Pages

11 November 2009

Ο Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας ο νέος Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών

10 11 2009 - Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Επικοινωνιών στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων ανέλαβε ο Σωκράτης Κάτσικας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε μία καθοριστική χρονική συγκυρία για τον χώρο των Τηλεπικοινωνιών και Ψηφιακών Επικοινωνιών.

image Ο νέος Γενικός Γραμματέας αναλαμβάνει καθήκοντα έχοντας μία δύσκολη ατζέντα υποθέσεων τις κυριότερες των οποίων έχει ήδη προδιαγράψει ο υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης. Ορισμένα από αυτά τα σημαντικά ζητήματα συζητήθηκαν χθες κατά την συνάντηση του υφυπουργού με το Προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ όπου επιβεβαιώθηκε προγενέστερο δημοσίευμα του ICTPLUS.gr σύμφωνα με το οποίο η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει άμεσα το δικαίωμά της να ορίσει νέα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ και να προχωρήσει σε «διοικητικό διαχωρισμό» των θέσεων του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, που σήμερα τις κατέχει ο Παναγής Βουρλούμης.

Νέα συγκατοίκηση
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που έχει υπογραφεί για την είσοδο της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, η Κυβέρνηση τοποθετεί πέντε από τα δέκα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού και επιλέγει και τον Πρόεδρο του ΟΤΕ, από τη στιγμή που συμφωνηθεί ότι εφόσον οι θέσεις Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου πρέπει να διαχωριστούν. Οι κυβερνητικές προθέσεις θα υλοποιηθούν χωρίς να υπάρχει βιασύνη και βεβιασμένες ενέργειες, καθώς οι σχετικές διαδικασίες, που θα ακολουθήσουν τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης, δεν θα καθυστερήσουν. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το κλείσιμο του οικονομικού έτους θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες αρχικά για τον Πρόεδρο του ΟΤΕ, καθώς η θητεία του Παναγή Βουρλούμη που ανανεώθηκε τον προηγούμενο Ιούνιο, βρίσκει σύμφωνη τη γερμανική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει πάντα τον τελευταίο λόγο όσον αφορά την θέση του Δημοσίου στον ΟΤΕ.

Αλλαγή ισορροπιών
Στην χθεσινή συνάντηση Υφυπουργού Υποδομών και Προεδρείου ΟΜΕ-ΟΤΕ έγινε η πρώτη καταγραφή των κυβερνητικών προθέσεων σχετικά με τον χώρο των Τηλεπικοινωνιών και των Ψηφιακών Επικοινωνιών. Ο Νίκος Σηφουνάκης επανέλαβε τις κυβερνητικές θέσεις τις οποίες και παρουσίασε στο 11ο GreekICTForumσύμφωνα με τις οποίες ισχύουν μεν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, όμως η σημερινή κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση να προβλεφθούν πόροι για την επαναγορά μετοχών του ΟΤΕ. Όμως ο πολιτικός στόχος της απόκτησης εθνικού ελέγχου στον ΟΤΕ παραμένει και μπορεί να επιτευχθεί και με άλλα μέσα πλην της μετοχικής πλειοψηφίας. Σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά χρειάζονται πάνω από 4 δισ. ευρώ για την επαναγορά μετοχών, ποσόν που δεν μπορεί να «σηκώσει» ο προϋπολογισμός.

Ενοποιήσεις Αρχών και Επιτροπών
Οσον αφορά τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη της αγοράς Τηλεπικοινωνιών και Ψηφιακών Επικοινωνιών καταγράφηκαν σημαντικά θεσμικά και πρακτικά θέματα,αλλά και προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις. Οσον αφορά την λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εξετάζονται οι συνθήκες που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν αποκλείεται η συνένωση Αρχών και Εθνικών Επιτροπών όπως η ΑΔΑΕ, το ΕΣΡ και η ΕΕΤΤ ή και άλλες. Για την υλοποίηση του Δικτύου Οπτικών Ινών (Fiber To The Home), όπως προανήγγειλε στο 11o Greek ICT Forum ο Υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, το σύνολο του έργου επανεξετάζεται,θα τεθεί πάλι σε δημόσια διαβούλευση και θα υλοποιηθεί αφού αναδιαταχθεί το μοντέλο υλοποίησης και εκμετάλλευσης.

Πηγή: ictplus.grNo comments: