Pages

31 May 2009

Υπόθεση Siemens: 5 μέρες "έκρυβαν" την νέα απόδραση

30 05 2009 - Από τις αρχές της Ουρουγουάης ενημερώθηκε η ελληνική κυβέρνηση ότι το πρώην στέλεχος της Siemens και εμπλεκόμενος στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της γερμανικής εταιρείας κ. Χρίστος Καραβέλας προετοίμαζε τη διαφυγή του στη συγκεκριμένη χώρα της Λατινικής Αμερικής!

Το υπουργείο Εξωτερικών, πρίν από λίγη ώρα, επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα» στο αυριανό φύλλο της Κυριακής.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, οι κρατικές αρχές της Ουρουγουάης προσέγγισαν τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουρουγουάη κ. Νικόλαο Δικτάκη και τον ενημέρωσαν ότι έχουν «παγώσει» ποσό τριών εκατομμυρίων δολαρίων που προσπάθησε να διοχετεύσει ο κ. Καραβέλας σε λογαριασμό τράπεζας στο Μοντεβίδεο και επίσης ότι δέσμευσαν πολυτελές ακίνητο που είχε προλάβει να αγοράσει. Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Υπηρεσίας Διώξεως Εγκλημάτων Ξεπλύματος Χρήματος της Ουρουγουάης επισήμανε εισαγωγή σημαντικής ποσότητας συναλλάγματος και αγορά ακινήτου εκ μέρους οικογένειας με όνομα Καράβελα ή Καράμπελα και παρακαλούσε για επιβεβαίωση κατά πόσο υπόθεση, ύποπτη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και που μπορεί να σχετίζεται με υπόθεση Ζήμενς, ενδιαφέρει αρμόδιες ελληνικές αρχές και σε θετική περίπτωση ενεργοποίηση σχετικών νομίμων διαδικασιών. Σημειώνεται ότι με το ίδιο τηλεγράφημα η Πρεσβεία ενημέρωσε ότι οι Αρχές της Ουρουγουάης είχαν ήδη παγώσει τα μετρητά και το ακίνητο της ως άνω οικογένειας».

Το συγκεκριμένο διαβαθμισμένο ως άκρως απόρρητο τηλεγράφημα του πρέσβη Δικτάκη από το Μοντεβίδεο έφτασε στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου το προηγούμενο Σάββατο, 23 Μαΐου 2009 και ώρα 15:36.

Κάπου εδώ αρχίζουν οι ολιγωρίες. Σύμφωνα με όσα παραδέχεται επισήμως το υπουργείο Εξωτερικών, η Α8 διεύθυνση Λατινικής Αμερικής «έλαβε γνώση του τηλεγραφήματος τη Δευτέρα 25 Μαΐου το πρωί και ζήτησε οδηγίες από το Διπλωματικό Γραφείο Υπουργού. Η Υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε την Τρίτη 26 Μαΐου το πρωί και σε συνέχεια εντολής της, το τηλεγράφημα εστάλη άμεσα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με κλητήρα». Άρα και σύμφωνα με την εκδοχή του υπουργείου Εξωτερικών το τηλεγράφημα από το Μοντεβίδεο βρισκόταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το μεσημέρι της προηγούμενης Τρίτης 26 Μαϊου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε χθεσινή ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει ότι η απόφαση να απαγορευθεί στον κ. Καραβέλα η έξοδος από τη χώρα ως ύποπτο φυγής ελήφθη το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης 27 Μαϊου!

Και προφανώς τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για την καθυστέρηση, για το γεγονός ότι δεν επέλεξαν την τηλεφωνική επικοινωνία για να επιταχύνουν την αλληλοενημέρωση των αρμοδίων κρατικών λειτουργών και γιατί τελικώς με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους διευκόλυναν την έξοδο του κ. Καραβέλα από τη χώρα.

Προφανείς ευθύνες έχουν και οι δικαστικοί λειτουργοί που δεν είχαν προνοήσει να απαγορεύσουν προληπτικά την έξοδο από τη χώρα στους κατηγορούμενους για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, ιδίως μετά την απόδραση του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου στη Γερμανία.

Από τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία ανασυνθέτονται κρίσιμες λεπτομέρειες της διαφυγής του κ. Καραβέλα από τη χώρα. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι δεν ήταν οι ελληνικές αρχές (όπως υπαινίσσεται ο κ. Δένδιας) που φρόντισαν για τη δέσμευση του ακινήτου και το πάγωμα των καταθέσεων του πρώην στελέχους της Siemens, αλλά όλες οι διαδικασίες κινήθηκαν από την κυβέρνηση της Ουρουγουάης.

Η δραματική καθυστέρηση στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στην Ελλάδα αφού είχε ενημερωθεί από το Μοντεβίδεο, προκύπτει από μια απλή παράθεση των ημερομηνιών που ο κάθε αρμόδιος προωθούσε το τηλεγράφημα του πρέσβη Δικτάκη, μέχρι τελικώς αυτό να διαβιβαστεί στις δικαστικές αρχές.

Πάντως σε άλλη περίπτωση οι υπηρεσίες κινήθηκαν ταχύτατα. «Την Παρασκευή 29 Μαΐου 2009 το απόγευμα, η Εισαγγελία επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας την άμεση μετάφραση του εντάλματος σύλληψης εις βάρος του κ. Χρ. Καράβελλα, προκειμένου αυτό να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε το ίδιο απόγευμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: protothemaNo comments: