Pages

02 July 2009

Επιστολή “κεραυνός” προς τον Καραμανλή από τους κινητούς

02 07 2009 - Διεθνής ηχηρή αντίδραση από Cosmote, Vodafone και Wind.


image Επιστολή εστάλη στον Πρωθυπουργό με την υπογραφή του Γκουίντο Κέρκχοφ της Deutsche Telekom, του Μισέλ Κομπς της Vodafone και του Ναγκίμπ Σαουίρις της Weather Investments. Για «παγωμένες» επενδύσεις 1,35 δισ. ευρώ στην κινητή τηλεφωνία. Στην Ελλάδα απαιτούνται 30 μήνες για την εγκατάσταση κεραιών, με μέσο όρο στην Ε.Ε. του 7. Άγνωστο πως θα αντιδράσει η Κυβέρνηση. Πυρά και κατά των υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών.

«Κεραυνός εν αιθρία» μπορεί να χαρακτηριστεί η επιστολή των τριών εκπροσώπων των ξένων εταιρειών τηλεπικοινωνιών και κινητής τηλεφωνίας προς την Κυβέρνηση, κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά στα επιχειρηματικά δεδομένα της χώρας. Την επιστολή υπογράφουν ο Γκουίντο Κέρκχοφ, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Telekom, επικεφαλής του τομέα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και μέλος του Δ.Σ του ΟΤΕ, ο Μισέλ Κομπς, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Vodafone για την Ευρώπη και ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Ναγκίμπ Σαουίρις, Διευθύνων Σύμβουλος της Weather Investments, στην οποία ανήκουν κατά 100% η Wind και η Tellas. Το περιεχόμενο της επιστολής ουσιαστικά αποτελεί διεθνή κόλαφο προς την Κυβέρνηση σε μάι εποχή ύφεσης και αγωνιώδους αναζήτησης επενδύσεων και διατήρησης των θέσεων εργασίας σε κλάδους αιχμής όπως της κινητής τηλεφωνίας.

Η ένταση μεταξύ των σχέσεων Κυβέρνησης και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας υπέβοσκε εδώ και καιρό τόσο για τις πολυετείς καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των κεραιών όσο και στην υλοποίηση των επενδύσεων των δικτύων οπτικών ινών. Είναι χαρακτηριστικές οι δαιδαλώδεις διαδικασίες τις οποίες υφίστανται οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε σειρά υπουργείων και φορέων, από το ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι τους δήμους και τις Νομαρχίες, προκειμένου να πάρουν άδεια για κεραία κινητής τηλεφωνίας ή για όδευση καλωδίου οπτικής ίνας.

Η κατάσταση εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς οι επανειλημμένες παραστάσεις ανώτατων στελεχών των τριών εταιρειών με «συναρμοδίους φορείς» για την μείωση του χρόνου αναμονής και των αναρίθμητων εμποδίων στην υλοποίηση επενδύσεων άνω του 1,3 δισ. ευρώ όχι μόνο δεν έφεραν αποτέλεσμα αλλά όξυναν περισσότερο τα προβλήματα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η η αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής προς το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό της έντασης που έχει δημιουργηθεί το γεγονός ότι τη σχετική επιστολή υπογράφουν ο ίδιος ο επιχειρηματίας που έχει επενδύσει στην Ελλάδα (Ν. Σαουίρις) και οι εκπρόσωποι των μετόχων των άλλων εταιρειών καθώς είναι προφανές ότι θέλουν να δείξουν ότι υπάρχει σαφέστατη δυσαρέσκεια στους επενδυτές ενός κλάδου αιχμής για την Οικονομία.

«Παγωμένες» επενδύσεις δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Γιώργο Στεφανόπουλο, η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται για πρώτη φορά καθώς δεν είναι πλέον δυνατόν να υλοποιηθούν επενδυτικά προγράμματα δισ. ευρώ, αλλά και γιατί δεν έχουν την ανάλογη στήριξη σε θεσμικό επίπεδο από τα συναρμόδια Υπουργεία και τους Φορείς. Τονίζεται ότι οι επενδύσεις που έχουν «παγώσει» φτάνουν στο 1,3 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια και αφορούν την επέκταση και αναβάθμιση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε τεχνολογίες 3ης γενιάς. Από τα πιο ουσιαστικά προβλήματα είναι η χρονοβόρα και εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση κεραιών. Στην Ελλάδα οι διαδικασίες αυτές χρειάζονται κατά μέσο όρο για να ολοκληρωθούν τους 30 μήνες με αντίστοιχο μέσο όρο στην Ε.Ε. τους 7 μήνες.

Παράταση για την ταυτοποίηση
Εκτός από την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή που επεξεργάζεται το Νομοσχέδιο για την ταυτοποίηση των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων, από την οποία ζήτησε παράταση μερικών μηνών στην εφαρμογή του μέτρου. Επίσης τόνισε ότι η αύξηση των τελών χρήσης στα κινητά τηλέφωνα θα δημιουργήσει προβλήματα στις εταιρείες του κλάδου με την ύφεση να είναι στο ζενίθ της. Χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης και της ιδέας που έχουν αρκετοί Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής, είναι ότι εμμέσως πλην σαφώς ανάφεραν ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν υψηλά έσοδα και κερδοφορία για να παίρνουν αυτές τις ακραίες θέσεις.

Μειώνονται τα SMS εντός Ε.Ε.
Μεγάλη μείωση για το κόστος αποστολής γραπτών μηνυμάτων εντός των χωρών της E.E. ισχύει από χθες για τους χρήστες που βρίσκονται σε άλλο κράτος-μέλος, καθώς ισχύει ο νέος κανονισμός που ορίζει ως υψηλότερη τιμή τα 0,11 ευρώ (συν ΦΠA) ανά SMS με μέσο όρο χρεώσεων στα 0,28 ευρώ (συν ΦΠA). O κανονισμός προβλέπει και την μείωση των χρεώσεων για τις κλήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων σε περιαγωγή, Μειωμένο επίσης είναι και το κόστος για τη χρήση υπηρεσιών δεδομένων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το κόστος χρήσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας μπορεί να μειωθεί μέχρι και 60% για όσους ταξιδεύουν στις χώρες της E.E.

Πηγή: ictplus.grNo comments: