Pages

25 July 2009

Το VDSL εμπόδιο στην ανάπτυξη των εναλλακτικών παρόχων

24 07 2009 - του Βαγγέλη Mανδραβέλη - Οι εταιρείες επένδυσαν 600 εκατ. ευρώ και αδυνατούν να ανταγωνιστούν τον ΟΤΕ στο νέο δίκτυο VDSL.

Σε δύσκολη θέση έχουν περιέλθει οι εναλλακτικοί πάροχοι, ανταγωνιστές του ΟΤΕ και δεν αποκλείεται στο μέλλον η κατάστασή τους να επιδεινωθεί. Oι λιγοστοί εναλλακτικοί πάροχοι που έχουν απομείνει στην αγορά βρίσκονται μεταξύ «σφύρας και άκμονος» για τη μελλοντική τους βιωσιμότητα. Και προς την κατεύθυνση αυτή, δεν είναι μόνον η οικονομική κρίση που τους πιέζει. Για πολλούς η «σφύρα» ονομάζεται δίκτυα νέας γενιάς και ο «άκμων» είναι οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι εναλλακτικοί πάροχοι στα δίκτυα ΑDSL του ΟΤΕ.

Oι αντimageαγωνιστές του ΟΤΕ για να αντιμετωπίσουν επί ίσοις όροις τον κυρίαρχο πάροχο της χώρας, προχώρησαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια σε υπέρογκες (σε σχέση με το μέγεθός τους) επενδύσεις με στόχο να αποκτήσουν μια κρίσιμη μάζα στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Μέχρι τώρα έχουν επενδύσει περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ αποσκοπώντας να ελέγξουν τον τελικό πελάτη μεταφέροντάς τον στο δίκτυό τους. Η προσπάθεια που έγινε ήταν σημαντική, δεδομένου ότι περίπου 800.000 πελάτες έχουν «αποσυνδεθεί» από τον ΟΤΕ και έχουν μεταφερθεί στα δίκτυα των ανταγωνιστών του.

Η θετική όμως αυτή πορεία των εναλλακτικών παρόχων μπορεί να ανακοπεί απότομα, εφόσον ο τελευταίος προχωρήσει γρήγορα στην ανάπτυξη του νέου δικτύου (VDSL) που έχει υποσχεθεί. Το νέο δίκτυο που ευαγγελίζεται ο ΟΤΕ προσφέρει έως και διπλάσιες χωρητικότητες απ’ ό, τι το γνωστό ADSL και ως συνέπεια θα του προσδώσει –ίσως για πρώτη φορά– προβάδισμα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Το νέο δίκτυο του ΟΤΕ θα προσφέρει ταχύτητες 40-50 Mbps, όταν τα πιο σύγχρονα δίκτυα ADSL προσφέρουν έως 24 Mbps. Ως συνέπεια θα είναι εφικτή η μετάδοση ακόμη και σήματος τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας (HDTV).

Η εθνική ρυθμιστική αρχή (ΕΕΤΤ), αναγνωρίζοντας την αδυναμία αυτή, φρόντισε έγκαιρα να υποχρεώσει τον ΟΤΕ να προσφέρει το νέο δίκτυό του στους ανταγωνιστές. Ωστόσο, λόγω της διαφορετικής φιλοσοφίας ανάπτυξης του δικτύου VDSL, οι εναλλακτικοί πάροχοι θα δυσκολευθούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς που πλέον θα υπαγορεύει ο ΟΤΕ. Οι τελευταίοι θα αναγκαστούν ή να γίνουν «μεταπωλητές» των υπηρεσιών του ΟΤΕ –κάτι που έκαναν από το 2000-2005 χωρίς σημαντικά αποτελέσματα– ή να προχωρήσουν σε νέου είδους επενδύσεις. Το χειρότερο είναι ότι οι επενδύσεις που πραγματοποίησαν τα τελευταία δύο χρόνια θα καταστούν «ξεπερασμένες», πριν ακόμη αυτές αποσβεστούν.

Με δεδομένο τα χρηματοοικονομικά προβλήματα των ανταγωνιστών του ΟΤΕ (μεγάλος δανεισμός, υψηλές ζημίες κ. λπ.), η νέα τάξη πραγμάτων που φέρνει το VDSL του ΟΤΕ στην πράξη θα βγάλει εκτός αγοράς πολλούς υποψήφιους ανταγωνιστές του. Κάποιοι ήδη έχουν βρεθεί στην «αγκαλιά» των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (Tellas), ενώ κάποιοι άλλοι διαφοροποιούνται προσφέροντας νέες υπηρεσίες (Forthnet).

Η κυριαρχία του ΟΤΕ

Επί σχεδόν ενάμιση χρόνο που συζητιούνται στην Ελλάδα τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς -πρόκειται κυρίως για δίκτυα οπτικών ινών- κανένας εναλλακτικός πάροχος ή συλλογικός φορέας τους, δεν έχει λάβει θέση επί του θέματος. Η «εκκωφαντική αυτή σιωπή» εύλογα αποδίδεται τις αναπόσβεστες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει στα υφιστάμενα δίκτυα χαλκού. Η έλευση της οικονομικής κρίσης, ήρθε για να καταστήσει ακόμη δυσκολότερο αυτό το νέο βήμα, καθώς κλείσανε οι στρόφιγγες του φθηνού χρήματος της περασμένης δεκαετίας. Σαν συνέπεια, ο ΟΤΕ ατενίζει με μεγαλύτερη σιγουριά το μέλλον, παρ’ όλο που οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καραδοκούν για μερίδιο αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία και κυρίως στις ευρυζωνικές επικοινωνίες.

Πηγή: kathimerini.grNo comments: