Pages

10 September 2009

"Απαγορευτικό" για επενδύσεις στην Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα

10 09 2009 - του Στέλιου Κράλογλου - Εννέα θέσεις χαμηλότερα στην κατάταξη των ελκυστικότερων επενδυτικών προορισμών βρέθηκε  φέτος η χώρα μας  σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η  έρευνα διενεργείται μεταξύ 183 χωρών και η Ελλάδα διολίσθησε κατά 9 θέσεις, στην 109η από την 100η πέρυσι ευρισκόμενη πίσω από χώρες όπως η Ρουάντα, η Γκάνα και η Κένυα. Παρά τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων, φαίνεται ότι τα αντικίνητρα όχι μόνο παραμένουν, αλλά γίνονται μεγαλύτερα και οδηγούν σε υποβάθμιση της χώρας μας στις κατατάξεις μεγάλων τραπεζών και χρηματοοικονομικών οίκων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες είδε το φώς της δημοσιότητας έκθεση του World Economic Forum, στην οποία περιγράφεται επίσης με μελανά χρώματα η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε διάφορα επίπεδα όπως αυτά της ανταγωνιστικότητας και της διαφθοράς.

Με  βάση τα  συμπεράσματα  της νέας έρευνας,  η  κατάσταση  που  επικρατεί  στο δημόσιο τομέα  και  οι  συνθήκες  επιχειρηματικότητας περιγράφονται, προς τους ξένους επενδυτές, ως  ανάλογες με την κατάσταση αφρικανικής χώρας. Η Ελλάδα δεν έχασε μόνο 9  θέσεις  στην σχετική λίστα   αλλά έχει μπροστά της πολλές  από  τις χώρες  της «Μαύρης  Ηπείρου» όπως  την Ρουάντα που βρίσκεται 67η θέση  την Ζάμπια (90η)  την Γκάνα (92η) την Κένυα ( 95η) την Νέα Γουϊνέα (102η) την  (Αιθιοπία107η)  και την Αίγυπτο (106η).  Και ενώ  οι  αφρικανικές χώρες εμφανίζονται να  έχουν κερδίσει  από 6 μέχρι και  24 θέσεις  φέτος η χώρα μας καταγράφει  την απώλεια εννέα θέσεων.  Στην «γειτονιά»  της Ελλάδας είναι επίσης  η Ουγκάντα  η οποία κατατάσσεται  στην 112η θέση  και η Γουατεμάλα που βρίσκεται στην 110η θέση  αμέσως μετά την Ελλάδα.

Όπως ήταν αναμενόμενο την Ελλάδα ξεπερνούν στο σύνολο τους  οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες  της Ευρωζώνης αλλά και πολλές από τις γειτονικές μας αναπτυσσόμενες  οικονομίες. Για παράδειγμα τα Σκόπια  βρίσκονται πολύ  ψηλά στην 32η θέση μεταξύ των 183 χώρων που εξετάζονται. Η Βουλγαρία βρίσκεται στην 44η, η Ουγγαρία στην 47η θέση, η Τουρκία στην 74η  και η Αλβανία στην 82 θέση.

Που οφείλεται  η υποβάθμιση της χώρας μας; Στη δυσκολία έναρξης μίας εταιρείας (140η θέση που είναι η τελευταία στην Ε.Ε.), στο ασταθές φορολογικό περιβάλλον (76η θέση), στην ευελιξία στην αγορά εργασίας (147η θέση),κ.ά. Όσον αφορά τα προβλήματα έναρξης, υπολογίζεται ότι απαιτούνται 15 «κινήσεις» για να αρχίσει η λειτουργία μίας εταιρείας έναντι 6 κατά μέσο όρο στα κράτη του ΟΟΣΑ και η διαδικασία κατά μέσο όρο διαρκεί 19 ημέρες (έναντι 13 στον ΟΟΣΑ). Στην πράξη βέβαια, ο χρόνος είναι περισσότερος.

Το κόστος που πληρώνει ο υποψήφιος επιχειρηματίας για όλες αυτές τις συναλλαγές υπολογίζεται στο 21,4% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, έναντι του 5,1% κατά μέσο όρο.
Η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο δαπανηρή και  χρονοβόρα στην περίπτωση που ένας από τους υποψήφιους επιχειρηματίες έχει ξένο διαβατήριο. Οι Έλληνες συνεταίροι του και οι σύμβουλοί τους θα χρειαστεί να τρέξουν επί αρκετές ημέρες μόνο και μόνο για να βγάλουν ελληνικό αριθμό φορολογικού μητρώου, κίνηση που κοστίζει τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα.

Όσον αφορά την έκδοση αδειών ιδρύσεως μικρομεσαίας επιχείρησης βρισκόμαστε στην 50η θέση, καθώς απαιτούνται 15 διαδικασίες και 169 ημέρες.
Σχετικά με την απασχόληση εργαζομένων βρισκόμαστε στην 147η θέση προφανώς λόγω ακαμψίας εργατικής νομοθεσίας.

Στην καταχώρηση της ακίνητης περιουσίας (προφανώς κτηματολόγια κ.λπ.), η θέση μας είναι 93η, αφού χρειάζονται 12 διαδικασίες με χρόνο διάρκειας 23 ημέρες. Στην πρόσβαση στην τραπεζική πίστη παραμένουμε στην 84η θέση.

Όσον αφορά  την προστασία των ξένων επενδυτών, η θέση μας παραμένει στην 154η θέση με υπεύθυνη κυρίως την ρύθμιση που έγινε για να μπλοκαριστεί η εξαγορά του ΟΤΕ από την MIG. Στο διασυνοριακό εμπόριο η θέση μας είναι 65η, στην επιχειρηματική νομοθεσία 80η και στην πτώχευση της επιχείρησης στην 43η, με την παρατήρηση ότι παραμένουν πολύπλοκες οι πτωχευτικές διαδικασίες.

Η καλύτερη κατάταξη της Ελλάδας στους πίνακες της World Bank είναι η 44η θέση που καταλαμβάνει με κριτήριο την ευκολία αναστολής λειτουργίας μιας επιχείρησης με βασική αιτία την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου.

Πηγή: capital.grNo comments: