Pages

25 December 2009

Algonet-Netone: Στόχος η "ισορροπία" στα οικονομικά το 2010

24 12 2009 - της Ρόης Χάικου - Αν γινόταν ένα γκάλοπ με το ερώτημα «ποιους εναλλακτικούς παρόχους γνωρίζετε», δύσκολα οι πρώτες απαντήσεις θα ήταν Algonet ή Netone. Οι δύο... μικροί των τηλεπικοινωνιών που εδώ και ένα χρόνο βρίσκονται υπό την ίδια μετοχική σκέπη, δεν σκοπεύουν να ανταγωνιστούν τους... μεγάλους. Τουλάχιστον όχι ανοικτά. 

Η στρατηγική του σχήματος Algonet-Netone προβλέπει μικρά αλλά σταθερά βήματα ανάπτυξης, όχι υπέρογκες επενδύσεις για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών και... υπομονή μέχρι οι χρηματοδοτικές ροές μεγαλύτερων παικτών να  στερέψουν...
«Θεωρούμε ότι η κρίση έχει ακόμη ουρά, και καθώς οι παίκτες των τηλεπικοινωνιών έχουν συσσωρευμένα χρέη, πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες», ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος που εκπροσωπεί μέτοχο της Algonet-Netone, υποδηλώνοντας ευκαιρίες για συνεργασίες σε επίπεδο δικτύων ή ακόμη ακόμη και εξαγορές.

Η αναβολή

Και ενώ η δική τους σύμπραξη δείχνει να προχωράει ομαλά, ο «γάμος» με την On δεν προχώρησε, παρά τις επίσημες ανακοινώσεις την περασμένη άνοιξη που παρουσίαζαν το deal ως τετελεσμένο. Η συγχώνευση που προωθείτο αφορούσε ανταλλαγή μετοχών, με την συνεισφορά της Netone-Algonet να αποτιμάται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πηγές της Algonet υπογράμμισαν ότι οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει μνημόνιο, η ημερομηνία εκτέλεσης του οποίου έληξε προ διμήνου.

Αλλά και από την πλευρά της On, ανώτατα στελέχη ανέφεραν στο Capital.gr ότι στην παρούσα φάση προκρίθηκε η συμμαχία με την Vivodi και πως μια τετραπλή συγχώνευση (On-Vivodi-Algonet-Netone) θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Ωστόσο, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το θέμα στο μέλλον. Ανάλογο «παράθυρο» άφησε ανοικτό και το έτερο σχήμα, ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά τη δραστηριότητα της ευρυζωνικότητας (γραμμές LLU για σταθερή τηλεφωνία-Internet).

Η κοινή εταιρεία Algonet-Netone έχει μηδενικό δανεισμό όπως ανέφεραν τα στελέχη της, αλλά συνολικά είναι ζημιογόνος. Η νέα διοίκηση υπό τον κ. Ανδρέα Δούμουρα θα επιδιώξει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 να επιτύχει ισορροπία στα οικονομικά, ισοσκελίζοντας τον ισολογισμό της εταιρείας. Σε αυτό τον στόχο δεν περιλαμβάνεται το LLU, καθώς αυτό το κομμάτι της αγοράς δεν είναι ακόμα κερδοφόρο, όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας.

Στο ενιαίο εταιρικό σχήμα, η Netone διαχειρίζεται το LLU, διαθέτοντας περίπου 8.000 πελάτες, ενώ διατηρεί την παραδοσιακή της δραστηριότητα, την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε ναυτιλιακές εταιρείες. Η Algonet ασχολείται με τα υπόλοιπα τμήματα σταθερής τηλεφωνίας και κυρίως γραμμές τύπου 801 ΧΧΧΧΧΧΧ και κάρτες προπληρωμένου χρόνου ομιλίας.

Πηγές της εταιρείας σημείωναν ότι «το 50% του τζίρου μας πραγματοποιείται από κάρτες προπληρωμένου χρόνου ομιλίας στην σταθερή τηλεφωνία, οι οποίες απευθύνονται σε οικονομικούς μετανάστες και χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια». Εκτιμάται δε, ότι συνολικά στην αγορά πωλούνται κάθε μήνα περί το 1 εκατ. προπληρωμένες κάρτες ομιλίας. 

Η μετοχική σύνθεση 

Η μετοχική δομή του σχήματος είναι πολύπλοκη, καθώς οι δύο εταιρείες παραμένουν ξεχωριστές οντότητες υπό κοινή μητρική εταιρεία. Ο βασικός μέτοχος των Algonet-Netone λέγεται Netone SA με έδρα το Λουξεμβούργο. Η εταιρεία αυτή ανήκει κατά 80% σε δύο funds της Sciens International με έδρα τις ΗΠΑ και κατά 18% στο BNP Paribas Private Equity.
Η Sciens είναι γνωστή στη χώρα μας από την ομώνυμη εισηγμένη, μέτοχος της οποίας είναι και η Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, όπως εξηγούσαν στελέχη των Algonet-Netone ευθεία σχέση των δύο εταιρειών δεν υπάρχει. Πάντως πρόκειται για «αδερφικά» funds, τα οποία και έχουν πρόεδρο το ίδιο πρόσωπο, τον κ. Γιάννη Ρήγα.

Από την Algonet έχει πλέον αποχωρήσει ο σαουδαραβικός όμιλος Olayan, ο οποίος ήταν και ο βασικός μέτοχος. Η Algonet ιδρύθηκε το 1999 ενώ δέκα χρόνια μετά οι εκπρόσωποι της οικογένειας Olayan στη χώρα μας επέλεξαν να από-επενδύσουν, πουλώντας την συμμετοχή του στο αμερικανικό fund. Στόχος του ομίλου Olayan σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι να εστιάσει σε πιο... παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως οι κατασκευές, real estate βιομηχανία και επενδύοντας κυρίως σε εισηγμένες.

Η Sciens International ΑΕ στη χώρα μας είναι γνωστή κυρίως για την συμμετοχή της στο καζίνο του Λουτρακίου, αλλά και το νέο εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ στην Τρίπολη.

Πηγή: capital.grNo comments: