Pages

25 January 2010

ΟΤΕ: Επανεξετάζεται το ασφαλιστικό καθεστώς της εθελουσίας των 601

25 01 2010 - Κρίσιμη συνάντηση ΟΤΕ και ΙΚΑ. Επανεξετάζεται το ασφαλιστικό καθεστώς της εθελουσίας των 601. Από την πλευρά του ΟΤΕ τίθεται και πάλι το θέμα της κατάργησης της μονιμότητας, θέμα που θεωρείται «εξαιρετικά πρόωρο» από το υπουργείο Εργασίας. Δεν φαίνεται ορατός ο άμεσος διορισμός νέων εκπροσώπων του Δημοσίου στο Δ.Σ του ΟΤΕ. Αρχίζει η διαπραγμάτευση για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ΟΤΕ.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, η πρώτη τετ-α-τετ συνάντηση μεταξύ του Παναγή Βουρλούμη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ και του Θεόδωρου Αμπατζόγλου, Διοικητή του ΙΚΑ, προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των 601 στελεχών του ΟΤΕ που εντάχθηκαν με απόφαση Δικαστηρίου στην εθελουσία έξοδο.

Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω φραστικής διαμάχης Ανδρέα Λοβέρδου και Παναγή Βουρλούμη και εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί η οριστική διευθέτηση της διαφοράς με την ανάθεση της υπόθεσης σε κοινή επιτροπή προκειμένου να αποφασιστεί βγει το τελικό πόρισμα. Παράλληλα ανοιχτό μένει το έτερον «εκκρεμές» θέμα, που αφορά τον διορισμό νέων εκπροσώπων του Δημοσίου στον Δ.Σ του ΟΤΕ και στη θέση του Προέδρου του Οργανισμού. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται άμεση και ορατή στον επόμενο διάστημα ανάλογη κίνηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που είναι και η μόνη αρμόδια να το πράξει.

«Ωριμες» εξελίξεις
Σε ερώτηση του ICTPLUS.GR σε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για το συγκεκριμένο θέμα η απάντηση που δόθηκε δεν άφηνε περιθώριο για εκτιμήσεις άμεσου χρόνου, καθώς μία τέτοια κίνηση τοποθετήθηκε «όταν θα είμαι ώριμες οι εξελίξεις». Η ισχυρότερη ερμηνεία αυτή της απάντησης αφορά την αποσαφήνιση χρονοδιαγραμμάτων σχετικών με την διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου, αλλά και την δομή του οργανισμού που θα διαχειριστεί τις συμμετοχές του Δημοσίου σε τέως ΔΕΚΟ και φυσικά την λειτουργία της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων του ΟΤΕ που ήδη προετοιμάζεται. Ετσι οι «ώριμες εξελίξεις» δεν φαίνεται ότι θα έρθουν σε χρόνο που εκτιμούσαν οι αναλυτές αμέσως μετά τις εκλογές, οι οποίες τις τοποθετούσαν σε αυτό το χρονικό διάστημα. Οι διαρροές για τις κυβερνητικές προθέσεις να διατεθεί επιπλέον 10% της δημόσιας συμμετοχής στην DeutscheTelekom, έχει συνδεθεί έμμεσα αλλά καθοριστικά με την μείωση προσωπικού που έχει προαναγγείλει εδώ και δύο χρόνια ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, χωρίς όμως να γίνει τίποτε το ουσιαστικό προς την κατεύθυνση αυτή. Κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν την υπόθεση κατάργησης της μονιμότητας ως «πολιτικά άκαιρη» αυτή την περίοδο, καθώς θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες αντιδράσεις σε όλο το φάσμα των εταιρειών και υπηρεσιών εκτός του «στενού Δημόσιου Τομέα» και όχι μόνο των τέως ΔΕΚΟ.Σε κάθε περίπτωση το θέμα ΟΤΕ, δεν βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, καθώς η κύρια και ίσως μοναδική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση του δανεισμού στο χρονικό διάστημα Φεβρουρίου – Απριλίου και η έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας από την Κομισιόν.

Συνάντηση Βουρλούμη και Αμπατζόγλου
Αύριο, Τρίτη 25 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ με τον Διοικητή του ΙΚΑ, η οποία πραγματοποιείται μετά από υπόδειξη του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου. Το αντικείμενο της αρχικής συζήτησης είναι αποσαφήνιση των διαφορών, αν και όπου υπάρχουν, καθώς από την πλευρά του ΙΚΑ ζητείται από τον ΟΤΕ να αναλάβει μέρους του κόστους που προκύπτει από την ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ αλλά και το επιπλέον κόστος που αφορά στην εθελούσια έξοδο του 2005. Ηδη έχει γίνει γνωστό από την πλευρά του ΟΤΕ ότι όποιο κόστος προκύπτει από την συνένωση των Ταμείων δεν αφορά τον ΟΤΕ, καθώς οι διαδικασίες που αφορούσαν την συνένωση είχαν προβλεφθεί από τους νόμους Ρέππα και Πετραλιά. Οσον αφορά στο κόστος της εθελούσιας επισημαίνεται από τον Οργανισμό ότι έχει καταβάλει το κόστος που του αναλογεί σε αντίθεση με πρόσφατες δηλώσεις Λοβέρδου που ζητά από τον ΟΤΕ να αναλάβει τις οικονομικές υποχρεώσεις που αναλογούν μετά από μία σειρά ενεργειών όπως οι εθελούσιες έξοδοι, η ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα οργανικά ελλείμματα που κάλυπτε για χρόνια το ελληνικό Δημόσιο.
Αύριο επίσης αρχίζει η διαπραγμάτευση μεταξύ της Διοίκησης του ΟΤΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Φέτος η Διοίκηση του ΟΤΕ έθεσε πρώτη το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τηναλλαγή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, που αφορά στο σκέλος των υπερωριών και αδειών.

Πηγή: ictplus.grNo comments: