Pages

09 June 2009

Υπόθεση Siemens: ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Ο ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΝΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ JORGE DIAZ

07 06 2009 - «Εγώ αγνοούσα ότι οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν μέλη της οικογένειας Καραβέλα»

O δικαστής Χόρχε Ντίας (Jorge Diaz) είναι ειδικευμένος για το Οργανωμένο Έγκλημα στην Ουρουγουάη (Juez Letrado de Primera Instancia Especializado en Crimen Organizado) και έχει αναλάβει την υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος του Καραβέλα στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το πρώην διευθυντικό στέλεχος της SIEMENS προσπάθησε να ξεπλύνει στην Ουρουγουάη περισσότερα από 6μιση εκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα αυτα έχουν "παγώσει" και η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Δικαιοσύνη στην Ουρουγουάη εξετάζει πλήθος στοιχείων, ενώ η δίωξη επεκτείνεται και σε άλλα πρόσωπα πλην του Καραβέλα, και όχι μόνο σε μέλη της οικογένειας του. Τις επόμενες μέρες αναμένονται να προκύψουν από την έρευνα πολλά σημαντικά στοιχεία.

«Ο Καραβέλας ήρθε στην Ουρουγουάη πριν από τον Σεπτέμβριο του 2008. Ο Καραβέλας βρέθηκε στην Ουρουγουάη πολλές φορές, αλλά δεν υπήρχε εναντίον του κανένα ένταλμα σύλληψης»

Ο Ουρουγουανός δικαστής αποκαλύπτει
Ο κορυφαίος Ουρουγουανός δικαστής που κρατάει στα χέρια του την επίμαχη δικογραφία για τον Καραβέλα στην Ουρουγουάη, δέχθηκε να μιλήσει για πρώτη φορά σε ελληνικο ΜΜΕ.
Μιλώντας αποκλειστικά στο americalatina.gr αποκαλύπτει ότι ο Καραβέλας βρέθηκε στην Ουρουγουάη πολύ νωρίτερα από τον Σεπττέμβριο του 2008 που ήταν γνωστό μέχρι σήμερα. Ο Καραβέλας είχε ταξιδέψει στην Ουρουγουάη πολύ νωρίτερα για να σχεδιάσει το ξέπλυμα εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κ. Ντίας δηλώνει επίσης ότι παρ ολο που υπάρχει συνεργασία των δικαστικών Αρχών Ελλάδας - Ουρουγουάη δεν γνώριζε ότι η αστυνομία στην χώρα μας έχει συλλάβει την σύζυγο και τα παιδιά του Καραβέλα!

Ο επικεφαλής δικαστής για το οργανωμένο έγκλημα στην Ουρουγουάη επισημαίνει ακόμη ότι αν ο Καραβέλας εντοπιζόταν στην Ουρουγουάη θα έπρεπε πρώτα να δικαστεί και να εκτίσει εκει την ποινή του και μετά να εκδοθεί στην Ελλάδα.

Ερωτώμενος για το αν οι ελληνικές Αρχές έπρεπε να εκδόσουν ένταλμα σύλληψης εναντίον του Καραβέλα νωρίτερα, και όχι στα τέλη Μαίου, ο κ. Ντίας λέει με νόημα: "Δεν ξέρω πως λειτουργεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να σας πω την γνώμη μου για αυτό όπως καταλαβαίνετε"..

«Στο στόχαστρο της έρευνας βρίσκονται ο Καραβέλας, ορισμένοι συνεργάτες του και μέλη της οικογένειας του»

Κύριε Ντίας πολλές λεπτομέρειες της υπόθεσης Καραβέλα που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη στην Ελλάδα, βρίσκονται στα χέρια σας.
Εμείς έχουμε ξεκινήσει μια ερευνα για αδίκημα εγκληματικού χαρακτήρα από τα μέσα Μαιου για το εγκλημα του ξεπλυματος βρωμικου χρήματος που προέρχεται από διαφθορά στο δημόσιο. Στο στόχαστρο της έρευνας αυτης βρίσκονται ο άνθρωπος που μου αναφέρατε, ορισμένοι συνεργάτες του και μέλη της οικογένειας του. Δεν μπορω να σας πως άλλες λεπτομέρειες. Σας επιβεβαιώνω την υπαρξη της έρευνας για αδίκημα εγκληματικού χαρακτήρα και τα άτομα που εμπλέκονται.

Είναι αδυνατον σήμερα ο Καραβέλας να βρίσκεται ακόμη στην Ουρουγουάη;
Εναντίον του υπάρχει ένταλμα σύλληψης στην Ουρουγουάη και διεθνές ένταλμα σύλληψης από την ελληνική Δικαιοσύνη. Από τα στοιχεία που έχουμε πάντως αυτός σήμερα δεν βρίσκεται στην Ουρουγουάη.

Στην περίπτωση που εντοπιζόταν στην Ουρουγουάη ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί;
Υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ελλάδα. Αν εντοπιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου οι ελληνικές Αρχές θα ζητήσουν την έκδοση του. Για να εκδοθεί όμως θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως γίνεται πάντα.

Στην Ουρουγουάη ο Καραβέλας πήγε πριν από τον Σεπτέμβριο του 2008 για να προετοιμάσει την διαδικασία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Περίπου 6μιση εκατομμύρια δολάρια είχε διοχετεύσει εκεί


Αν τον βρείτε στην Ουρουγουάη θέλετε να τον δικάσετε εσείς πρώτα;
Εδω εναντίον του έχει ασκηθεί δίωξη. Αν, υποθετικά, εντοπιστεί εδω θα πρέπει πρωτα πριν εκδοθεί στην Ελλάδα να εκτίσει την ποινή που θα του επιβάλει το δικαστήριο της Ουρουγουάη. Αυτο συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Πριν φύγει θα πρέπει να εκτίσει την ποινή του στην χώρα όπου διέπραξε το αδίκημα. Αυτο είναι μια γενική αρχή.

«Αν, υποθετικά, εντοπιστεί εδω o Καραβέλας θα πρέπει πρωτα, πριν εκδοθεί στην Ελλάδα, να εκτίσει την ποινή που θα του επιβάλει το δικαστήριο της Ουρουγουάη»

Στην Ελλάδα η αστυνομία έχει συλλάβει την σύζυγο του και τις κόρες του...
Εγω δεν το ήξερα αυτό.

Θα θέλαμε να μάθουμε αν τα μέλη της οικογένειας του έχουν υπογράψει για τη συμμετοχή τους στις off shore εταιρείες στην Ουρουγουάη, μεσω των οποίων θα γινόταν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Μη μου ζητάτε τέτοιες λεπτομέρειες, δεν μπορώ να σας τις δώσω. Εγω επιπλέον σας λέω ότι αγνοούσα την πληροφορία αυτη που μου είπατε ότι μέλη της οικογένειας του έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα. Δεν το ήξερα!.

«Εγω επιπλέον σας λέω ότι αγνοούσα την πληροφορία αυτη που μου είπατε, ότι μέλη της οικογένειας του έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα. Δεν το ήξερα!»

Μα, δεν υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών με τις ελληνικές Αρχές; Πως δεν ξέρατε ότι από την στιγμή που αυτός διέφυγε από την χώρα οι Αρχές συνέλαβαν την οικογένεια του;
Εμεις εχουμε ζητήσει συνεργασία από την ελληνική Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα μας έστειλε επίσης ένα αίτημα διεθνούς συνεργασίας. Εμεις τους στείλαμε αίτημα για να μας στείλουν και εκείνοι στοιχεία. Αν δεν υπάρχει διεθνής συνεργασία αυτη η υπόθεση δεν μπορεί να ερευνηθεί.

Παρα ταύτα, οτι συνελήφθησαν μέλη της οικογένειας Καραβέλα δεν το γνωρίζατε.
Όχι, σας είπα πως δεν το γνώριζα.

Πούντα Ντελ Έστε, Ουρουγουάη (φωτο). Στην περιοχή Μαλδονάδο ο Καραβέλας τον Μάιο αγόρασε ακίνητο το οποίο έχει δεσμευθεί από την ουρουγουανή Δικαιοσύνη


Εκτός από το ακίνητο στην Πούντα Ντελ Έστε ο Καραβέλας είχε στην κατοχή του άλλα ακίνητα στην Ουρουγουάη;
Αυτες τις πληροφορίες δεν μπορώ να σας τις δώσω. Τις λεπτομέρειες αυτες εγώ θα τις προωθήσω στην ελληνική Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας μας αλλά σε εσας δεν μπορω να σας δώσω αυτά τα στοιχεία.

«Antes de septiembre de 2008 Karavelas estuvo en Uruguay. Karavelas ha estado muchas veces en territorio uruguayo»

Πότε εμφανίστηκε ο Καραβέλας στην Ουρουγουάη; Τον Σεπτέμβριο τοου 2008 όπως ξέρουμε εμείς;
Όχι, πριν. Πριν από τον Σεπτέμβριο του 2008 ήρθε στην Ουρουγουάη.

Μπορείτε να μας πείτε ποιο μηνα;
Μέσα στο 2008 αλλά πριν από την περίοδο που μου αναφέρετε εσείς. Εκείνη την περίοδο βέβαια δεν είχε ασκηθεί εναντίον του καμία δίωξη. Μέχρι το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η ελληνική Δικαιοσύνη στα τέλη Μαϊου. Μέχρι τότε επαναλαμβάνω δεν υπήρχε κανένα διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Δεν θα έπρεπε να είχε εκδοθεί ένταλμα νωρίτερα από τα τέλη Μαϊου;
Δεν ξέρω πως λειτουργεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Αν έπρεπε να εκδοθεί ένταλμα νωρίτερα ή όχι δεν μπορώ να σας πω. Δεν μπορώ να σας πω την γνώμη μου για αυτό όπως καταλαβαίνετε.

«Δεν ξέρω πως λειτουργεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Αν έπρεπε να εκδοθεί ένταλμα νωρίτερα ή όχι δεν μπορώ να σας πω. Δεν μπορώ να σας πω την γνώμη μου για αυτό όπως καταλαβαίνετε»

Πάντως ο Καραβέλας βρέθηκε στην Ουρουγουάη αρκετές φορές μεχρι τον Απρίλιο που ήταν στην Ελλάδα..
Ο Καραβέλας βρέθηκε στην Ουρουγουάη πολλές φορές. Και βέβαια πριν από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Δεν μπορείτε να μας πείτε τον μήνα;
Καταλαβαίνω το δημοσιογραφικό σας ενδιαφέρον αλλά πρέπει να καταλάβετε και την δική μου θέση. Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω λεπτομέρειες. Να ξέρετε όμως ότι τα χρήματα που αυτός ο άνθρωπος έβαλε στη χώρα έχουν “παγώσει” και βρίσκονται στην διάθεση της ουρουγουανής Δικαιοσύνης.

Διαβάστε ακόμη: Συνέντευξη του Προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος της Ουρουγουάη, Ρικάρδο Χιλ Ιριμπάρνε. Ο άνθρωπος που πρώτος εντόπισε τα ίχνη του Καραβέλα στη λατινοαμερικάνικη χώρα

«Στην συνθεση των υπεράκτιων εταιρειών συμμετέχουν και μέλη της οικογένειας του»

Πηγή: americalatina.grNo comments: