Pages

23 June 2009

Θερμό καλοκαίρι στις τηλεπικοινωνίες

22 06 2009 - Του Δημήτρη Μαλλά - Αρχίζουν να κλείνουν ένα - ένα τα ανοικτά μέτωπα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, καθώς μετά τη συμφωνία για την πώληση εκ μέρους του Δημοσίου του 5% του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom, το διοικητικό συμβούλιο της Forthnet έδωσε τέλος στις συζητήσεις που υπήρχαν με επενδυτικά funds για την είσοδο των τελευταίων στο μετοχικό κεφάλαιο του μεγαλύτερου εναλλακτικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

Κινητικότητα, βέβαια, στις τηλεπικοινωνίες συνεχίζει να υπάρχει δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ hellas online και Vodafone προχωράνε, όπως και η προσπάθεια της On Telecoms να διευρύνει την παρουσία της μέσω μίας ακόμη συγχώνευσης.

Στη Forthnet, το διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης αποδείχθηκε ιδιαίτερα κρίσιμο, δεδομένου ότι οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας αποφάσισαν ότι οι προσφορές που είχαν γίνει (και έφθαναν μέχρι τα 2,4 ευρώ ανά μετοχή) δεν ήταν αρκετά δελεαστικές.

Η μετοχή της Forthnet κινείται μεν σε χαμηλότερα επίπεδα (σ.σ. την Παρασκευή έκλεισε στα 1,78 ευρώ με πτώση 4,81% λόγω των ανακοινώσεων), όμως, οι Άραβες και Ολλανδοί μέτοχοι της εταιρείας θεωρούν ότι η αξία της είναι πολύ υψηλότερη, όπως και τα κεφάλαια που έχουν ήδη επενδύσει, ιδίως οι πρώτοι που συνεχίζουν τις αγορές μετοχών.

Αξιοσημείωτες είναι οι αλλαγές που έγιναν στο διοικητικό συμβούλιο με τον επικεφαλής της Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ), Ντιπάκ Σρινίβας Παντμαναμπάν να αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου, ενώ νέα μέλη είναι ο ο Φρανσίσκους Γιοχάνες Μπότμαν, διευθύνων σύμβουλος της Cyrte Investments και ο Έντουϊν Λόιντ, επιχειρηματία με σημαντική επενδυτική εμπειρία στους τομείς των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών.

Οι εν λόγω τοποθετήσεις χαρακτηρίζονται ως αρκετά σημαντικές και ότι δείχνουν ότι οι κύριοι μέτοχοι της Forthnet είναι αποφασισμένοι να ασχοληθούν περισσότερο με την εταιρεία και να βοηθήσουν την προσπάθεια που γίνεται αυτή την περίοδο, ιδίως όσον αφορά στην καλύτερη αξιοποίηση των συνεργιών που υπάρχουν από την ενσωμάτωση της Nova.

ΟΤΕ
Όσον αφορά στον ΟΤΕ, η γενική συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τετάρτης θα είναι η πρώτη τακτική μετά την είσοδο της Deutsche Telekom στον Οργανισμό. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι Γερμανοί σκοπεύουν να ενημερώσουν τους υπόλοιπους μετόχους αναφορικά με τα πλάνα τους για τον όμιλο ΟΤΕ και τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Π. Βουρλούμη.

Μέτωπα
Στο μέτωπο της hellas online με τη Vodafone, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται μεν σε καλό δρόμο, είναι, όμως, εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις μέχρι την επόμενη Δευτέρα 29 Ιουνίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της πρώτης. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η συζήτηση του θέματος της δυνατότητας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με εισφορά σε είδος να αναβληθεί.

Στον υπόλοιπο κλάδο, το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα προχωρήσει τελικώς η ενσωμάτωση της Vivodi στο επιχειρηματικό σχήμα που δημιουργείται στην On Telecoms. Επίσης, άγνωστο παραμένει αν τελικώς η κυπριακή Cyta θα αποφασίσει να δεχθεί κάποια από τις προτάσεις που έχει για να προχωρήσει σε εξαγορά παρόχου στην Ελλάδα, όπως και το πότε η Cosmoline του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά θα ξεκινήσει την παροχή υπηρεσιών μέσω ασύρματου δικτύου τεχνολογίας WiMax.

Πηγή: imerisia.grNo comments: