Pages

17 June 2009

"Stop loss" μια τεχνική που σώζει επενδυτές και όχι μόνο...

17 06 2009 – capital.gr - "Stop loss" μια τεχνική που σώζει επενδυτές και όχι μόνο… "Ασε τα κέρδη σου να τρέχουν και πάρε την χασούρα σου γρήγορα" λένε κάποιες παλιές καραβάνες στο Χρηματιστήρια.

Η φράση αυτή κατά την γνώμη μου αποτελεί από μόνη της μια πολύ σωστή τακτική τόσο στη ζωή όσο και στο χρηματιστήριο.

Ο πεθερός μου νοικιάζει ένα μαγαζί κάτω από το σπίτι του. Μια φορά λοιπόν ένας ενοικιαστής έφυγε αφήνοντας ένα "φέσι" κάποιον ενοικίων. Ο πεθερός μου ο οποίος σημειωτέων είναι νομοταγής πολίτης (παλαιός Αστυνομικός γαρ) θεώρησε σωστό να "κυνηγήσει τα χαμένα" χρήματα πληρώνοντας στην εφορία τους αναλογούντες φόρους από τα λεφτά που δεν εισέπραξε ποτέ, για να έχει λέει το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια (έτσι του είπαν αυτοί που ξέρουν).

Αποτέλεσμα να περιμένει ακόμα, έχοντας χάσει και τα λεφτά των φόρων. Είναι προφανές: έχασε περισσότερα γιατί δεν εφάρμοσε σωστά το "Stop loss". Καλά να πάθει όμως, γιατί όταν με βλέπει να ασχολούμαι με το χρηματιστήριο μου κάνει συνεχώς κήρυγμα ότι "το χρηματιστήριο είναι κάτι το κακό και ότι θα χάσω τα λεφτά μου από τους αετονύχιδες κτλ". Το χειρότερο όμως είναι ότι τις περισσότερες φορές δικαιώνεται!!!

Το ίδιο όμως δε συμβαίνει και όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση στην οποία έχεις ανοίξει κουβέντα με κάποιον που δεν πρέπει και συνεχίζεις να του μιλάς. Το αποτέλεσμα είναι να χάσεις στην αρχή τον χρόνο σου και κατόπιν την υπομονή σου. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κάνεις Stop loss για να περισώσεις ότι σου έχει απομείνει, δηλαδή την ψυχραιμία σου και το δίκιο σου (αυτό είναι το τελευταίο που έχεις να χάσεις). -Δεν ξέρω γιατί αλλά θεωρώ τις εντάσεις και τις λογομαχίες γρουσούζικες. Είναι μάλλον που όσες φορές μπλέχτηκα με αυτές στο παρελθόν, μετά ήρθε η χασούρα. Είναι αυτό που λένε "όποιος μπλέκεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες".

Αλλά και σε μια ερωτική σου σχέση, όταν βλέπεις ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά πρέπει να εφαρμόσεις αμέσως Stop loss, γιατί αν παραμείνεις θα πας στο "γάμο του καραγκιόζη" με πρωταγωνιστή εσένα, χάνοντας "και τα αυγά και τα πασχάλια".

Στα του χρηματιστηρίου τώρα ποιος χαμένος δεν βλασφημά την ώρα και την στιγμή που δεν πούλησε νωρίτερα, όταν κατέγραφε και την μικρότερη ζημία. Αυτός δεν είναι που αγνοώντας την τεχνική του stop loss, μετατρέπει την στρατηγική του (όπως έχει και ο κ Στούπας) από βραχυπρόθεσμη σε μακροπρόθεσμη. Για να ακριβολογούμε την χασούρα του μετατρέπει όχι την στρατηγική του.

Το κυριότερο βέβαια ότι με το stop loss ανιχνεύεις αναίμακτα μια επικρατούσα πτωτική τάση. Τρως μια σφαλιαρίτσα από την μια μετοχή, τρως και από την άλλη κοκ. Κάποια στιγμή καταλαβαίνεις (αν "σου κόβει" λίγο) ότι δεν σε "σηκώνει το κλίμα", αποσύρεσαι και μένεις θεατής όταν πέφτει το πολύ ξύλο που συνήθως ακολουθεί.

Τώρα όσον αφορά τα κέρδη, αυτά υπάρχουν και κυρίως παραμένουν σε μια ανοδική τάση. Στα γυρίσματα μιας πτωτικής "μην τον είδατε τον Κίτσο τον λεβέντη" και ώσπου να πείς "κύμινο" τα έχουν αρπάξει πρώτα οι μάγκες και οι αετονύχιδες που λέει και ο πεθερός μου. Και επειδή μια τάση δεν αλλάζει συχνά, έχεις πετύχει μια από τις ανοδικές τάσεις που συνήθως διαρκούν περισσότερο από τις πτωτικές. Γι’ αυτό "κάτσε στα αυγά σου" και αν αυτά δεν είναι κλούβια, τότε θα "γεννήσουν και τα κοκόρια σου".

"Ο Καθηγητής Λυκείου"
Ένα σχόλιο για την αγορά
Οικονομολόγος δεν είμαι για αυτό δεν ξέρω αν αυτός ο δείκτης "μεταποίησης" μπορεί να μας χαλάσει την "σούπα". Από την άλλη τι σοι δείκτης Ιουνίου είναι αυτός που βγαίνει στα μέσα του μήνα δεν ξέρω.

Από σούπες όμως ξέρω για αυτό και αν μιλάμε για το αλάτι της, υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Το σίγουρο βέβαια είναι ότι αν αποτελεί τον πρώτο κρίκο μιας αλυσίδας κακών ειδήσεων από εδώ και πέρα, τότε ναι η "σούπα πάει για πέταμα".
Αλλά επειδή στην ίδια κουζίνα μαγειρεύονται όλα, η μυρουδιά της χαλασμένης σούπας θα φτάσει γρήγορα και στις μύτες μας...

Πηγή: capital.grNo comments: