Pages

20 July 2009

Vivodi και On Telecoms: Θέμα χρόνου η συμφωνία

20 07 2009 - Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση της συνένωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της On Telecoms και της Vivodi.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί τόσο στα κύρια όσο και στα δευτερεύοντα σημεία και αναμένονται οι ανακοινώσεις των δύο εταιρειών.
Το νέο επιχειρηματικό σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο σχημάτων, όπου έχουν ήδη ενσωματωθεί Algonet και η NetOne θα αριθμεί πάνω από 150 χιλιάδες συνδρομητές, ισχυρή παρουσία στην διαδικτυακή ψυχαγωγία και σημαντικές συνέργειες  για την μείωση του συνολικού λειτουργικού κόστους.

Στο νέο επιχειρηματικό σχήμα οι μέτοχοι της On Telecoms θα ελέγχουν το 80% και η οικογένεια Εφραίμογλου μέσω της Vivodi το 20%.

Source: ictplus.gr

"Γάμος" On Telecoms με Vivodi

Ακόμη ένα deal στον χώρο των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται προ των πυλών. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι διοικήσεις των εταιρειών On Telecoms και Vivodi συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να «επιβιώσουν» στον ανταγωνιστικό κλάδο των εναλλακτικών παρόχων. 

Το νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών θα έχει πάνω από 150.000 συνδρομητές, ισχυρή κεφαλαιακή βάση, ενώ οι συνέργειες από την ενοποίηση αναμένεται να περιορίσουν τα κόστη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στο νέο σχήμα οι Ολλανδοί μέτοχοι της On Telecoms θα ελέγχουν το 80% και η οικογένεια Εφραίμογλου της Vivodi το 20%.

Η Vivodi δραστηριοποιείται στο χώρο από το 2001 και η On Τelecoms από το 2007. Kαι οι δύο εταιρείες εμφανίζουν αρνητικά αποτελέσματα, ως απόρροια του ανταγωνισμού στον κλάδο αλλά και των επενδύσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει.

Τον Απρίλιο του 2009 είχε ανακοινωθεί η συμφωνία για την εξαγορά των εταιρειών Net One και Algonet από την On Telecoms αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η συμφωνία αυτή δεν έχει ματαιωθεί. Πρώτα όμως θα προηγηθεί η συγχώνευση On με Vivodi και στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσει ή όχι η εξαγορά των δύο εταιρειών από το νέο σχήμα.

Η On Telecoms σημείωσε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών το 2008 σε σχέση με το 2007. Ειδικότερα, η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, η οποία καταμετρά 106.000 συνδέσεις LLU, πολλαπλασίασε πέρυσι τον κύκλο εργασιών της (42,5 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ), διευρύνοντας παράλληλα το σύνολο των υποχρεώσεων, οι οποίες -στα τέλη του 2008- ανέρχονταν σε 110 εκατ. ευρώ (από 59 εκατ. ευρώ το 2007).

Οι ζημίες προ φόρων προσέγγισαν πέρυσι τα 42, 5 εκατ. ευρώ από 22,8 εκατ. ευρώ το 2007. Οι συσσωρευμένες ζημίες της εταιρείας ανέρχονταν το Δεκέμβρη του 2008 στα 65 εκατ. ευρώ από 22 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2007.

Η Vivodi αύξησε οριακά πέρυσι τον κύκλο εργασιών της, καθώς ανήλθε στα 37,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με 36,4 εκατ. ευρώ το 2007.
Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, η οποία καταμετρά περίπου 33.000 συνδέσεις LLU, κατάφερε πέρυσι να μειώσει τις ζημίες προ φόρων, οι οποίες ανήλθαν στα 8,5 εκατ. ευρώ έναντι 9,6 εκατ. ευρώ το 2007.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της Vivodi, στα τέλη του 2008, προσέγγιζε τα 113 εκατ. ευρώ (από 110 εκατ. ευρώ το 2007), ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες της εταιρείας, ανέρχονταν το Δεκέμβρη του 2008 στα 38 εκατ. ευρώ από 30 εκατ. ευρώ το 2007.

Πηγή: capital.gr


Προς συγχώνευση On Telecoms – Vivodi

Εντείνονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση βιώσιμων σχημάτων από εναλλακτικές εταιρίες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, που συνεχίζουν τη συσσώρευση ζημιών και βρίσκονται πλέον υπό τη "δαμόκλειο σπάθη" του ΟΤΕ, ο οποίος προειδοποιεί ότι δεν θα χαριστεί σε όποιες δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου εισαγωγής στο ΧΑ μέσω "οχήματος", η ελεγχόμενη από ολλανδικά και κυπριακά συμφέροντα On Telecoms καταλήγει σε συμφωνία συγχώνευσης με την Vivodi της οικογένειας Εφραίμογλου, η οποία προ μηνών είχε διαπραγματευθεί ανάλογο deal με την HOL του ομίλου Κόκκαλη/Intracom.

Η νέα εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα έχει την τρίτη θέση στον κλάδο, με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 90 εκ. ευρώ και με αναπτυξιακή δυναμική. Ξεκινά όμως με το ντεζαβαντάζ των μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων, καθώς οι δύο υπό συγχώνευση εταιρίες οφείλουν συνολικά στις τράπεζες περί τα 230 εκ. ευρώ.

Πρόβλημα αποτελούν και οι μεγάλες ζημίες, οι οποίες υπερέβησαν πέρυσι τα 50 εκ. για τις δύο εταιρίες συνολικά. Τα οικονομικά αποτελέσματα εκτιμάται ότι μποτρεί να βελτιωθούν αισθητά με τη συγχώνευση, καθώς θα προκύψουν οικονομίες κλίμακος, οφέλη χρηματοοικονομιής διαχείρισης κλπ.

Το νέο σχήμα θα ενισχύσει περαιτέρω τα μερίδια του στην αγορά, απορροφώντας σε επόμενη φάση τις εταιρίες Net One και Algonet, με τις οποίες διαπραγματυόταν μέχρι πρόσφατα η On Telecoms, χωρίς να καταλήξει σε οριστική συμφωνία.

Πηγή: sofokleousin.gr


Πολύ κοντά σε συμφωνία On Telecoms και Vivodi

Τον δρόμο της υλοποίησης φαίνεται να έχει πάρει η επιχειρηματική συμφωνία των εταιριών On Telecoms και Vivodi που κυοφορούνταν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, όπου το ζήτημα της κάλυψης του υψηλού τραπεζικού δανεισμού της Vivodi (που φτάνει τα 88 εκατομμμύρια ευρώ) είναι το κυριότερο για τη σύναψη της τελικής συμφωνίας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στη νέα τηλεπικοινωνιακή εταιρία που θα προκύψει από τη σύμπραξη των δύο επιχειρήσεων την πλειοψηφία θα έχουν οι μέτοχοι της On Telecoms, ενώ μικρότερο θα είναι το ποσοστό που θα διατηρήσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Vivodi.

Η νέα εταιρία θα έχει συνδρομητική βάση που θα προσεγγίζει τους 150.000 συνδρομητές, από τους οποίους μεγαλύτερος αριθμός θα προέρχεται από την On Telecoms, που πρόσφατα ξεπέρασε το φράγμα των 110.000 συνδρομητών LLU.

Φιλοδοξία του νέου σχήματος είναι να καταφέρει να επιβιώσει στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά των εναλλακτικών παρόχων, η οποία συνεχώς γίνεται και πιο δύσκολη και τα περιθώρια είναι πολύ στενά.


Πάντως, το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο όπως προκύπτει και από τα οικονομικά δεδομένα των δύο εταιριών.

Το 2008 η On Telecoms είχε κύκλο εργασιών άνω των 42 εκατομμυρίων ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεών της ξεπερνούσε τα 110 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Vivodi, από την πλευρά της, με αντίστοιχου ύψους υποχρεώσεις την προηγούμενη χρονιά είχε κύκλο εργασιών περίπου 38 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr


Η On Telecoms παίρνει "καθαρή" τη Vivodi και προχωρεί το deal

Να συγκροτήσει έναν νέο τηλεπικοινωνιακό πόλο, που όχι μόνο θα είναι βιώσιμος, αλλά θα διεκδικήσει με αξιώσεις μερίδια της αγοράς, επιχειρεί η On Telecoms, που βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για τη συγχώνευση με την Vivodi. Το deal, που κυοφορείτο μήνες, με βασικό πρόσχωμα τα υψηλά δάνεια της τελευταίας, αφού μόνο ο τραπεζικός δανεισμός φθάνει τα 88 εκατ. ευρώ, βρίσκεται πλέον ένα βήμα προ της επισφράγισης με τις απαραίτητες υπογραφές.

Οι δύο πλευρές βρήκαν τελικά μια συναινετική λύση στο «αγκάθι» του δανεισμού, με την On να «παίρνει» καθαρή βαρών την Vivodi, πλην 10 εκατ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα δάνεια θα τα αναλάβει ο βασικός μέτοχος της επιχείρησης, η οικογένεια Εφραίμογλου. Στο νέο σχήμα, που θα προκύψει από τη συγχώνευση, και το οποίο ξεκινά με μια συνδρομητική βάση της τάξης των 150.000, οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι της Vivodi θα ελέγχουν ποσοστό περί το 20%, ενώ το υπόλοιπο θα κατέχουν οι μέτοχοι της On Telecoms.

Οι συνέργειες που θα προκύψουν για τις δύο επιχειρήσεις έγκειται κυρίως στο χαρτοφυλάκιο των πελατών, αφού η μεν Vivodi έχει σημαντική παρουσία στους εταιρικούς με την On να έχει κρίσιμη μάζα ιδιωτών συνδρομητών (106.000 LLU πελάτες διαθέτει σήμερα η On Telecoms και 33.000 η Vivodi). Τις προοπτικές επιβίωσης του νέου σχήματος ενισχύει και η - εκκρεμής επί του παρόντος - συγχώνευση των Net One και Algonet υπό την σκέπη της On Telecoms, που -εφόσον τελεσφορήσει - θα δημιουργήσει ένα ακόμη πιο ισχυρό επιχειρηματικό σχήμα. Να σημειωθεί ότι η Algonet ελέγχεται από το σαουδαραβικό όμιλο Olayan, η δε Net One από την εισηγμένη στο ΧΑ Sciens.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συγχώνευση με τη Vidodi θα προηγηθεί και θα ακολουθήσουν οι εξελίξεις με Net One και Algonet. Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά των δυο πλευρών, η On Telecoms το 2008 πέτυχε εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών έναντι του 2007, με τις πωλήσεις να «κλείνουν» στα 42,5 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ το 2007. Παράλληλα, όμως η επιχείρηση δεν διεύρυνε τις υποχρεώσεις της στα 110 εκατ. ευρώ (από 59 εκατ. ευρώ το 2007). Η Vivodi αύξησε οριακά πέρυσι τον κύκλο εργασιών της, καθώς ανήλθε στα 37,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με 36,4 εκατ. ευρώ το 2007. Το δε σύνολο των υποχρεώσεών της, στα τέλη του 2008, προσέγγιζε τα 113 εκατ. ευρώ (από 110 εκατ. ευρώ το 2007).

Ο ανταγωνισμός
Τα τεκταινόμενα στο μέτωπο On Telecoms-Vivodi παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς ο ανταγωνισμός, που επίσης βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης δυνάμεων. Μάλιστα δεν αποκλείεται το νέο deal να επισπεύσει τις ανακατατάξεις στην αγορά, οι οποίες θα οδηγήσουν τις εγχώριες επικοινωνίες σε ένα νέο τοπίο.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση του προέδρου του ομίλου της Intracom Holdings κ. Σωκράτη Κόκκαλη στην ετήσια γενική συνέλευση της hellas online, ο οποίος είχε σημειώσει: «Θα πρέπει να αναμένουμε και άλλες ανακατατάξεις στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, ενώ είναι θέμα χρόνου η εξαφάνιση των μικρών. Αυτό, όμως, θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας περισσότερο αποδοτικής αγοράς».

Σήμερα το κυριότερο ανοιχτό μέτωπο είναι αυτό των hellas online και Vodafone. Οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά από τη Vodafone του 20% της θυγατρικής της Intracom Holdings. Να σημειωθεί ότι η Vodafone θα «μπει» στην hellas online, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, εισφέροντας τον εξοπλισμό ευρυζωνικών υποδομών (DSL). Το έτερο μέτωπο, αυτό της Forthnet, φαίνεται να έχει κλείσει, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού η εταιρεία, αν και βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επενδυτικών funds, παραμένει υπό τον έλεγχο των βασικών της μετόχων, αφού οι σχετικές προτάσεις απερρίφθησαν.

Πηγή: kerdos.grNo comments: