Pages

12 June 2009

ΕΥΑΘ: "Σε εύλογο χρονικό διάστημα" η πώληση του 23%

12 06 2009 - Του Δημήτρη Δελεβέγκου - Τη συνέχιση των στρατηγικών σχεδίων της επιδιώκει η ΕΥΑΘ, μέσω της πώλησης του 23% στον υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, κ. Γιώργος Σκόδρας, στο πλαίσιο χθεσινοβραδινής συνάντησης εργασίας με δημοσιογράφους.

«Με τη σημερινή αποτίμηση της εταιρείας τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση δεν ξεπερνούν περίπου τα 60 εκατ. ευρώ. Αν στόχος μας ήταν να εισρεύσουν στην εταιρεία 55 – 60 εκατ. ευρώ, τότε με ιδιαίτερη άνεση θα μπορούσαμε να στραφούμε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Άλλωστε, η αγορά του νερού είναι επενδυτικά ιδιαίτερα ελκυστική και προσφέρει σημαντικές προοπτικές» σημείωσε.

Η εταιρεία της Θεσσαλονίκης προσβλέπει σε στρατηγικό εταίρο που διαθέτει εμπειρία στον κλάδο, προκειμένου να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκεκριμένη αγορά, να αποκτήσει διαφορετική εταιρική κουλτούρα και να μην «άγεται και φέρεται από τους προμηθευτές της».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σκόδρας, ο υποψήφιος «μνηστήρας» του υπό αποκρατικοποίηση ποσοστού της ΕΥΑΘ θα συμβάλει, ώστε η εταιρεία να αποκτήσει υψηλή τεχνογνωσία και να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τους διαθέσιμους πόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία ύδρευσης της Βόρειας Ελλάδας «δεν θα διαπραγματευτεί με τον οποιονδήποτε», ενώ -όπως είχε επισημάνει πρόσφατα στο Capital.gr ο κ. Σκόδρας- η αποκρατικοποίηση αποτελεί αρμοδιότητα του βασικού μετόχου της ΕΥΑΘ.
Ως προς τη χρονική περίοδο της πώλησης του 23%, ο κ. Σκόδρας ανέφερε συβιλικά ότι η μεταβίβαση «θα πραγματοποιηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει επί μακρώ».

Την ίδια στιγμή, το αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο 2009-2011 των 125,7 εκ. ευρώ θα υλοποιηθεί για την επέκταση της εισηγμένης σε όμορους της Θεσσαλονίκης δήμους, όπως η Θέρμη, η Μίκρα και ο Θερμαϊκός. Ταυτόχρονα, η διοίκηση της ΕΥΑΘ επιδιώκει να προχωρήσει σε περιορισμένης κλίμακας επενδύσεις στο διυλιστήριο νερού, προκειμένου να αυξήσει τη δυναμικότητα κατά 40 – 50 χιλιάδες κυβικά ανά ημέρα.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας ύδρευσης, οι οφειλές από δήμους αγγίζουν τα 11 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιδοτήσεις έχουν διακοπεί από το 2004.

Διαφοροποίηση
Πέραν της αγοράς νερού, η ΕΥΑΘ επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλους τομείς. Προς την κατεύθυνση αυτή, υπέγραψε μαζί με την ΕΥΑΘ υπηρεσίες μνημόνιο συνεργασίας με την Cosmoline, το οποίο αφορά στρατηγική συνεργασία των εταιρειών για την κοινή τους παρουσία στην αγορά της εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών και παροχής ηλεκτρονικών επικοινωνιών μέσω του δικτύου αυτού.

Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, «μέσω του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης το κόστος εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών είναι φθηνότερο».

Παράλληλα, ΕΥΑΘ και οινοποιεία «Μαλαματίνα» υπέγραψαν πριν από περίπου ένα χρόνο στρατηγική συμφωνία για συνεργασία στον τομέα παραγωγής επιτραπέζιου εμφιαλωμένου νερού. Αυτό θα επιτυγχανόταν με τη σύσταση κοινής εταιρείας στην οποία η ΕΥΑΘ Α.Ε. θα είναι κύριος μέτοχος, ελέγχοντας ποσοστό 55%, και η βορειοελλαδίτικη οινοποιεία θα κατέχει ποσοστό 45%. Το project, όμως, αυτό παραμένει ακόμη στα χαρτιά, καθώς η «Μαλαματίνα» δεν πληροί τις προϋποθέσεις του αναπτυξιακού νόμου, με αποτέλεσμα η διοίκηση της ΕΥΑΘ να εξετάζει την πώληση ποσοστού.

Η ΕΥΑΘ δραστηριοποιείται και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς θα αποκτήσει σύντομα άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 2 MW, στους βιολογικούς σταθμούς Σίνδου και Ν. Μηχανιώνας. Σε πρώτη φάση, η λειτουργία των πάρκων θα ενταχθεί στην θυγατρική ΕΥΑΘ υπηρεσίες, ενώ ενδεχομένως να υπάρξει στρατηγική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, η αδειοδότηση μονάδας θερμικής επεξεργασίας της ΕΥΑΘ, με την εισηγμένη να τηρεί στάση αναμονής, προκειμένου «η αγορά διαχείρισης απορριμμάτων να μπει σε τάξη» πριν δραστηριοποιηθεί στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα, τέλος, με τον κ. Σκόδρα, η θυγατρική της ΕΥΑΘ πρόκειται να αδειοδοτηθεί από την ΕΕΤΤ για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών, γεγονός που θα την καταστήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη χώρα.

Πηγή: capital.grNo comments: