Pages

03 August 2009

Υπόθεση Siemens: Σήμερα η εισήγηση της Γενικής Εισαγγελίας Μονάχου υπέρ της έκδοσης Χριστοφοράκου

03 08 2009 - Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου αναμένεται η απόφαση του Εφετείου του Μονάχου για το αίτημα έκδοσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα.

Σήμερα η Γενική Εισαγγελία Μονάχου υποβάλλει τον σχετικό φάκελο Χριστοφοράκου στο Εφετείο. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται η εισήγηση της Γενικής Εισαγγελίας υπέρ της έκδοσής του, καθώς και οι τοποθετήσεις της υπεράσπισης του κ. Χριστοφοράκου που είχε ζητήσει προθεσμία για την υποβολή της.

Με την υποβολή του φακέλου στο Εφετείο αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για τη δικαστική απόφαση, αλλά όχι για την έκδοση του κ. Χριστοφοράκου. Η απόφαση του Εφετείου αναμένεται μέσα σε 14 ημέρες από την υποβολή του φακέλου, εκτίμησε στα «ΝΕΑ» o προϊστάμενος εκδόσεων της Γενικής Εισαγγελίας στο Μόναχο Άλφονς Ομπερμάγιερ. Η δικαστική απόφαση θα καλύπτει και τα δύο εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί από την Εισαγγελία Αθηνών εις βάρος του κ. Χριστοφοράκου. Η Γενική Εισαγγελία Μονάχου έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την επιχειρηματολογία στην οποία στηρίζονται τα εντάλματα σύλληψης από την Αθήνα, αποδεχόμενη την ερμηνεία ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η έκδοσή του. Στην κατεύθυνση αυτή, υπέρ της έκδοσης, αναμένεται ότι θα είναι και η απόφαση του Εφετείου.

Το χαρτί της καθυστέρησης
Ωστόσο, η υλοποίηση της απόφασης έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου θα αργήσει. Η υπεράσπισή του πιστεύει ότι θα απογοητευτούν όσοι προσδοκούν στην έκδοσή του εντός των επόμενων μηνών και την εντάσσουν στον πολιτικό τους σχεδιασμό. Οι Γερμανοί δικηγόροι του έχουν στα χέρια τους ένα ισχυρό χαρτί, που είναι η προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας και θα το αξιοποιήσουν σίγουρα, όπως διαβεβαίωσε στα «ΝΕΑ» ο Στέφαν Κουρζάβε. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο Χριστοφοράκος δεν θα εκδοθεί. Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν πρόκειται να επιτρέψει την έκδοση κανενός Γερμανού υπηκόου με αυτή τη νομική βάση (σ.σ.: τη θεμελίωση των δύο ενταλμάτων σύλληψης που η υπεράσπιση θεωρεί διάτρητη) στην Ελλάδα, την τεταμένη ατμόσφαιρα, τις απειλές κατά της ζωής του και τις “κατευθυνόμενες” ενέργειες ανακριτικών λειτουργών», λέει ο κ. Κουρζάβε. Οι συνθήκες αυτές, προσθέτει, δεν διασφαλίζουν «δίκαιη μεταχείριση» του πελάτη του στην Ελλάδα.

Όποια και αν είναι πάντως η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η προσφυγή και μόνο στην Καρλσρούη- έδρα του ανώτατου δικαστηρίου- σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, θα καθυστερήσει πρακτικά την έκδοση του κ. Χριστοφοράκου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Οι Γερμανοί δικηγόροι θα χρησιμοποιήσουν το ισχυρό χαρτί που είναι η προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας


Ασπίδα δεδικασμένου για την περίοδο 2004-2007
ΕΝΩ ΤΑ ΔΥΟ εντάλματα σύλληψης που έχει εκδώσει η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών κατά του κ. Χριστοροφάκου αφήνουν εκτός την περίοδο 2004-2007, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens έχει διασφαλίσει για την περίοδο αυτή την προστασία του δεδικασμένου. Για τυχόν αδικήματα της περιόδου αυτής καλύπτεται από τη διαδικασία ανάκρισής του στην Εισαγγελία Ι του Μονάχου από την εισαγγελέα Μπόιμλερ Χεσλ που χειρίζεται το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens.

Αυτή τη στιγμή η υπόθεση έχει πάρει την άγουσα για την έκδοση της απόφασης με τρεις δυνατές εκδοχές:

1. Απαγγελία κατηγορίας (ελάχιστα πιθανή).

2. Ένταλμα επιβολής ποινής (είναι η επιδίωξη της υπεράσπισής και εκδίδεται από δικαστήριο έπειτα από αίτηση του εισαγγελέα χωρίς ακροαματική διαδικασία για πταισματικές παραβάσεις και ελαφρά πλημμελήματα).

3. Να κλείσει τη διαδικασία με την επιβολή ενός μίνιμουμ χρηματικού προστίμου.

Και στις τρεις περιπτώσεις πάντως, ακόμη και αν ο δικαστής αποφασίσει να κλείσει την υπόθεση επειδή κρίνει ότι δεν είναι σημαντική, ο κ. Χριστοφοράκος δεν πρόκειται να διωχθεί για την περίοδο αυτή στην Ελλάδα. Οποιαδήποτε απόφαση των Γερμανών θα είναι δεσμευτική για την Ελληνική Δικαιοσύνη, βάσει της αρχής του δεδικασμένου που προστατεύει από τη δίωξη σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος για το ίδιο αδίκημα. «Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί στη Γερμανία και θα ολοκληρωθεί στη Γερμανία», λέει στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος του κ. Χριστοφοράκου Στ. Κουρζάβε. Τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονται στην Εισαγγελία Μονάχου. Για την περίοδο αυτή οι ελληνικές ανακριτικές αρχές έρχονται «κατόπιν εορτής». Αλλά οι Έλληνες ανακριτές, σημειώνει, «ούτε καν μπήκαν στον κόπο» να στηρίξουν τα εντάλματα σύλληψης και σε πράξεις μετά το 2004, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007 που ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ήταν στο τιμόνι της Siemens Ηellas.

Πηγή: tanea.grNo comments: