Pages

30 May 2009

Υπόθεση Siemens: Θρίλερ με μία απόδραση δύο συλλήψεις

30 05 2009 - Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για άλλους δύο κατηγορουμένους. Είχε βγάλει τρία εκατ. δολάρια και αγόρασε ακίνητο σε χώρα της Νότιας Αμερικής ο πρώην οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Χρήστος Καραβέλας.

Σε δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται η ανάκριση για τα μαύρα ταμεία της Siemens μετά την «απόδραση» του Χρήστου Καραβέλα και την αιφνιδιαστική σύλληψη άλλων δύο κατηγορουμένων τη νύχτα της Παρασκευής. Είχε μεσολαβήσει η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, που άφηνε σαφείς αιχμές για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση οι δικαστικοί λειτουργοί.

Ο ανακριτής κ. Ζαγοριανός διέταξε το βράδυ της Παρασκευής τη σύλληψη άλλων δύο κατηγορουμένων, του Γ. Σκαρπέλη, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του ΟΤΕ και του Ηλία Γεωργίου, πρώην στελέχους της Siemens. Εις βάρος των δύο είχε εκδοθεί νωρίτερα και διαταγή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αλλά, μετά την «απόδραση» Καραβέλα, κρίθηκε επιβεβλημένη η κράτησή τους μέχρι να απολογηθούν. Οι συλλήψεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των συνηγόρων τους, που κατέθεσαν μήνυση κατά του κ. Ζαγοριανού για παράβαση καθήκοντος, ζητώντας μάλιστα και τη σύλληψή του. Σε δηλώσεις τους οι συνηγοροι κατήγγειλαν ότι οι συλλήψεις είναι παράνομες και αναιτιολόγητες, καθώς έγιναν νύχτα χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, ενώ οι εντολείς τους -όπως υπογράμμισαν- εμφανίστηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης όποτε τους ζητήθηκε. Απέδωσαν δε την αιφνιδιαστική σύλληψη των κατηγορουμένων σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Τη σκλήρυνση της στάσης του ανακριτή προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Καραβέλας κατόρθωσε να διαφύγει «κάτω από τη μύτη» των δικαστικών αρχών. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens προετοίμαζε το έδαφος για τη διαφυγή του εδώ και πολύ καιρό, ρίχνοντας παράλληλα στάχτη στα μάτια της Δικαιοσύνης με τη συνεπή του συμπεριφορά.

Την ώρα που δήλωνε «παρών» σε εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία προκειμένου να μη δημιουργήσει καμία υπόνοια για τις προθέσεις του, ο άλλοτε οικονομικός διευθυντής της Siemens - σημαντικός κρίκος στις άνομες δοσοληψίες μεταξύ της μητρικής εταιρείας και των δωροληπτών- εξύφαινε το σχέδιο διαφυγής του στο εξωτερικό. Όπως προκύπτει από χθεσινή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια, ο Χρ. Καράβελας, ο οποίος χθες δεν προσήλθε να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή, φαίνεται πως από καιρό φρόντιζε για τις συνθήκες διαβίωσής του σε χώρα της Νότιας Αμερικής, όπου- σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω της εκεί ελληνικής πρεσβείας- εξήγαγε 3 εκατομμύρια δολάρια και αγόρασε πολυτελές ακίνητο.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε σχετικά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, και τον επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κ. Στ. Γκρόζο. Κατόπιν αυτών χθες εκδόθηκε διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του Χρ. Καραβέλα, αλλά- όπως αποδείχθηκε- ήταν ήδη αργά. Όταν διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος βρίσκεται στο εξωτερικό εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του, το οποίο θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκό ένταλμα, προκειμένου να αναζητηθεί και να συλληφθεί εφόσον έχει καταφύγει σε χώρα της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Δένδια, ήδη δεσμεύθηκε το ποσό που εισήγαγε στη χώρα της Νότιας Αμερικής, όπως και το πολυτελές ακίνητο που αγόρασε εκεί η οικογένεια του Χρ. Καραβέλα (πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για την Ουρουγουάη). Στην ανακοίνωση του ο υπουργός Διακαιοσύνης αφήνει και αιχμές εις βάρος των δικαστικών λειτουργών, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος «μόνο για τη διοίκηση και όχι για την απονομή της Δικαιοσύνης».
Η «απόδραση» δεύτερου κατηγορουμένου στην υπόθεση της Siemens προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ- ο βουλευτής κ. Ντ. Ρόβλιας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να δώσει σαφέστερες εξηγήσεις σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης.

Πριν από την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης πληροφορίες ανέφεραν ότι ο άλλοτε οικονομικός διευθυντής της Siemens και νυν υπ΄ αριθμόν 2 καταζητούμενος Χρήστος Καραβέλας είχε ταξιδέψει για Μόναχο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Χρ. Καραβέλα, Γιάννης Μαρκουλάκος είχε εμφανιστεί στο γραφείο του ανακριτή γνωστοποιώντας ότι ο εντολέας του λόγω έκτακτων προβλημάτων δεν μπορούσε να απολογηθεί. Αμέσως μετά, ο ανακριτής με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Λ. Νικολόπουλου εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης για τον Χρ. Καραβέλα.

Πηγή: tanea.grNo comments: