Pages

26 May 2009

Υπόθεση Siemens: Αναμένεται κι άλλη εξαφάνιση!

25 05 2009 - Και δεύτερη «εξαφάνιση» κατηγορουμένου της υπόθεσης Siemens εκτιμάται ότι θα σημειωθεί τις προσεχείς ημέρες, κάτι που ασφαλώς θα καταδείξει, τουλάχιστον, τις ευθύνες της έλλειψης πρόνοιας.

Φ. Γιουνγκ - Μ. Χριστοφοράκος Φ. Γιουνγκ - Μ. Χριστοφοράκος Τις τελευταίες ημέρες πιθανολογείται ότι είναι αμφίβολη η εμφάνιση του τέως προέδρου της Siemens Hellas (1998 - 2003) Volker Jung ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή, προκειμένου αυτός να απολογηθεί (στις 27/5) για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες που του αποδίδονται.

Πράκτορας

Ο Dr Volker Jung, ο «Ελληνας της Siemens», όπως αποκάλυψε τον Απρίλιο του 2008 το «Der Spiegel», ήταν επί δεκαετίες το μάτι των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, η πηγή του BND (Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών) στο κεντρικό Δ.Σ. της μητρικής εταιρείας μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Κάτι που αυτονόητα καταδεικνύει και τον βαθμό προστασίας του, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ως πράκτορας του BND πρόσφερε επί έτη υψηλού επιπέδου διείσδυση μέσω των εργαλείων λογισμικού της Siemens που εγκαθίσταντο σε αλλοδαπές μυστικές υπηρεσίες. Τις υπηρεσίες του εξήρε στο «Spiegel» ο πρώην επικεφαλής του BND Αουγούστ Χάνινγκ, για να εξηγηθεί πλήρως το πώς ο Mr Siemens Hellas έμεινε στο απυρόβλητο από την Εισαγγελία του Μονάχου, η οποία «κυνήγησε» τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη της μητρικής.

Ο Volker Jung, κοσμοπολίτης και λάτρης της νησιωτικής Ελλάδας, κατά τη θητεία του ως προέδρου στην Αρτέμιδος, που συνέπεσε με αυτήν του Μ. Χριστοφοράκου ως διευθύνοντος συμβούλου, προστάτευσε και υποστήριξε τον καταζητούμενο πλέον manager. Τη σχέση των δύο περιγράφει αναλυτικά στις απολογίες του ο αρχηγός των μαύρων ταμείων και προϊστάμενος του Ζίκατσεκ, ο Michael Kutschenreuter. Εκτός του ότι τον εμφανίζει ως στέλεχος που δαπανούσε τα λεφτά της Siemens για την καλοπέρασή του, ο Kutschenreuter ισχυρίζεται ότι είχε βάλει πλώρη για το Δ.Σ. του ΟΤΕ μετά τη συνταξιοδότησή του. Ωστόσο πέτυχε, λόγω της στενής σχέσης του με τον Σωκράτη Κόκκαλη, να διοριστεί μέλος του Δ.Σ. της Intracom και λέγεται ότι αυτός έκλεισε το deal με τη ρωσική Systema (που εισείλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Intracom). Ο Volker Jung, που τα καλοκαίρια παραθερίζει στο σπίτι του στον Δρυό της Πάρου, έχει παρακολουθήσει τη δικαστική πορεία της υπόθεσης Siemens, έχει ανταποκριθεί στις κλήσεις του Εισαγγελέα και έχει -με υπόμνημά του- αρνηθεί ότι γνώριζε ή ότι μετείχε στις δωροδοκίες. Πάντως, ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα τηρήσει, αν εμφανιστεί να απολογηθεί.

Στο μεταξύ τέσσερις ημέρες μετά την έκδοση του εντάλματος και ο τέως Νο1 της Siemens διαφεύγει, ακολουθώντας τον δικό του σχεδιασμό.

Ο Χριστοφοράκος

Δεν έχει ωστόσο συμπεριφορά φυγόδικου, έχει ανοικτό το κινητό του, μιλά απ' αυτό, που δείχνει να χτυπά στο εξωτερικό, και εξακολουθεί να στέλνει μήνυμα ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

Ο εν Αθήναις συνήγορός του δεν έχει παραιτηθεί από την υπεράσπισή του και δεν έχει γίνει γνωστό αν προσκόμισε στον ανακριτή κάποια βεβαίωση από νοσοκομείο του Μονάχου.

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος με τη διπλή υπηκοότητα ή θα εμφανιστεί ή θα δώσει μάχη με όπλο το γερμανικό του διαβατήριο, του οποίου την ανανέωση με επιμονή εξασφάλισε πρόσφατα.

Πάντως, πηγές από τον κύκλο των γνωστών του εγείρουν ένα ζήτημα που μπορεί να εξανεμίσει τη γερμανική του υπηκοότητα, που εξασφάλισε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αυτές ισχυρίζονται πως ο Μ. Χριστοφοράκος (όπως και άλλοι) τότε προέβη σε ψευδή δήλωση ενώπιον της Υπηρεσίας Πολιτογράφησης της Καρλσρούης, ότι είχε υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό. Αν αυτό ισχύει και βεβαιωθεί, τότε η γερμανική υπηκοότητα θα ακυρωθεί και τα οποία «αναχώματα» θα υποχωρήσουν. Η «Ε» χθες ζήτησε να πληροφορηθεί από το υπουργείο Αμυνας ποια είναι η στρατολογική κατάσταση του Μ. Χριστοφοράκου και αναμένει σήμερα τη σχετική απάντηση.

Ρουκέτα Πάγκαλου

Πάντως, χθες ανέβηκαν οι τόνοι για την «απόδραση Χριστοφοράκου» από την ανάκριση, με τον Θ. Πάγκαλο να κάνει λόγο ακόμη και για προσυνεννοήσεις του κατηγορουμένου με κυβερνητικό κέντρο, ενώ το κλίμα βαραίνει και για χειρισμούς της Δικαιοσύνης.

Στην τελευταία παραπέμπει σταθερά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως όλα δείχνουν πως ένα πολιτικό-νομικό διευθυντήριο έσπρωξε τον Μ. Χριστοφοράκο εκτός της χώρας. Προκειμένου να προστατευθούν τα μυστικά για το πολιτικό χρήμα και τους αποδέκτες του, που τα τελευταία χρόνια ήταν ειδικότητα του Μ. Χριστοφοράκου και των αχυρανθρώπων του σε εταιρείες και σε λογαριασμούς-delivery.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, διαψεύδουν τις αναφορές Πάγκαλου, κάνοντας λόγο για ευφάνταστα σενάρια που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Πηγή: enet.grNo comments: