κάθε αλλαγή χρήσης έτσι και για την εγκατάσταση φ/β απαιτείται ομοφωνία των ιδιοκτητών. Σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης έχει αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της ταράτσας μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του το φ/β το οποίο και θα συνδεθεί με το δικό του ρολόι και θα εισπράττει ο ίδιος το όφελος. Σε περίπτωση όμως που το φ/β εγκαθίσταται σε κοινόχρηστο χώρο τότε η διανομή ανά διαμέρισμα θα γίνεται μέσω της εταιρείας που διαχειρίζεται τα κοινόχρηστα.

Εγκατάσταση

Για να εγκατασταθεί ένα σύστημα 5 έως 7 KW απαιτείται χώρος περίπου 80 έως 100 τετραγωνικών. Το κόστος μπορεί να περιοριστεί κάτω από τα 25.000- 35.000 € (5.000€/kw) και η απόσβεση συναρτάται με την τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης μονάδας ενέργειας (0,55 €/ kWh) και την παραγόμενη ενέργεια (1 kW παράγει κατά μ.ο. 1.300 kWh/ ετησίως).

Παράλληλα, η απαιτούμενη ενέργεια για την κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 5.000- 7000 kwh/ ετησίως που κοστίζει 0,12€/ kwh, και αντιστοιχεί σε παραγόμενη ενέργεια 5-7 kw από ΦΒ σύστημα.

Δηλαδή εάν κάποιος εγκαταστήσει σε 80 τμ. 5 kw που κοστίζουν 25.000 €, πάρει δάνειο για το μισό κόστος (12.500 €) με ευνοϊκούς όρους δεδομένης της 25ετης σύμβασης και εγκαταστήσει το ΦΒ σύστημα:

5 Kw * 1300 kwh* 0,55 €/kwh = 3.575 € έσοδα/ετησίως

Από αυτά αφαιρούνται περί τα 1.500 € αποπληρωμή δάνειου και συντήρηση του εξοπλισμού. Οπότε, καθαρά έσοδα 2.100 €/ ετησίως, που σημαίνει απόσβεση των δικών του χρημάτων σε 5-6 χρόνια.

Από την άλλη ένα μέσο νοικοκυριό (με ηλεκτρικές συσκευές και φωτισμό) καταναλώνει μ.ο. 5.000 kWh/ετησίως.

5.000 kwh* 0,12 €/kwh= 600 € κόστος/ετησίως.

Τι ίσχυε

Μέχρι σήμερα ήταν απαγορευτική η διαδικασία για εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών καθώς δεν υπήρχε κανένα οικονομικό κίνητρο, αντίθετα μάλιστα υπήρχαν σοβαρά αντικίνητρα. Ενδεικτικά οι οικιακοί καταναλωτές αντιμετωπίζονταν ως επιτηδευματίες με υποχρέωση να ανοίξουν βιβλία στην εφορία, να καταβάλλουν Φ.Π.Α.

Ένας οικιακός καταναλωτής που εγκαθιστούσε φ/β  προκειμένου να πουλήσει ρεύμα στη ΔΕΗ έπρεπε μεταξύ άλλων:
- Να ανοίξει βιβλία στην εφορία.
- Να εγγραφεί στον ΟΑΕΕ πληρώνοντας εισφορές τουλάχιστον 1.500ευρώ ετησίως
- Να εγγραφεί στο Εμπορικό Επιμελητήριο με κόστος περίπου 50 ετησίως
- Να υποβάλλει δηλώσεις Φ.Π.Α. για μία εικοσαετία.
- Να εξασφαλίσει βεβαίωση της Πολεοδομίας.

Πηγή: capital.grNo comments: