Pages

04 July 2009

Υπόθεση Siemens: Η ανταλλαγή επιστολών Ελευθεροτυπίας-Τσίμα

03 07 2009 - Προσκεκλημένος του Μ. Χριστοφοράκου, με έξοδα της Siemens, στην πίστα αγώνων της Formula 1 Hockenheim, φέρεται να ήταν το 2006 ο Παύλος Τσίμας, σύμφωνα με σχετικό παραστατικό που δημοσίευσε χθες η «Ελευθεροτυπία».

image Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας παρατίθεται η απάντηση του κ. Τσίμα, καθώς και η ανταπάντηση της δημοσιογράφου που επιμελήθηκε το άρθρο.
Στο δημοσίευμα της Πέμπτης, η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου αναφέρει:
«Πάντως, ο Μ. Χριστοφοράκος που άφησε πίσω «ορφανούς» τους αχυρανθρώπους του Καλδή, Λέτσα κ.ά. που έκαναν τα «πλυντήρια» για τις VIP μίζες και φρόντιζαν για τη μεταφορά τους στους υψηλούς αποδέκτες, άφησε πίσω του πολλά παραστατικά που βρίσκονται στη δικογραφία την οποία είχε σφραγίσει ο ανακριτής μέχρι προχθές.

Από τα παραστατικά αυτά προκύπτει ότι ο Μ. Χριστοφοράκος με τα λεφτά της Siemens έκανε επιλεγμένες σχέσεις επικοινωνίας και γαλαντομιών, αξιοποιώντας ακόμα και τις διοργανώσεις των αγώνων της Formula 1 στην πίστα Hockenheim.

Ενδεικτικά όπως προκύπτει από το παραστατικό που σήμερα δημοσιεύουμε, ο Μ. Χριστοφοράκος, μέσω του γραφείου του, διευθετούσε τις προσκλήσεις και τη φιλοξενία για τις 28 με 30 Ιουλίου του 2006 μιας σχεδόν μόνιμης παρέας, τρεις μήνες πριν από τη διοργάνωση.
Στην ολιγομελή παρέα των προσκεκλημένων του Μ. Χριστοφοράκου, πέραν του αδελφού του, φαίνεται να περιλαμβάνονται: ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Φίλιππος Σπυρόπουλος (έχει διατελέσει και μέλος του Δ.Σ. του ΟΣΕ την περίοδο 2004-5 και πρόσφατα κατέθεσε υπέρ του Δ. Δενδρινού), ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ο Γιώργος Γαλανάκης, στέλεχος του ομίλου Λασκαρίδη, ο Πέτρος Τζαννετάκης (τότε μέλος του Δ.Σ. της Siemens Α.Ε.), οι Μ. και Π. Τσακτάνης (τέως ιδιοκτήτης εταιρείας security), ο Ι. Αρναουτάκης και ο Δ. Δενδρινός».

Η απάντηση του Παύλου Τσίμα

«Αγαπητή κ. Μπουγάτσου, δημοσιεύσατε στην "Ελευθεροτυπία" έναν πίνακα προσκεκλημένων της Siemens σ' έναν αγώνα "Φόρμουλα 1", στον οποίο περιλαμβάνεται και το όνομά μου. Θεωρώ χρέος μου να σας δώσω μιαν απάντηση και παρακαλώ να τη λάβετε υπ' όψιν σας.

1. Με την εταιρεία Siemens δεν είχα ποτέ απολύτως καμία σχέση, επαγγελματική ή άλλη, καμία δοσοληψία, ούτε καν για αγορά προϊόντων. Δεν χειρίστηκα ποτέ θέματα συναφή με τη δράση της ως δημοσιογράφος.

2. Τον κ. Χριστοφοράκο, προσωπικά, τον γνωρίζω πράγματι. Ετυχε να τον γνωρίσω σε χρόνο ανύποπτο, πολύ πριν αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της Siemens. Ηταν συμμαθητής από το σχολείο και φίλος ενός πολύ στενού συγγενικού μου προσώπου καθώς και ενός κύκλου προσωπικών φίλων, με τους οποίους συνδέομαι κοινωνικά πάνω από 30 χρόνια.

Δεν ήμουν δημοσιογράφος όταν τους γνώρισα. Κι όταν έγινα δημοσιογράφος (γνωρίζετε σε ποια εφημερίδα) παραμείναμε φίλοι, με διαφορετικές επιλογές ζωής. Στο πλαίσιο αυτής της παρέας παλαιών φίλων, και μόνον, εξωεπαγγελματικά, έτυχε να συναναστραφώ κάποιες φορές τον κ. Χριστοφοράκο και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο και με τη συμμετοχή των ίδιων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε και το ταξίδι, στο οποίο αναφέρεστε. Δεν ήταν "επαγγελματικό" ταξίδι. Και δεν μετείχε (όπως και σε καμιά άλλη συνεύρεση αυτής της παρέας στην οποία να είμαι κι εγώ παρών) απολύτως κανένα πολιτικό πρόσωπο. Δυσκολεύομαι, λοιπόν, να δω ποια συνάφεια με το σκάνδαλο Siemens μπορεί να έχει μια εκδήλωση στην οποία μετείχαν άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τις εμφανείς δραστηριότητες του κ. Χριστοφοράκου και καμία ιδέα για τις αφανείς (τότε) δραστηριότητές του. Εκτός κι αν μετατρέψουμε μια σοβαρή υπόθεση που πλήττει το δημόσιο συμφέρον σε ιδιωτικό κυνήγι μαγισσών και ενοχοποιήσουμε ακόμη και τους συμμαθητές των παιδιών ενός υποδίκου.

3. Είμαι, όπως και εσείς, δημοσιογράφος. Μοιράζομαι την ίδια, φαντάζομαι, μ' εσάς ευαισθησία σε θέματα δεοντολογίας και αξιοπιστίας της δουλειάς μας. Θα συμφωνείτε, όμως, κι εσείς, ελπίζω, ότι αυτή δεν κρίνεται από τις συγγενικές ή κοινωνικές σχέσεις που έχουμε. Κρίνεται από το αν επιτρέπουμε σε αυτές τις σχέσεις να επηρεάζουν τις επαγγελματικές μας επιλογές, να μας κλείνουν το στόμα ή τα μάτια ή να μας οδηγούν το χέρι. Δεν μπορώ, λοιπόν, παρά ν' αφήσω στην κρίση τη δική σας, των ομοτέχνων μας και των πολιτών που μου κάνουν την τιμή να παρακολουθούν τη δουλειά μου, αν επέτρεψα ποτέ σε μια ανύποπτη και σε ανύποπτο χρόνο κοινωνική συναναστροφή να θολώσει την κρίση μου ή να φιμώσει το στόμα μου. Ο,τι έχω γράψει κι ό,τι έχω πει για το σκάνδαλο Ζίμενς, μετά την εκδήλωσή του, είναι δημόσιο και προσβάσιμο σε όλους.

Παρεμπιπτόντως, σημειώστε ότι έτυχε κάποτε και η εταιρεία Vodafone, ως χορηγός αγώνων "Φόρμουλα 1", όπως κάνουν τακτικά οι εταιρείες του χώρου αυτού, να προσκαλέσει μια ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων να παρακολουθήσουν έναν αγώνα. Είχα λάβει κι εγώ μέρος στο ταξίδι. Αλλά, όταν αργότερα η εταιρεία αυτή βρέθηκε αναμεμιγμένη στο γνωστό σκάνδαλο, δεν πιστεύω να διαπιστώσατε ότι έλαβε κάποια "αντιπαροχή" σε δημοσιογραφικό είδος. Κάθε άλλο. Τα κείμενα και οι τηλεοπτικές εκπομπές μου, και για αυτό το θέμα, είναι δημόσια και προσβάσιμα σε όλους».

Ανταπάντηση της Αριστέας Μπουγάτσου

«Παρέθεσα συγκεκριμένα αδιάσειστα στοιχεία. Δίχως αξιολογικές κρίσεις και σχόλια. Το ίδιο θα πράττω και στο μέλλον. Δίχως διακρίσεις».

Πηγή: tvxs.gr1 comment:

Anonymous said...

Όταν δεχόμαστε δωράκια κε Τσίμα να περιμένουμε και άλλα ...