Pages

07 May 2009

Απορρίφθηκε η πρόταση σύστασης εξεταστικής για τη Siemens

image

07 05 2009 - Κατά της πρότασης 151 βουλευτές, υπέρ 148.

Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens. Σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών, οι 151 ψήφισαν κατά της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και 148 υπέρ.

Νωρίτερα, έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, με την πρώτη να ζητά την απονομή δικαιοσύνης για ένα θέμα εθνικού, όπως χαρακτηρίστηκε, χαρακτήρα.

Παυλόπουλος: Δεν συμπράττουμε στη λασπολογία

«Επειδή δεν έχει απολύτως τίποτα να προσφέρει στο λαό κι έχουν γελοιοποιηθεί οι δήθεν θέσεις διεξόδου από την κρίση, το ΠΑΣΟΚ έχει μεταβάλει τον τόπο σε αρένα, με μόνο πρωταγωνιστή το ίδιο - και υποτιθέμενα σκάνδαλα που βλέπει μονάχα στη φαντασία του» ανέφερε στην ομιλία του, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Φτάσατε να ονομάσετε σκάνδαλο την υπόθεση Ζαχόπουλου - μια ανθρώπινη ιστορία. Μια υπόθεση δωροδοκίας που δικάστηκε, οι κουμπάροι. Τέτοιες υποθέσεις, επί των ημερών σας καλύπτονταν κάτω απ' το χαλί. Ομόλογα: Αποκαλύφθηκαν ναι ή όχι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Εσείς απολογηθήκατε για το δομημένο ομόλογο Δρυ; Υπόθεση Βατοπεδίου: Εξεταστική Επιτροπή γίνεται εδώ; Θέλανε και προανακριτική! Αποδείχθηκε οτιδήποτε; Μέχρι και ψευδομάρτυρες κουβάλησαν! Κι όταν φάνηκε πως η υπόθεση είχε ξεκινήσει από δικούς τους υπουργούς, το πρώτο πράγμα που έκαναν, ήταν να τους βγάλουν λάδι στο πόρισμά τους!» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Επί της ουσίας της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Παυλόπουλος εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποσείσει τις δικές του ευθύνες για την υπόθεση Siemens:

«Η μεγαλύτερη έρευνα στο θέμα Siemens έγινε. Ποτέ δεν έχει γίνει τέτοια έρευνα. Ως εδώ η υποκρισία! Μήνα Ιούνιο 2003, εστάλη στη Βουλή, ένα πόρισμα, που μεταξύ άλλων αφορούσε και ζητήματα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών, την υπόθεση C4I. Ζητήσαμε την εποχή εκείνη, το αυτονόητο: Εξεταστική Επιτροπή. Τι ελέχθη από πλευράς ΠΑΣΟΚ; Κατακεραυνώσατε τους πάντες! Κουβέντα! Και όταν ξεκίνησε η έρευνα, τι αποκαλύπτεται; Ακόμα και σήμερα, στον Ελεύθερο Τύπο, παρουσιάζεται έγγραφο, που δείχνει πώς έπειθε τα Δ.Σ. του ΟΤΕ ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάδος, να παραβιάζουν τον νόμο για να μην εκπίπτουν οι εγγυήσεις της Siemens. Τώρα που η αλήθεια φτάνει εκεί που φτάνει, τώρα ζητάει το ΠΑΣΟΚ, την Εξεταστική! Γιατί; Για να υποκαταστήσει τον δικαστή; Μα αν ανέδειξε κάτι η δικαστική έρευνα, αυτό είναι η ομολογία του κου Τσουκάτου - και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την γενναιότητα να πει ότι τα χρήματα δεν τα έδωσε στο κόμμα, αλλά τα έβαλε στην τσέπη του!».

«Ούτε θέμα παραγραφής δεν υφίσταται, καθώς η δικαστική έρευνα δεν έχει αναδείξει ευθύνη υπουργού. «Ό,τι και να κάνετε, υποθέσεις σαν το Χρηματιστήριο και την Siemens, είναι κληρονομιά σας. Αν πιστεύαμε ότι είχατε αλλάξει νοοτροπία, θα το καταλαβαίναμε. Η στάση σας όμως, θα σας χαρακτηρίζει. Το ξέρει ο ελληνικός λαός και τα μηνύματα τα παίρνετε» ανέφερε ο κος Παυλόπουλος, για να καταλήξει:

«Το όχι λοιπόν, είναι τεκμηριωμένο. Σ' αυτή τη λασπολογία εμείς δεν συμπράττουμε».

ΠΑΣΟΚ: «Η εξεταστική επιτροπή πρέπει να συγκληθεί τώρα»

«Η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens είναι άμεσο εθνικό καθήκον και πρέπει να ψηφισθεί και να συγκληθεί τώρα» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τ. Χυτήρης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία άρχισε η συζήτηση επί της σχετικής πρότασης που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η απόφαση της ολομέλειας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (120) του όλου αριθμού των βουλευτών (300). Η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα.

Αν δεν σας ενδιαφέρει η χώρα και το μέλλον της που απαιτεί μία νέα πορεία, τότε, τουλάχιστον, μην κλείσετε τη Βουλή τον Ιούνιο ώστε να μην παραγραφούν τα αδικήματα κανενός, κάλεσε την κυβέρνηση ο κ. Χυτήρης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να έρθουν όλα στο φως για όλες τις περιπτώσεις και στην περίπτωση της Siemens: «Δεν φοβόμαστε καμία έρευνα, κανένα αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι. Οι υπεύθυνοι να πληρώσουν, όπου κι αν ανήκουν» τόνισε ο κ. Χυτήρης.

Αφού επέκρινε την κυβέρνηση για προσπάθεια κουκουλώματος των «σκανδάλων» υπογράμμισε ότι το σκάνδαλο Siemens «δεν χωρίζεται σε προ και μετά το 2004. Είναι ένα! Δεν χωρίζεται η παραγγελία από την παραλαβή του C4I. Ποιος έδωσε τις εγγυητικές πίσω;» ρώτησε ο κ. Χυτήρης υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση «δεν χωρά χειρουργικές επεμβάσεις από κανένα νομικό ή οποιονδήποτε άλλον». Σύμφωνα με τον κ. Χυτήρη, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη Siemens σαν «μπαμπούλα». Δεν μας τρομάζει. Εδώ και τώρα ψηφίστε την Εξεταστική Επιτροπή για ν' αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. «Έχετε το «πάνω χέρι» εναντίον του ΠΑΣΟΚ, λέτε. Τότε τι φοβάστε; Γιατί κάτι φοβάστε» είπε χαρακτηριστικά.

ΝΔ: Αβάσιμη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Εντελώς αβάσιμη χαρακτήρισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής της συμπολίτευσης Αν. Καραμάριος ζητώντας από το σώμα να την καταψηφίσει. Τέτοια συζήτηση, τόνισε ο κ. Καραμάριος μπορεί να γίνει όταν η Δικαιοσύνη, που έχει επιληφθεί της υπόθεσης, περατώσει τις δικές της υποχρεώσεις, και όταν βρεθεί μπροστά στις διατάξεις του άρθρου 86 Συντάγματος, «να είστε βέβαιοι ότι ο φάκελος θα διαβιβαστεί υποχρεωτικά στη Βουλή» είπε ο κ. Καραμάριος. (σ.σ. σύμφωνα με το άρθρο 86 «Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους").

Όπως επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, «και εάν υπάρξει ακόμα παραγραφή, τότε η Δικαιοσύνη θα βρει την αλήθεια, και θα καταλογίσει ευθύνες εναντίον οποιωνδήποτε πολιτικών, και ασφαλώς ο λαός θα τους καταδικάσει. Και εάν εκείνοι που θα αποκαλυφθούν θέλουν τη διερεύνηση του θέματος, παρά την παραγραφή, μπορούν με τις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος να ζητήσουν οι ίδιοι να συσταθεί ειδική επιτροπή, με συμμετοχή ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, για τον έλεγχο της κατηγορίας», παρατήρησε ο κ. Καραμάριος.

Ο κ. Καραμάριος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει προγενέστερο αίτημά του για εξεταστική, που απορρίφθηκε, χωρίς να κατονομάζει νέα στοιχεία, ενώ στην ανάμειξη πολιτικών προσώπων υπάρχει η ομολογία του κ. Τσουκάτου που «βρίσκεται στις τάξεις» του ΠΑΣΟΚ. Αν οι κ.κ. του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που διέπραξαν αδικήματα στην υπόθεση Siemens, γιατί δεν τους κατονομάζουν και να ζητήσουν εξεταστική με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος, αναρωτήθηκε ο κ. Καραμάριος.

ΚΚΕ: «Θέλουμε διερεύνηση με όλους τους τρόπους»

Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης της Siemens, τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, και έκανε λόγο για διαχρονικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Δεν πετάμε στα σύννεφα και δεν έχουμε αυταπάτες ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για το κουκούλωμα των ευθυνών. Θέλουμε όμως τη διερεύνηση με όλους τους τρόπους», τόνισε και συμπλήρωσε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης θα απορριφθεί η πρόταση σημειώνοντας ότι, «το επιχείρημά της ότι θα παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης δεν πείθει κανένα». Πρόσθεσε δε ότι το ίδιο γινόταν και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όταν κατατίθεντο ανάλογες προτάσεις από την ΝΔ ως αντιπολίτευση και η πλειοψηφία τις απέρριπτε και καταλόγισε και στα δύο κόμματα σκοπιμότητα.

«Μόνο σαν κοροϊδία είναι όλες αυτές οι διακηρύξεις των δύο κομμάτων περί διαφάνειας από τα κόμματα που ώθησαν και στήριξαν τις επιλογές αυτές» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Κανταρτζής είναι ανάγκη να αλλάξει ο «νόμος περί ευθύνης υπουργών», γιατί μπορεί, όπως είπε, να ήταν ένα βήμα μπροστά όταν ψηφίστηκε ωστόσο η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει ότι δεν πάει άλλο.

«Δεν μπορεί να διαιωνίζονται τα απαράδεκτα φαινόμενα της παραγραφής, τις ατιμωρησίας. Τα σκάνδαλα και η διαπλοκή δεν πρόκειται να σταματήσουν και θα επανέρχονται όσο θα υπάρχουν οι αιτίες που τα δημιουργούν. Γι αυτό και το ΚΚΕ θα συμβάλει να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες». πρόσθεσε.

Ακόμα καυτηρίασε τις διαρροές που γίνονται επιλεκτικά και μοιράζονται σαν «φέιγ βολάν», όπως είπε, από την έρευνα που διεξάγει η Δικαιοσύνη και κάνουν προπαγάνδα στη κατεύθυνση που κάθε πλευρά θέλει και έχει συμφέρον.

«Δεν μιλάμε για ανεξάρτητη δικαιοσύνη γιατί είναι κρίκος με το πολιτικό σύστημα που σαπίζει», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας μίλησε για υπόθεση που πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και για την οποία υπάρχουν ομολογίες στελεχών της «Siemens» ότι έδωσαν «μίζες» σε πολιτικά πρόσωπα ενώ υπάρχει επί πλέον και η ομολογία του κ. Τσουκάτου.

«Είναι ένα διαχρονικό έγκλημα σε ότι αφορά τις τηλεπικοινωνίες και εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να διερευνηθούν όλες αυτές οι υποθέσεις» είπε.

«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε στο Μάαστριχτ και λέμε ότι οι τηλεπικοινωνίες πρέπει να αφαιρεθούν από τους επιχειρηματίες και να γίνει λαϊκή ιδιοκτησία» κατέληξε.

Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση της Siemens τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας. Ταυτόχρονα μίλησε για «ένα σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, που συνοδεύεται από ένα ακόμα μεγαλύτερο, τη συγκάλυψη».

«Όλο αυτό το παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας είναι κακόγουστο και αντιδημοκρατικό», επεσήμανε και τόνισε στη συνέχεια ότι σε αυτό το δίπολο της σκανδαλολογίας και της συγκάλυψης κινούνται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και συμπεριφέρονται ανάλογα με το αν είναι κυβέρνηση ή αντιπολίτευση.

Ακόμα, υποστήριξε ότι «όλη αυτή η διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων δεν είναι εύκολο να αποκαλυφθεί μέσα από τη διερεύνηση μόνο της δικαιοσύνης, όταν είναι τόσο στενές οι σχέσεις της με την κυβέρνηση».

Ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι στην υπόθεση της «Siemens» έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες απόδοσης χρημάτων στα πολιτικά κόμματα της Ελλάδος, ενώ κάλεσε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δηλώσουν ευθαρσώς αν πιστεύουν ότι μέσα στο κόμμα τους δεν υπάρχει κάποιος εμπλεκόμενος.

«Είναι διαπιστωμένο ότι η Siemens χρηματοδοτούσε πολιτικά κόμματα και στην Ελλάδα και διεθνώς. Εμείς μπορούμε να το πούμε ότι δεν υπάρχει στο κόμμα μας ένας εμπλεκόμενος. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας. Για αυτό ζητάμε συνεχώς μέτρα για να διερευνηθούν στη πολιτική τους διάσταση όλα αυτά», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ποια μέτρα θα πάρετε για να μην παραμείνουν ανοικτές οι κερκόπορτες; Σιωπή για όλα αυτά. Όμως η πολιτική ζωή της Ελλάδος έχει φθαρεί και είναι επιτακτική ανάγκη να αρθεί στο ύψος του, κάθε κόμμα».

«Εμείς προτείνουμε την Εξεταστική που θα αναζητήσει φως στις αιτίες, τους κανόνες και τους όρους αποτροπής στο μέλλον τέτοιων διαδικασιών και θα αναδείξει τις πολιτικές ευθύνες και θα προσδιορίσει, αν υπάρχουν και τις ποινικές ευθύνες έστω και σε περίπτωση που έχουν παραγραφεί», κατέληξε ο κ. Κανταρτζής.

Ως καθοριστική και επιβεβλημένη για τον ρόλο της Βουλής και το κύρος του πολιτικού κόσμου, ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης, την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, δεδομένου ότι άπτεται ζητήματος δημοσίου συμφέροντος.

Χαρακτήρισε «καινοφανή» την άποψη ότι εφόσον έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη, η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να υπεισέλθει, λέγοντας πως στην ουσία της η θέση αυτή σημαίνει εισήγηση για κατάργηση των εξεταστικών επιτροπών, για την οποία «οφείλουμε να ανησυχούμε».

ΛΑΟΣ: «Όλα στο φως, όλα στη Δικαιοσύνη»

«Αυτό που μας ενδιαφέρει και ενδιαφέρει και τον ελληνικό λαό είναι μη τυχόν υπάρξουν ευθύνες και λόγω της παραγραφής δεν μπορούν μετά να ελεγχθούν» τόνισε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδης, για να προσθέσει «όλα στα φως, όλα στη Δικαιοσύνη, όλα στο φυσικό τους δικαστή μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου».

Μιλώντας κατά την συζήτηση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση της υπόθεσης Siemens, ο κ. Βορίδης διερωτήθηκε τι είδους εμπόδιο θα έθετε η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην ροή της ποινικής διαδικασίας, ενώ έκρινε σαν «αυτοκτονική και αυτοκαταστροφική» την μη αποδοχή της κυβέρνησης στο αίτημα.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, ο οποίος εκτίμησε πως η υπόθεση Siemens αφορά πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως αυτό συνιστά έναν παραπάνω λόγο για να πει η κυβέρνηση «ναι στην διερεύνηση». Ακόμη όμως κι αν προέκυπταν ευθύνες ανθρώπων της ΝΔ, είπε πως η κυβερνητική παράταξη δεν θα ήθελε συγκαλυφθούν. «Τι θα σήμαινε αν βρισκόταν κι ένας διεφθαρμένος; Δεν θα γινόταν τίποτα αν η κυβέρνηση τον απομόνωνε. Θα ήταν τιμή της και καμάρι της» ανέφερε συγκεκριμένα.

«Η μεγαλύτερη απαξίωση είναι πως όταν συγκαλύπτεις τα χοντρά εν συνεχεία όποιος και να πει οτιδήποτε έχει δίκιο» κατέληξε.

Το βράδυ της Πέμπτης θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τη δεύτερη δικογραφία για τις άγονες γραμμές, για τον πρώην υπουργό Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη.

Πηγή: Kathimerini.grNo comments: