Pages

05 July 2009

Υπόθεση Siemens: Αγναντεύοντας τη θάλασσα προσπερνά τη Siemens

03 07 2009 - Στη… θάλασσα επιχειρεί να «περπατήσει» σήμερα ο πρωθυπουργός αφήνοντας πίσω του όλα τα άλλα, μικρά και μεγάλα θέματα, που επικρατούν στην επικαιρότητα παρά τη θέλησή του. Και κυρίως το σκάνδαλο Siemens.

Προβλήματα και λύσεις στην ακτοπλοΐα, κυρίως τώρα το καλοκαίρι, αλλά και γενικώς τα ζητήματα που απασχολούν τη ναυτιλία στην κρίσιμη αυτή περίοδο διεθνώς έχει προγραμματίσει να συζητήσει σήμερα ο Κώστας Καραμανλής. Αρχικά, στις 11 το πρωί, με τον αρμόδιο υπουργό Αναστάση Παπαληγούρα, και στη συνέχεια με τη διοίκηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Έχει σκοπό να εξάρει το ρόλο του κλάδου αυτού στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για την ανάκαμψη, αλλά και να αναφερθεί στη σημασία που δίνει η πολιτεία στη συμβολή της ναυτιλίας για την οικονομική ανάπτυξη.

Τα, επικοινωνιακώς, ευχάριστα μέχρι εδώ. Διότι το θέμα Χριστοφοράκου τραβά εις μάκρος, καθώς ο πρώην πολύτιμος συνδαιτυμόνας των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του πολιτικού συστήματος φαίνεται να γνωρίζει καλά πού πατά στα μονοπάτια της γερμανικής δικαιοσύνης. Προς το παρόν έχει «καρφώσει» τον εαυτό του στην αρμόνια εισαγγελέα, η οποία, για να προχωρήσει έτι περαιτέρω, περιμένει να ακούσει κάτι και για το μεγάλο όνομα της μητρικής Siemens, η οποία κινούσε τα νήματα των δωροδοκιών στο εξωτερικό. Ίσως και στο εσωτερικό.

Στο μεταξύ, επικοινωνιακή είναι και η προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος στο πολιτικό επίπεδο. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ακολουθώντας, όπως ο ίδιος είπε, τα βήματα του Ευάγγελου Βενιζέλου, υπόσχεται να φέρει κάποια στιγμή νομοσχέδιο για την είσοδο δικαστικών στη φάση της διερεύνησης σκανδάλων από τη Βουλή. Αναγνωρίζοντας όμως ότι υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για την ανατροπή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δηλώνει ότι και πάλι τον τελικό λόγο για την παραπομπή ή όχι θα έχει η Ολομέλεια της Βουλής. Με δυο λόγια, η κομματική πειθαρχία και το κομματικό συμφέρον.

Επ’ αυτών των θεμάτων αναμένεται να αναπτύξει τις τελευταίες προτάσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας, στις 3 το μεσημέρι, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Πρωτίστως θα επαναλάβει τη φράση, ότι σε ο,τι τον αφορά, «μπροστά στο δημόσιο συμφέρον, δεν υπάρχουν σύντροφοι, φίλοι, γνωστοί».

Οι προτάσεις του απευθύνονται σε όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης για την εξασφάλιση κανόνων διαφάνειας στην προέλευση και τη διαχείριση του πολιτικού χρήματος. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην υπόθεση Siemens, κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων πολιτικών προσώπων που δεν έχουν δηλωθεί στο «πόθεν έσχες», αλλαγή του νομικού πλαισίου για μάρτυρες που μπορούν να δώσουν στοιχεία γύρω από αυτή την υπόθεση, καθώς και άσκηση πίεσης στη γερμανική εταιρεία να δώσει η ίδια στην πολιτεία όσα επιβαρυντικά στοιχεία έχει συλλέξει για Έλληνες πολιτικούς.

Πηγή: enet.grNo comments: