Pages

16 July 2009

ΕΕΤΤ: Απολογισμός του έργου της για την περίοδο 2005-2009

15 06 2009 - Τα κύρια επιτεύγματα του έργου της ΕΕΤΤ στους τομείς των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών υπηρεσιών για την περίοδο 2005-2009 παρουσίασε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, αναδεικνύοντας ως βασικότερο τη θεμελίωση της Ευρυζωνικότητας μέσω της απελευθέρωσης του Τοπικού Βρόχου (LLU).

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ παρουσίασε ως σημαντικότερα αποτελέσματα του έργου της Ρυθμιστικής Αρχής τα ακόλουθα:

Στον τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών:

 1. Θεμελίωση της Ευρυζωνικότητας, ως απόρροια τόσο της απελευθέρωσης του Τοπικού Βρόχου (LLU) που επέτρεψε την προώθηση νέων πακέτων με ανταγωνιστικές τιμές και υψηλές ταχύτητες, όσο και της απελευθέρωσης των συχνοτήτων στα 2.5 GHz που επέτρεψε τη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω Wi Fi Hotspots.
 2. Αμεσότερη επαφή με τον καταναλωτή και καλύτερη εξυπηρέτησή του, μέσω της θέσπισης κανόνων και κωδίκων δεοντολογίας καθώς και της υλοποίησης διαδραστικών εργαλείων ενημέρωσης.
 3. Ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, μέσω εντατικών ρυθμιστικών και εποπτικών παρεμβάσεων, που επέφεραν απτά αποτελέσματα για τον πολίτη-καταναλωτή:  αύξηση των επιλογών του για τηλεπικοινωνιακό πάροχο και νέες υπηρεσίες, μείωση των τιμών  ευρυζωνικών υπηρεσιών κατά 80%,  μεγάλη αύξηση (υπερδεκαπλασιασμός) των ταχυτήτων πρόσβασης και αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης από 1% σε 15,5%,
 4. Ταχύτατη ολοκλήρωση της ανάλυσης αγορών και άμεση εκπόνηση του συνόλου της δευτερογενούς  νομοθεσίας που ήταν απαραίτητη για τη λειτουργία του νέου κανονιστικού πλαισίου (του νόμου 3431/2006).
 5. Ανάδειξη της ελληνικής αγοράς Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον τομέα του Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων:

 1. Έκδοση του συνόλου των κανονισμών και των εισηγήσεων προς το ΥΜΕ για τη διαχείριση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων.
 2. Χορήγηση του Δικαιώματος Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων για Υπηρεσίες Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης στη ζώνη των 3,5 GHz
 3. Δημιουργία δευτερογενούς αγοράς φάσματος ραδιοσυχνοτήτων (από τις πρώτες χώρες της ΕΕ)
 4. Eκχώρηση –τροποποίηση περίπου 7.500 δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων που εξυπηρετούν σταθερά, κινητά και δορυφορικά δίκτυα ραδιοεπικοινωνιών και έκδοση 517 αδειών κατασκευής κεραιών
 5. Εντατικοποίηση της εποπτείας του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων μέσω της αντιμετώπισης 8.500 καταγγελιών για παρεμβολές, της πραγματοποίησης 1.053 αυτοψιών σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε όλη την επικράτεια, της κατάσχεσης εξοπλισμού εκπομπής 303 ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, της απομάκρυνσης παράνομα εγκατεστημένων κοντέηνερς στο κέντρο εκπομπής Υμηττού και τέλος, της συνολικής καταγραφής των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών από το κέντρο εκπομπής Χορτιάτη,
 6. Εκπόνηση κανονισμών και κατάθεση προτάσεων για την ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή και την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού στο νέο περιβάλλον.

Στον τομέα των Ταχυδρομικών υπηρεσιών:

 1. Διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, μέσω της έκδοσης των νέων Κανονισμών Ειδικών και Γενικών Αδειών, της διενέργειας πλέον των 530 ελέγχων σε ταχυδρομικές επιχειρήσεις, της διερεύνησης καταγγελιών και της ετήσιας ανάλυσης της ταχυδρομικής αγοράς.
 2. Διασφάλιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της Καθολικής Υπηρεσίας, μέσω της μέτρησης του χρόνου διακίνησης της αλληλογραφίας εσωτερικού Α’ προτεραιότητας, της διενέργειας αυτοψιών σε καταστήματα του Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας και της συμμετοχής στη διαδικασία ανάπτυξης νέου κοστολογικού συστήματος του ΕΛΤΑ.
 3. Προετοιμασία για τα πλήρες άνοιγμα της ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς, με την υποβολή προτάσεων προς το ΥΜΕ για τροποποίηση του νομικού πλαισίου και τη συμμετοχή σε διεθνείς επιτροπές.

Ο κ. Αλεξανδρίδης έκανε ειδική μνεία στην «έξωθεν μαρτυρία», όπως αυτή αποτυπώνεται στις Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα και το σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η ΕΕΤΤ την τετραετία 2005-2009. Επιπλέον, επεσήμανε τα εξής: «Απολογιστικά, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι επιτελέστηκε ένα σημαντικό έργο από την ΕΕΤΤ, οι επιπτώσεις του οποίου είναι πλέον ορατές στον καταναλωτή και στην αγορά. Θα ήταν ουτοπικό να ισχυριστεί κανείς ότι δεν υπήρχαν σφάλματα, τα οποία ωστόσο τα έχουμε εντοπίσει και δουλεύουμε για την αποτελεσματική τους επίλυση στο άμεσο μέλλον. Στο τέλος της ημέρας, ο καταναλωτής και η αγορά θα αξιολογήσουν καλύτερα αν η τετραετία αυτή μπορεί να χαρακτηρισθεί ως επιτυχημένη ή όχι. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να κοιτάξουμε μπροστά και να εργαστούμε για το όραμα της επόμενης ημέρας, το οποίο θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε ως εξής: 

Για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, εάν το όραμά μας για την λήγουσα (τετραετή) θητεία ήταν « η θεμελίωση της Ευρυζωνικότητας» με το άνοιγμα των Κέντρων του ΟΤΕ στους εναλλακτικούς παρόχους και την απελευθέρωση του τοπικού βρόχου,  το όραμά μας για την επόμενη τετραετία θα πρέπει να είναι « οι δικτυακές υποδομές για το νέο ψηφιακό περιβάλλον», τόσο των Σταθερών Δικτύων (για ευρυζωνικά δίκτυα πρόσβασης οπτικών ινών & δίκτυα επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης), όσο και των Ασύρματων Δικτύων (για δίκτυα κινητής ευρυζωνικότητας, πολυμεσικότητας και Internet), που θα ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό τόσο στις υποδομές όσο και στις υπηρεσίες.

Για τα Ταχυδρομεία, εάν το όραμά μας ήταν να « ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό και να εξορθολογήσουμε την αγορά», το όραμά μας για την επόμενη τετραετία είναι  « η πλήρης απελευθέρωση της Ταχυδρομικής αγοράς» με την σωστή ενσωμάτωση του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονιστικού Πλαισίου».

Εισαγωγή Προέδρου

Παρουσίαση Powerpoint

Eνημερωτικό Δελτίο Επικοινωνίες εν ΤάχειNo comments: