Pages

21 October 2009

Ποιος καλύπτει τα golden boys του ΟΤΕ;

21 10 2009 - Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Βουλή για τα golden boys του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τις αμοιβές τους, αίσθηση προκαλεί όμως και μια σοβαρή παράλειψη του Γιώργου Παπανδρέου:

O golden πρόεδρος του ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης είναι από τα πιο ακριβοπληρωμένα διορισμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση στελέχη, αλλά το όνομά του περιέργως ξεχάσθηκε από τον Πρωθυπουργό στην παρέμβασή του στη Βουλή.

Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση έχει δημοσιοποιήσει στο παρελθόν τις αμοιβές «χρυσών» στελεχών κρατικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων ξεχώριζαν ο κ. Βουρλούμης και άλλα 16 κορυφαία στελέχη του ΟΤΕ, με βασικές ετήσιες αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ. Ο ίδιος ο κ. Βουρλούμης, με 580.000 ευρώ ετησίως, φιγουράριζε στη σχετική ανακοίνωση του 2007 ως ένας από τους πιο καλοπληρωμένους μάνατζερ που διόρισε η απελθούσα κυβέρνηση.

Το “Sofokleous10” παραθέτει και πάλι αυτό τον πίνακα, έστω και αν τα στοιχεία ανάγονται στο παρελθόν και σήμερα διαφοροποιούνται, καθώς έχει ιδιαίτερη αξία στη σημερινή συγκυρία, όπου η νέα κυβέρνηση πασχίζει να περικόψει κάθε είδους σπατάλες:

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΘΕΣΗ

ΕΤΗΣΙΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ ΠΑΝΑΓΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΤΕ

580.000 Ε

ΑΪΒΑΖΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

380.000 Ε

ΚΑΠΠΟΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

250.000 Ε

ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

250.000 Ε

ΕΥΘΥΜΕΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

230.000 Ε

ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

225.000 Ε

ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΚΗΣ
(ΟΧΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ)

ΔΝΤΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ  ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

200.000 Ε

ΧΟΥΝΤΑΛΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΕΝ. ΔΝΣΗΣ ΟΙΚ.ΠΕΛΑΤΩΝ

180.000 Ε

ΒΛΑΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

170.000 Ε

     

ΜΠΑΛΕΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ  ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

140.000 Ε

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΣΥΓΚΡ. ΕΤΑΙΡ. ΠΕΛΑΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

140.000 Ε

ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ

ΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

100.000 Ε 

ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡ.  ΠΕΛΑΤΩΝ

100.000 Ε

ΩΡΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

ΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ

100.000 Ε

ΛΑΜΠΟΓΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

ΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡ. ΠΕΛΑΤΩΝ

100.000 Ε

ΚΟΥΣΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ

100.000 Ε

Σύμφωνα με μία εκδοχή, η αποφυγή αναφοράς στον κ. Βουρλούμη σχετίζεται με την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, όπου πλέον το 30% των μετοχών και το μάνατζμεντ ελέγχονται από την Deutsche Telekom, ενώ η συμμετοχή του Δημοσίου έχει περιορισθεί στο 20%, με ορισμένα ειδικά δικαιώματα που προβλέπονται από τη σχετική σύμβαση.

Αυτή η εκδοχή, όμως, δεν μπορεί να ευσταθεί, αφού είναι γνωστό ότι ακόμη και μετά την ιδιωτικοποίηση, το Δημόσιο διατηρεί το προνόμιο της υπόδειξης του προσώπου που κατέχει τη θέση του προέδρου του ΟΤΕ. Άλλωστε, ο κ. Βουρλούμης κατέχει την υψηλή θέση του ως διορισμένος από την απελθούσα κυβέρνηση μάνατζερ. Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον γιατί απουσιάζει κάθε δημόσια κριτική για τον χρυσοπληρωμένο κ. Βουρλούμη, όταν ασκείται κριτική για στελέχη με μικρότερες αμοιβές, όπως ο κ. Αθανασόπουλος της ΔΕΗ, ο οποίος μάλιστα είχε την ευαισθησία να παραιτηθεί, την οποία δεν έδειξε ο ισχυρός άνδρας του ΟΤΕ.

Αυτό που φαίνεται, όμως, ακόμη πιο περίεργο και συζητείται πλέον ακόμη στο παρασκήνιο του κυβερνώντος κόμματος, είναι ότι ο κ. Βουρλούμης είναι ο μοναδικός από τα στελέχη που ελέγχονται για τις υψηλές και προκλητικές αμοιβές τους, που βαρύνεται και με δύο ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Η πρώτη για τις ακριβοπληρωμένες συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης, που συνήψε ο ΟΤΕ μετά τις εκλογές του 2004 με τους «εθνικούς προμηθευτές» (Siemens, Intracom), η δεύτερη για το σκάνδαλο που είχε καταγγείλει στον εισαγγελέα το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, με μηνυτήρια αναφορά βουλευτών, και αφορούσε τη γνωστή εξαγορά της Γερμανός με υπερβολικό τίμημα, όπως είχαν καταγγείλει οι βουλευτές του κυβερνώντος, σήμερα, κόμματος.

Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ο κ. Βουρλούμης «προστατεύεται» από τις μεγάλες επιτυχίες του ως μάνατζερ. Τα αποτελέσματα του ΟΤΕ, όμως, δεν το επιβεβαιώνουν: η Citi μόλις εξέδωσε έκθεση, όπου τονίζει ότι τα μεγέθη του Οργανισμού για το γ’ τρίμηνο του 2009 θα είναι εξίσου απογοητευτικά με τα οικονομικά στοιχεία του β’ τριμήνου.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται πλέον ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι απλό: «ποιος καλύπτει τον κ. Βουρλούμη»; Γιατί έχει σιγήσει κάθε κριτική στο μοναδικό «κρατικό» μάνατζερ, που δεν βαρύνεται απλώς από τις εύλογες επικρίσεις για τις τεράστιες αμοιβές του, αλλά που είναι και ο μοναδικός που ελέγχεται ποινικά και για δύο σοβαρές υποθέσεις, τη μία εκ των οποίων κατήγγειλε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και έστειλε στον εισαγγελέα; Η απάντηση, υποθέτουμε, θα δοθεί προσεχώς…

Πηγή: sofokleous10.grNo comments: