Pages

10 July 2009

Πολύ ωραίο άρθρο: Νηνεμία πριν την μεγάλη καταιγίδα...

10 07 2009 – Ερώτηση στο capital.gr: «Διάβασα το άρθρο σας που αναφερόταν στον DAX και συγκεκριμένα για τον σχηματισμό Ώμοι και Κεφάλι. 

"Παίζω" στο ΧΑΑ με βάση την Τεχνική Ανάλυση και δεν έχω δει να επιβεβαιώνεται στην πράξη το θεωρητικό σχήμα πού για τον DAX δίνει στόχο πτώση 411 μονάδων.

Θα ήθελα να μού πείτε αν η εμπειρία σας επιβεβαιώνει πως μετά από H&S ο στόχος πτώσης είναι ίσος με την απόσταση γραμμής λαιμού - κεφαλιού. Ευχαριστώ.»

Ο σχηματισμός Κεφαλής και Ώμων είναι ένας συνηθισμένος σχηματισμός αντιστροφής μιας τάσης. Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στο χρηματιστήριο πολλές φορές παρόμοιοι σχηματισμοί έχουν ανάλογες συνέχειες. Αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.

Αλλοίμονο, αν ίσχυε, δεν θα δούλευε κανένας σε ετούτο το ηλιακό σύστημα και πιθανόν και πέραν αυτού. Όσο για τις μονάδες που χωρίζουν την κορυφή του σχηματισμού από τη γραμμή του λαιμού, αποτελούν ένα πιθανό στόχο που προσδιορίζει τις λιγότερες δυνατές απώλειες όπως αναφέρεται στα περισσότερα εγχειρίδια που έχουν πέσει στα χέρια μου.

Η τεχνική ανάλυση όμως όταν περιορίζεται στην μια διάσταση της χάρτινης επιφάνειας χάνει την ουσία τής χρησιμότητάς της. Μοιάζει με το να πιστεύει κάποιος ότι οποιοσδήποτε μάθει το αλφάβητο, είναι σε θέση να συγγράψει, την Ιλιάδα, το Κύρου Ανάβασις του Ξενοφώντα, το Κεφάλαιο του Μάρξ, την φαινομενολογία του πνεύματος του Χέγκελ, την Κριτική του Καθαρού λόγου, τον Δον Κιχώτη ή το πορτραίτο του Ντοριαν Γκρεϋ.

Μάλλον ας πάμε σε κάποιο πιο πεζό παράδειγμα.

Ας υποθέσουμε ότι κάθε επενδυτική ή κερδοσκοπική απόφαση μοιάζει με την εκτέλεση μιας μαγειρικής συνταγής. Κατά την ταπεινή μου γνώμη (η μαγειρική είναι ένα από τα χόμπι μου... καθώς πιστεύω ό,τι κάτι που είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις καθημερινά, αξίζει να το απολαμβάνεις, έστω ενίοτε) η συμβολή της τεχνικής ανάλυσης στο μαγείρεμα των επενδυτικών προσανατολισμών και αποφάσεων παίζει το ρόλο είτε του αλατιού, είτε του πιπεριού, είτε του λαδιού. Όπερ, δεν θα πεινούσαμε και χωρίς αυτήν, αλλά αφού υπάρχει ας συμβάλλει στο αποτέλεσμα.

Σε υποστήριξη όσων γράφω θα επιστρατεύσω το τελευταίο σχόλιο ενός διακεκριμένου παγκοσμίως τεχνικού αναλυτή στον οποίο τελευταία αναφέρομαι συχνά. Ποιου άλλου το Μ. Καν:

«Τα media αυτή την εβδομάδα μας πλημμυρίζουν με σχόλια του τύπου ότι έχει ολοκληρωθεί ο σχηματισμός Κεφαλής με Ώμους και αυτό δεν είναι καλή εξέλιξη γι’ αυτούς που πιστεύουν στη συνέχιση της ανόδου.

Κατά τη γνώμη τα σχήματα στα γραφήματα μερικές φορές είναι απλά σχήματα. Όταν οι επενδυτές δείχνουν τόση μεγάλη προσήλωση σε τέτοια σχήματα και ειδικά όταν η εμπιστοσύνη είναι μεγάλη, η αγορά είναι πιθανόν να ενεργήσει πολύ διαφορετικά απ’ ότι αναμένεται...»

Όταν το λέει αυτό ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς αναλυτές της υφηλίου, είναι σαν ο Πάπας να εκθειάζει τον αγνωστικισμό. Αυτός που το λέει έχει αυτοπεποίθηση και προπαντός έχει φτάσει στο επίπεδο χρηματιστηριακής αυτογνωσίας που λέει ότι η επίγνωση της άγνοιας του τι θα συμβεί στο μέλλον αποτελεί όπλο στα χέρια αυτού που ξέρει να κάνει χρήση.

Η εκτίμηση για το πώς θα κινηθούν οι αγορές λαμβάνει υπόψη διαγραμματικούς σχηματισμούς αλλά δεν στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτούς. Έχουμε στο μυαλό μας την ρευστότητα που έχει πέσει στο σύστημα, την ανάκαμψη που θα προκαλέσει, τις πληθωριστικές επιπτώσεις κλπ κλπ. Με λίγα λόγια δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτό που γράφει αυτή η στήλη εδώ και πολλούς μήνες. Τα χαμηλά τα είδαμε για τη συγκυρία. Βρισκόμαστε σε σχηματισμό αντιστροφής της μακροπρόθεσμης καθοδικής τάσης. Η πιθανότερη περίοδος που ίσως χρειαστεί γενική επιθεώρηση αυτή η άποψη φαίνεται να είναι του χρόνου, όταν θάχουμε μαζί με την ανάκαμψη δείγματα για τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά.

Πηγή: capital.grNo comments: