Pages

04 June 2009

ΟΤΕ: Νέα εθελουσία έξοδο σχεδιάζει ο ΟΤΕ

04 06 2009 - Θα δοθούν κίνητρα για την αποχώρηση έως 3.000 - κυρίως διοικητικών - υπαλλήλων του Οργανισμού

Την περικοπή τουλάχιστον 2.000 θέσεων εργασίας μέσω κινήτρων αποχώρησης θα επιδιώξει τους επόμενους μήνες η διοίκηση του ΟΤΕ. Ηδη για τους 600 από αυτούς, όσους είχαν «ξεμείνει» από το προηγούμενο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του 2005, η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του ΟΤΕ έχουν επεξεργαστεί πρόγραμμα μίνι εθελουσίας εξόδου που θα προταθεί σε περίπου 200 γυναίκες εργαζομένες στον οργανισμό. Πρόκειται για εργαζόμενες οι οποίες βρίσκονται κοντά στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και στις οποίες ο οργανισμός προτίθεται να δώσει την ευκαιρία να βγουν εκτός εργασίας, μέσω κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών. «Πρόκειται κυρίως για εργαζόμενες που ανησυχούν για την εξομοίωση των συνταξιοδοτικών τους ορίων με εκείνα των ανδρών και ενδιαφέρονται να βγουν πρόωρα σε σύνταξη», λέει στέλεχος του ΟΤΕ. Ο ίδιος εκτιμά ότι τουλάχιστον το 50% των ενδιαφερομένων θα κάνει χρήση του δικαιώματος, βασιζόμενος στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα.

Η νέα μεγάλη έξοδος όμως από τον ΟΤΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Οι υπηρεσίες του οργανισμού φέρεται να έχουν «στοχοθετήσει» 3.000 εργαζομένους -κυρίως διοικητικούς υπαλλήλους- στους οποίους, εφόσον υπάρξει συμφωνία με την Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ), θα προταθεί να αποχωρήσουν από τον οργανισμό με την παροχή κινήτρων. Ο ΟΤΕ φέρεται να αναλαμβάνει όλες τις εισφορές τους προς το ΙΚΑ μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, αλλά το τελικό προτεινόμενο «πακέτο» δεν αποκαλύπτεται.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο απαιτεί την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ως συνέπεια απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει και συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και ΙΚΑ.

Στελέχη του οργανισμού εκτιμούν ότι μέσα από τη «δεξαμενή» των 3.000 που έχουν στοχοθετηθεί θα υπάρξουν τουλάχιστον 1.000 - 1.500 εργαζόμενοι που θα αποδεχθούν την πρόταση που θα τους γίνει. Καθένας από αυτούς κοστίζει κατά μέσο όρο στον ΟΤΕ περίπου 65.000 ευρώ ετησίως και σαν συνέπεια θα εξοικονομήσει από 65 έως 100 εκατ. ευρώ ετησίως στη χειρότερη περίπτωση. Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα ανταποκριθεί εξαρτάται από τους προτεινόμενους όρους. Αλλωστε, η εθελουσία έξοδος του 2005 είχε ξεπεράσει κάθε αρχική προσδοκία, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο ΟΤΕ χρηματοοικονομικά είναι περισσότερο επιβαρυμένος απ’ ό, τι το 2005, καθώς η εξαγορά της Cosmote βάρυνε τον δανεισμό του κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Νέο δ.σ. στην ΟΜΕ-ΟΤΕ

Οι όποιες κινήσεις του ΟΤΕ θα εκδηλωθούν άμεσα, μετά και τη χθεσινή συγκρότηση σε σώμα του νέου δ. σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο δ. σ. της ομοσπονδίας ήρθαν τελικά σε συμφωνία και επέλεξαν ως πρόεδρο τον κ. Π. Κούτρα (ΠΑΣΚΕ) και ως γ. γ. τον κ. Α. Μπιρμπιλή (ΠΑΣΚΕ). Η εκλογή νέας διοίκησης στην ΟΜΕ-ΟΤΕ λύνει τα χέρια του προέδρου του οργανισμού κ. Π. Βουρλούμη, ο οποίος δεν έφερνε το θέμα της αποχώρησης των 3.000, εν όψει του εκλογικού συνεδρίου της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Αντιπαράθεση με Forthnet

Την παρέμβαση της εισαγγελίας ζήτησε ο ΟΤΕ προκειμένου να εφαρμοστεί απόφαση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά της Forthnet. Ο Οργανισμός στράφηκε κατά της τελευταίας, καθώς σε ανακοίνωσή της (27/5/2009) προέτρεπε τους καταναλωτές να ενταχθούν στο πελατολόγιό της, καταβάλλοντας το τίμημα που διαθέτουν για το πάγιο του ΟΤΕ. «Η Forthnet δίνει πραγματική αξία στα χρήματά σας και από 1ης Ιουνίου “ανταλλάσσει” το μηνιαίο πάγιο ΟΤΕ των 14,75 ευρώ με υπηρεσία σταθερής τηλεφωνίας ή broadband ADSL!», ανέφερε η ανακοίνωση της Forthnet, την οποία ο ΟΤΕ χαρακτήρισε αναληθή και δυσφημιστική. Τα ασφαλιστικά μέτρα του ΟΤΕ κατά της εταιρείας έγιναν προσωρινά δεκτά από το Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά η εταιρεία μέχρι χθες το πρωί δεν είχε συμμορφωθεί με τη σχετική απόφαση, διατηρώντας την επίμαχη φράση στον δικτυακό της τόπο. Τελικά, η εταιρεία απέσυρε την επίμαχη φράση χθες το απόγευμα, και μετά τη γνωστοποίηση του θέματος από τον ΟΤΕ.

Πηγή: kathimerini.grNo comments: