Pages

23 June 2009

Intralot: Πρόκληση η διευρυμένη ιταλική αγορά τυχερών παιχνιδιών

22 06 2009 - Του Νίκου Χρυσικόπουλου - Με το μέγεθος της ιταλικής διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιχνιδιών να εκτοξεύεται μόνο για τον περασμένο μήνα στα επίπεδα των 337 εκατ. ευρώ, αύξηση 261% σε 12μηνη βάση σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας αρχής (AAMS). 

Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας όχι μόνο προτίθεται να επιταχύνει τα σχέδια της για το περαιτέρω «άνοιγμα» του online betting αλλά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απευθύνει πρόσκληση σε ξένες εταιρείες στο πλαίσιο πραγματοποίησης διεθνούς διαγωνισμού για την ανανέωση της άδειας διαχείρισης του «Ξυστό» στην Ιταλία που ετησίως πραγματοποιεί τζίρο άνω των 9 δισ. ευρώ.

Τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης του προϋπολογισμού, που μεταξύ άλλων επιβαρύνεται από τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό στην επαρχία Αμπρούτσο και την πόλη Λ΄ Ακουϊλα τον περασμένο Απρίλιο.

Μιλώντας σχετικά σε συνέδριο, ο Φραντσέσκο Ροντάνο, υψηλόβαθμο στέλεχος της Αυτόνομη Διοίκησης Κρατικών Μονοπωλίων (AAMS) έκανε λόγο για τη χορήγηση από το κράτος νέων αδειών για πόκερ, καζίνο και σειρά άλλων παιχνιδιών στοιχηματισμού. Όπως αναφέρθηκε, το ύψος της φορολόγησης των νέων παιχνιδιών μπορεί να φθάσει ακόμη και το 20% των μικτών κερδών, με το συνολικό μέγεθος της ιταλικής διαδικτυακής αγοράς να φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ, μόνο για τους πρώτους πέντε μήνες του 2009.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον της Intralot, η οποία μέσω της ιταλικής της θυγατρικής διεξάγει αθλητικό και ιπποδρομιακό στοίχημα τόσο σε αποκλειστικά, όσο και σε μη αποκλειστικά σημεία πώλησης στην Ιταλία αλλά και μέσω διαδικτύου. Τον περασμένο Απρίλιο μάλιστα υπεγράφη 5ετής συμφωνία συνεργασίας με την PartyGaming, μία από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο, η οποία είναι εισηγμένη στο LSE, με στόχο την έναρξη του Intralot Poker, υπηρεσίας online τουρνουά πόκερ της εταιρείας.

«Ανοικτός» ο διαγωνισμός
Νέα δεδομένα, όμως φαίνεται πως διαμορφώνονται σε ότι αφορά και στο Ξυστό, ένα από τα πλέον επικερδή παιχνίδια στην Ιταλία, ο τζίρος του οποίου ξεπέρασε τα 9,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει να πραγματοποιήσει τελικά διεθνή διαγωνισμό για την ανανέωση της άδειας, η ισχύς της οποίας εκπνέει τον Μάιο του 2010.

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η Citigroup με νέο, διορθωτικό, company alert για τη Lottomatica (στις 10/6 - Rewinding Higher Court) επισημαίνει πως είναι απίθανο η ιταλική κυβέρνηση να επιτρέψει στην AAMS να ανανεώσει την άδεια χωρίς πρόσκληση για υποβολή πρότασης (Request For Proposal) για το ιταλικό «Ξυστό», αφού κάτι τέτοιο θα επιτρέψει αφενός τη μείωση του κόστους λειτουργίας και αφετέρου θα είναι σύμφωνο με της απαιτήσεις στης Ε.Ε. για θέματα ανταγωνισμού. Αν και οι αναλυτές της Citi προβλέπουν πως θα δοθεί παράταση στην ισχύ της άδειας – την οποία έχει αποκτήσει η Lottomatica – μέχρι το τέλος του 2010, εντούτοις θεωρούν ότι τελικώς θα ακολουθηθεί διαδικασία υποβολής προτάσεων.

Στην περίπτωση αυτή, αναφέρουν πως η κοινοπραξία της σημερινής διαχειρίστριας του παιχνιδιού Lottomatica/Scientific Games, έστω και διεκδικώντας χαμηλότερη αμοιβή, θα βρεθεί μεταξύ των ενδιαφερόμενων, όπως άλλωστε η Intralot, η ιδιωτικών συμφερόντων ιταλική Sisal αλλά και άλλοι μεγάλοι όμιλοι μεταξύ των οποίων ενδεχομένως και ο ΟΠΑΠ που συνεχίζει να αναζητά την καλύτερη στρατηγική για την επέκταση των δραστηριοτήτων του εκτός Ελλάδας.

Σε ότι αφορά στην Intralot, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος αναφερόμενους στους επικείμενους διαγωνισμούς στην Ιταλία, είχε δηλώσει σχετικά στο Reuters πως «ενδιαφερόμαστε σαφέστατα για την ιταλική αγορά και θα κυνηγήσουμε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται εκεί».

Πηγή: capital.grNo comments: