Pages

01 July 2009

Υπόθεση Siemens: Χριστοφοράκος - Με παιχνίδια σκοπιμότητας πάει ν' αποφύγει την έκδοση

30 06 2009 - της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ - «Χριστοφορακειάδα» λέγεται ίσως το νέο σίριαλ, σύμφυτο της υπόθεσης του σκανδάλου Siemens, που πλέον εξελίσσεται από το Μόναχο με τον τέως Νο1 της ελληνικής θυγατρικής να πασχίζει να διωχθεί στη Γερμανία, προκειμένου να «εξουδετερώσει» το αίτημα για έκδοσή του στην Ελλάδα και κυρίως να αποφύγει την ποινή των ισοβίων με την οποία εδώ απειλείται.

image Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος με τη γερμανική υπηκοότητα και τη σύλληψή του εκεί όπου ο ίδιος επέλεξε να διαφύγει, χθες ολημερίς συνομιλούσε με τους δικηγόρους του Stefan Kursawe και Daniel Peter, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες υποδύθηκαν δύο ρόλους. Ο πρώτος «έδινε» ντουζίνα Ελλήνων πολιτικών που λαδώθηκαν από τη Siemens και εξασφάλιζαν συμβάσεις με το Δημόσιο, αλλά και στρατιά πολιτικών που έλαβαν παροχές σε είδος. Ο δεύτερος τα μάζευε, ισχυριζόμενος ότι ο πρώην manager παραβίασε τον ελληνικό νόμο περί χρηματοδοτήσεων των κομμάτων και δυστυχώς δεν κρατούσε αποδείξεις για τα sponsoring.

Προφανώς και οι δύο θέσεις φανερώνουν σκοπιμότητα και περικλείουν τακτικισμό υπέρ του πελάτη τους, ο οποίος έχει βάλει πλώρη για το γραφείο της εισαγγελέως Baumler-Hosl.

Ετοιμος να τα πει

Ο Μ. Χριστοφοράκος εμφανίζεται έτοιμος να προβεί σε ομολογία, εις βάρος του, ελπίζοντας ότι θα του ασκηθεί δίωξη στη Γερμανία για συμμετοχή σε απιστία και για δωροδοκίες. Μια τέτοια ομολογία, ωστόσο, είναι άγνωστο πώς θα αξιολογηθεί από την εισαγγελέα και κυρίως πώς αυτή θα εκληφθεί από το γερμανικό σύστημα, που πλέον θέλει να ενταφιάσει το παγκόσμιο σκάνδαλο, δίχως νέες «θυσίες».

Οι Γερμανοί εισαγγελείς για να προχωρήσουν με τον Χριστοφοράκο θέλουν Γερμανούς που αυτός θα αποκαλύψει ως συμμέτοχους στη λειτουργία των μαύρων ταμείων. Θέλουν μέλη της ανώτατης διοίκησης, δηλαδή του κεντρικού Δ.Σ. και του Εποπτικού Συμβουλίου της Siemens που έμειναν στο απυρόβλητο, προσποιούμενοι ότι όλα γίνονταν επί χρόνια κάτω από τη μύτη τους. Πάντως, πιθανή ομολογία Χριστοφοράκου έχει σημάνει συναγερμό για τις «ιερές αγελάδες» της Siemens όπως ο Von Pierer, ο Jung, ο Kleinfeld (διαδέχτηκε τον πρώτο στην προεδρία), ο Neuburger, ο Ganswindt, ο Feldmayer (έχει καταδικαστεί για μυστικές πληρωμές της Siemens σε συνδικάτο) κ.ά.

Ο Χριστοφοράκος, που ενέχεται στις πληρωμές του 2% από τον ετήσιο τζίρο του Com στην Ελλάδα, θα είναι χρήσιμος στην Baumler-Hosl, αν εμφανίσει τη σχετική συμφωνία και το πρόσωπο με το οποίο αυτή συνήφθη από το κεντρικό Δ.Σ. της Siemens, αλλά και το ποιοι έδιδαν από ψηλά τις εγκρίσεις για τις μαύρες εκταμιεύσεις. Μία τέτοια ομολογία μετά παραστατικών ενδεχομένως να γίνει αποδεκτή και να ασκηθεί δίωξη, κάτι που σημαίνει ότι ο Χριστοφοράκος θα δικαστεί στη Γερμανία.

Ωστόσο τα ελληνικά εντάλματα θα παραμείνουν ανοιχτά, αρχικά στην κρίση του Εφετείου αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτά δεν περιγράφουν ταυτόσημα αδικήματα (ξέπλυμα, δωροδοκία, απάτη σε βάρος του Δημοσίου) με αυτά μιας πιθανής γερμανικής δίωξης κατά Χριστοφοράκου (απιστία).

Με δόσεις

Τις προσεχείς ημέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την επιζητούμενη από τον Μ. Χριστοφοράκο δίωξη και αν υπάρξουν νέες «συναντήσεις» με την εισαγγελέα θα έχουμε ομολογία σε δόσεις και Ιουλιανά για τους Ελληνες δωροδοκηθέντες πολιτικούς από τη Siemens, για ανώτατους κρατικούς λειτουργούς και για κομματικούς ταμίες.

Οι τελευταίοι πάντως, οι Ελληνες, δεν ενδιαφέρουν ποινικά τις γερμανικές αρχές ούτε και τις ελληνικές, μετά τις παραγραφές που έχουν επέλθει με το κλείσιμο της Βουλής. Το ενδιαφέρον απομένει στην κοινή γνώμη, που ξέρει ότι ο Χριστοφοράκος δεν πλήρωσε μόνο τον Θ. Τσουκάτο αλλά... ντουζίνες.

Πάντως, όπως και να έχουν τα πράγματα, στη Γερμανία θέλουν μη παραγεγραμμένα αδικήματα και πράξεις που τελέστηκαν από το 2004 και μετά, δηλαδή από το καλοκαίρι της Ολυμπιάδας και των εμβασμάτων των 3,7 εκατ. ευρώ υπέρ του C4Ι, μέχρι την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας τροχαίου υλικού του ΟΣΕ, την ανάθεση του GSM-R της ΕΡΓΟΣΕ, τη σύμβαση του προαστιακού.

Πηγή: enet.grNo comments: