Pages

12 January 2010

ΟΤΕ: Διχάζει η εθελουσία

12 01 2010 - της Ρόης Χάικου - Διαμάχη μεταξύ της  κυβέρνησης και του ΟΤΕ πυροδότησε όχι μόνο η σχεδιαζόμενη αλλά και η εθελουσία του 2005. Αφορμή για την “κόντρα” οι 601 εργαζόμενοι που δεν είχαν αρχικά συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου πριν πέντε χρόνια και αποχώρησαν το 2009 από τον οργανισμό.

Κορυφαία στελέχη  του ΟΤΕ ανέφεραν ότι οι αναλογιστικές μελέτες που εκπόνησε ο οργανισμός κατέγραψαν με απόλυτη ακρίβεια το κόστος αποχώρησης του προσωπικού και είχαν εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς. 

Απαντώντας σε σχετική  ερώτηση του Capital.gr αναφορικά με το κατά πόσο ανατρέπονται τα σχέδια του  ΟΤΕ για νέα εθελουσία εντός της διετίας 2010-2011, αρμόδιες πηγές σημείωσαν ότι “από τη στιγμή που ο ΟΤΕ καλύπτει τα κόστη για μια εθελουσία από ίδιους πόρους γιατί να μην μπορεί να την υλοποιήσει;”. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης έχει ζητήσει την άρση της μονιμότητας προκειμένου να προχωρήσει η εταιρεία άμεσα σε στοχευμένη έξοδο.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΟΤΕ εξακολουθούν να καταγράφουν το πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό στις διάφορες υπηρεσίες και παράλληλα  επεξεργάζονται τα κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν, ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα τόσο της διοίκησης του οργανισμού όσο και της Deutsche Telekom.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την αποχώρηση των 601 υπαλλήλων που εντάχθηκαν εντέλει στο μεγάλο πρόγραμμα των 5.500 εργαζομένων, ο όμιλος εξοικονόμησε περί τα 6-7 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Στο μέγαρο του ΟΤΕ  δέχτηκαν μάλλον με έκπληξη και απορία τις πληροφορίες ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα “διεκδικήσει” περί τα 100 εκατ. ευρώ για λογαριασμό του ΙΚΑ από απώλειες εισφορών, ώστε να υπογράψει την κοινή υπουργική απόφαση με την οποία αποχωρούν οι 601 εργαζόμενοι. Πηγές του ΟΤΕ ανέφεραν μάλιστα, ότι αν το υπουργείο δεν υπογράψει, το πρώην προσωπικό δεν θα μπορεί να πληρωθεί τη σύνταξή του. Και αυτό γιατί η εθελουσία έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα οι τελευταίοι από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους αποχώρησαν με ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου 2009.

Για την κάλυψη των  αναγκών της εταιρείας, που προέκυψαν από την αποχώρηση των 601 υπαλλήλων, ο ΟΤΕ προχώρησε στην πρόσληψη 87 νέων εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων. 

Ρήξη  για τις εθελούσιες

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται διατεθειμένη να βάλει  σε νέο πλαίσιο τους όρους υλοποίησης προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου από επιχειρήσεις, ξεκινώντας από τον ΟΤΕ. Στόχος να μην επιβαρύνονται τα ταμεία από την πρόωρη συνταξιοδότηση εργαζομένων, με δεδομένη τη διόλου “υγιή” κατάσταση που επικρατεί σε αυτά.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, κ. Παναγή Βουρλούμη, ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση του συνολικού κόστους που είχε για το ΙΚΑ η εθελουσία των 601 εργαζομένων. Οι εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου κάνουν λόγο για κόστος της τάξης των 637 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 70 εκατομμύρια παραπάνω από την οικονομική μελέτη στην οποία στηρίζονται οι καταβολές του ΟΤΕ προς το ΙΚΑ.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι ο ΟΤΕ θα επιδιώξει εντός του έτους και την αποχώρηση περίπου 200 υπαλλήλων που έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Αν και πρόκειται  για το σύνηθες ετήσιο πρόγραμμα  αποχωρήσεων με παροχή κινήτρων, το οποίο προβλέπεται στη συλλογική  σύμβαση εργασίας που υπογράφει η διοίκηση με την ΟΜΕ-ΟΤΕ και εφαρμόζεται από το 1996, το υπουργείο Εργασίας έχει διαμηνύσει ότι «η εθελούσια αυτή έξοδος δεν θα γίνει», προσθέτοντας ότι «είναι αντίθετη με την πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση».

Ωστόσο, στην απόφαση του ΟΤΕ διευκρινίζεται ότι από την εφαρμογή του προγράμματος αυτού δεν θα προκύψει οικονομική επιβάρυνση του ΤΑΥΤΕΚΩ (πρώην ταμείο Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ) αφού από το πρόγραμμα προβλέπεται η καταβολή στο ταμείο των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζομένου για 4 έτη από τον οργανισμό.

Πηγή: capital.grNo comments: