Pages

04 November 2009

ΟΤΕ: “Ο μεγάλος ασθενής”

04 11 2009 - του Νίκου Χρυσικόπουλου - Αρκετοί αναλυτές υιοθετούν το χαρακτηρισμό «ο μεγάλος ασθενής του Χ.Α». Άλλοι, μιλούν για ένα στοίχημα που ακόμη να κερδηθεί. Ανεξαρτήτως ανάγνωσης, ο ΟΤΕ συνεχίζει να συγκεντρώνει την επενδυτική προσοχή, όχι όμως τόσο για την επιχειρηματική ανάπτυξη του ομίλου υπό τη σκέπη της Deutsche Telekom, όσο για την εικόνα που εμφανίζει σε οικονομικό και χρηματιστηριακό επίπεδο.

Ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, ο Οργανισμός συνεχίζει να υφίσταται τον ανταγωνισμό από τους ιδιωτικούς παρόχους. Αν και παραμένει ο ηγέτορας της αγοράς, η συρρίκνωση της συνδρομητικής του βάσης στη σταθερή τηλεφωνία και η πίεση της κερδοφορίας του, παραμένουν τα κύρια χαρακτηριστικά στα οποία εστιάζουν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές. 

Αυτά τα σημεία θα βρεθούν στο επίκεντρο και στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώνονται την προσεχή Πέμπτη. Η πλειονότητα των ειδικών εκτιμά πως τα έσοδα και τα κέρδη του Οργανισμού θα παρουσιάσουν νέα υποχώρηση, ενώ θα αρχίσουν να αποτυπώνονται και τα πρώτα σημάδια κάμψης στο κομμάτι της κινητής τηλεφωνίας σε επίπεδο κερδοφορίας, παρά την αύξηση του μεριδίου που κατέχει στην αγορά.

Ειδικότερα, η Marfin Analysis προβλέπει ότι ο κύκλος εργασιών του ΟΤΕ σε ενοποιημένο επίπεδο θα εμφανίσει στο εννεάμηνο πτώση της τάξης του 6,2% και θα προσεγγίσει τα 4,47 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη αναμένονται χαμηλότερα κατά 15,6% και θα διαμορφωθούν στα 423,4 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο τρίτου τριμήνου, οι αναμένεται πτώση 6,7% στα έσοδα (στα 1,53 δισ. ευρώ), με τα κέρδη να υποχωρούν στα 152 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 24,5%.

Από την πλευρά της, η Alpha Finance εκτιμά πως ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του OΤΕ στο εννεάμηνο αναμένεται να υποχωρήσει κατά 6% και να διαμορφωθεί στα 4,48 δισ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη στα 433 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 13,6%. Αντίστοιχα, σε επίπεδο τρίτου τριμήνου, η χρηματιστηριακή αναμένει πτώση 6,1% στον κύκλο εργασιών (στα 1,54 δισ. ευρώ) με τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν κατά 19,5% (στα 162 εκατ. ευρώ). Η χρηματιστηριακή αναμένει επιδείνωση της κερδοφορίας στη κινητή τηλεφωνία, αν και προβλέπει ενίσχυση του μεριδίου αγοράς, ενώ για την αγορά σταθερής τηλεφωνίας εκτιμά επιβράδυνση κατά 8% στα EBITDA (στα 171 εκατ. ευρώ), επηρεασμένα από τη συνεχιζόμενη «διαρροή» πελατών προς τους εναλλακτικούς παρόχους, τις πιέσεις από τη ρυθμιστική αρχή και την εξασθένιση των θετικών επιδράσεων από το παλαιότερο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Με τη σειρά της η Deutsche Bank εκτιμά ότι στο τρίτο τρίμηνο ο ΟΤΕ θα παρουσιάσει έσοδα 1,53 δισ. ευρώ και η Credit Suisse κάνει λόγο για μείωση εσόδων κατά 4,3% (1,58 δισ. ευρώ), EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) κατά 6,9% (577 εκατ.) και καθαρών κερδών 14,5% (172 εκατ. ευρώ). Ακόμη η HSBC αναφέρει πως ο ΟΤΕ στο τρίτο τρίμηνο θα σημειώσει κάμψη εσόδων κατά 6,5% και καθαρών κερδών κατά 18%.

Για τη μητρική Deutsche Telekom, πάντως, η συνεισφορά του ΟΤΕ στα οικονομικά της μεγέθη θα συνεχίσει να είναι πολύτιμη. Η D.T. αναμένει από τον ΟΤΕ μια συνεισφορά ύψους 2 δισ.ευρώ στα EBITDA για τους 11 μήνες του 2009 που ενοποιεί τα μεγέθη του ελληνικού ομίλου.

Ανάκαμψη το 2010

Σε πρόσφατη έκθεσή της για τον ευρωπαϊκό κλάδο τηλεπικοινωνιών, η Barclays ανέφερε πως μετά από μια δύσκολη χρονιά, το 2010 θα επέλθει ισχυρή ανάκαμψη για τον Οργανισμό καθώς ο ΟΤΕ συνεχίζει να υπεραποδίδει των ανταγωνιστικών στις βασικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, παρά τις πιέσεις που δέχεται. Παράλληλα, κάνει λόγο για «ελκυστική» αποτίμηση, με τη μετοχή να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση 9,9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2010, έναντι 11 κατά μέσο όρο των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Παρά ταύτα, στο Χ.Α. η μετοχή του ΟΤΕ δεν φαίνεται να έχει κεφαλαιοποιήσει ακόμη αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. Από την αρχή του χρόνου η μετοχή βρίσκεται 3,5% χαμηλότερα, με το Γενικό Δείκτη να έχει ενισχυθεί κατά 46,37%. Προ τριμήνου, μάλιστα, είχε υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 10 ευρώ, ενώ και την τελευταία εβδομάδα συμπληρώνει πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (χάνοντας συνολικά το 10% της αξίας του στο διάστημα αυτό), χάνοντας, ενδεχομένως πρόσκαιρα, την επαφή με τις προσφάτως δοθείσες τιμές-στόχους που ανέβαζαν τον πήχη στα 14 ευρώ (Nomura).

Πηγή: capital.grNo comments: