Pages

20 May 2009

Υπόθεση Siemens: Ελβετικό καμουφλάζ για «Ρόκο»;

19 05 2009 - «Εσπασε» από τις ελβετικές αρχές ο λογαριασμός με τον κωδικό Α. Rocos, που θεωρείται «καμουφλάζ» για πρώην υπουργό. Ο ιδιώτης όμως που κρύβεται από πίσω, και ο οποίος επισήμως τουλάχιστον δεν έχει σχέση με τον ΟΤΕ ή τη Siemens, ως δικαιούχος του λογαριασμού μπορεί να ασκήσει τα ένδικα μέσα που του παρέχει η ελβετική νομοθεσία ώστε να μπλοκάρει τις περαιτέρω διαδικασίες για να μη φτάσουν τα στοιχεία της ταυτότητάς του στις ελληνικές αρχές.

Σκάνδαλο SIEMENS: Ανεξάρτητα από την κατάθεση δικονομικών αιτημάτων κάποιοι εκ των κατηγορουμένων φέρονται έτοιμοι να απολογηθούν Στην περίπτωση βέβαια που οι τυχόν ενστάσεις του δεν γίνουν δεκτές, ο «Rocos» θα πρέπει να κληθεί από τον Ελληνα ανακριτή του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» της Siemens προκειμένου να μαρτυρήσει για τον πραγματικό του ρόλο στην υπόθεση καθώς φέρεται να λειτούργησε ως παρένθετος του πραγματικού δικαιούχου.

Από την αναλυτική κίνηση του 22157 λογαριασμού στη CIB της Γενεύης επιβεβαιώνεται -όπως εδώ και καιρό έχει αποκαλύψει η «Ε»- ότι είχε κατατεθεί έμβασμα 200.000 μάρκων (στις 2.11.1998) από λογαριασμό που διαφέντευε ανώτατο στέλεχος της Siemens. Τα χρήματα φέρεται να έχουν φύγει από λογαριασμό πίσω από τον οποίο ήταν ο κατηγορούμενος σήμερα, Ηλ. Γεωργίου. Ο τελευταίος εξεταζόμενος ως ύποπτος στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, σε ερώτηση του εισαγγελέα Π. Αθανασίου αν ο Rocos έχει σχέση με τον υπουργό Αν. Μαντέλη, φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε αν ο συγκεκριμένος κωδικός ταυτοποιείται με τον πρώην υπουργό.

Αμετάφραστα στοιχεία

Αμετάφραστα παραδόθηκαν στον κατηγορούμενο για το σκάνδαλο της Siemens, Γ. Σκαρπέλη, τα στοιχεία που συγκροτούν τη σε βάρος του κατηγορία και αφορούν την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού, που φέρεται να ανήκει στον ίδιο, με την κωδική ονομασία «Franz».

Ετσι, χθες το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ κατέθεσε στον ανακριτή Νικ. Ζαγοριανό αίτηση για χορήγηση επίσημης ελληνικής μετάφρασης ξενόγλωσσων εγγράφων ζητώντας μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά του και νέα προθεσμία.

Οπως τονίζει στην αίτηση που υπέβαλε διά του συνηγόρου του, Γ. Μαντζουράνη, «η γνώση του περιεχομένου αυτών των εγγράφων συνιστά όρον "εκ των ων ουκ άνευ" για την άσκηση έστω και στοιχειωδών υπερασπιστικών δικαιωμάτων» καθώς τα έγγραφα αυτά «συγκροτούν τον σκληρό πυρήνα των αποδείξεων των εναντίον μου ποινικών κατηγοριών».

Τα εν λόγω ξενόγλωσσα έγγραφα, που αριθμούν 68 σελίδες, εστάλησαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές από την Εισαγγελία Πρωτοδικών του Saltsburg σε απάντηση αιτήματος δικαστικής συνδρομής και αφορούν το άνοιγμα και την κίνηση του με αριθμό 835835 τραπεζικού λογαριασμού με την κωδική ονομασία «Franz» που κατά το κατηγορητήριο ανήκει στον Γ. Σκαρπέλη κι έχουν σ' αυτόν εμβαστεί τα χρηματικά ποσά της αποδιδόμενης στον κατηγορούμενο κατηγορίας της «παθητικής δωροδοκίας».

Οι ισχυρισμοί

Την ίδια ώρα, κι ενώ πλέον απομένει λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο για τις απολογίες των πρώτων εφτά κατηγορουμένων, σε εκκρεμότητα παραμένουν προσφυγές που έχουν υποβάλει προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και οι οποίες κατατείνουν στην ακύρωση της μέχρι τώρα ποινικής ανακριτικής διαδικασίας με την επίκληση δικονομικών λόγων.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ανεξάρτητα από την τύχη των αιτημάτων οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους φέρονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε απολογία και έχουν ήδη αρχίσει να υποβάλλουν ενώπιον του ανακριτή τα έγγραφα απολογητικά τους υπομνήματα όπου θα κάνουν λόγο για κατηγορητήρια ανυπόστατα, αόριστα και ασαφή.

Η «νομική αβασιμότητα» της κατηγορίας θα είναι και ο κύριος υπερασπιστικός ισχυρισμός του εκ των κατηγορουμένων, πρώην στελέχους της Siemens, Εμ. Σταυριανού.

Οπως επισήμανε στην «Ε» ο συνήγορός του, Γ. Λαμπίρης, «για τη στοιχειοθέτηση της ενεργητικής δωροδοκίας απαιτείται υπόσχεση ή παροχή από πολίτη σε υπάλληλο,άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτου, οποιασδήποτε φύσης ωφελημάτων, για τον εαυτό του ή τρίτο και η υπόσχεση ή η παροχή να γίνεται για μελλοντική ενεργειακή παράλειψη του υπαλλήλου, ενώ προκειμένου για ήδη τελειωμένη ενέργεια ή παράλειψη η πράξη αυτή έχει καταστεί ανέγκλητη». Εν προκειμένου, σύμφωνα με τον κ. Λαμπίρη, «ο χρόνος τέλεσης της αποδιδόμενης πράξης της δωροδοκίας δεν αφορά μελλοντικές ενεργητικές πράξεις ή παραλείψεις υπαλλήλων του ΟΤΕ αλλά παρελθούσες οι οποίες είναι ανέγκλητες».

Πηγή: Enet.grNo comments: