Pages

21 March 2010

Π. Γερουλάνος: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια

20 03 2010 - του Νίκου Χρυσικόπουλου - Την κατάθεση προς ψήφιση ενός νέου νομοσχεδίου που θα διέπει και θα ρυθμίζει το σύνολο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα προανήγγειλε από βήματος της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

Απαντώντας σε επερώτηση 18 βουλευτών της Ν.Δ. σχετικά με τον έλεγχο και την φορολόγηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτύου στην αγορά, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως σε άμεση συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ξεκινήσει η επεξεργασία μεθόδων και μέτρων για την αποτελεσματική ρύθμιση και εποπτεία του συγκεκριμένου τομέα. 

Ο κ. Γερουλάνος σημείωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο υπουργείων –σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, στελέχη του οποίου το τελευταίο διάστημα επισκέπτονται χώρες που μετέβαλλαν το θεσμικό τους πλαίσιο για τα τυχερά παιχνίδια– παρακολουθούν στενά τις προσπάθειες της Γαλλίας όπως επίσης και του Βελγίου, της Ιταλίας και της Δανίας να ελέγξουν τις αγορές τους. Όπως τονίστηκε, οι νέες ρυθμίσεις θα κινηθούν προς την κατεύθυνση του ελέγχου και ρύθμισης της αγοράς και την πάταξη της φοροδιαφυγής από τη δραστηριότητα των ιντερνετικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 400 εκατ. ευρώ για το 2010 από την επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ (πιθανότατα μέχρι το 2030), την επαναφορά των τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών και τη χορήγηση νέων αδειών για το “Ξυστό”. Αλλά και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας και αυτός σε σχετική επερώτηση στη Βουλή, έκανε λόγο για φορολόγηση του σήμερα παράνομου στοιχηματισμού –κάτι που προϋποθέτει και νομιμοποίησή του– και παράλληλα ενίσχυσης του ΟΠΑΠ με νέες άδειες τυχερών παιχνιδιών που σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται σε όσα διατηρεί το μονοπώλιο.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη ρύθμιση της ιντερνετικής αγοράς, πηγές του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο στο Capital.gr ότι υπάρχουν σκέψεις για κατάθεση πρότασης έναρξης περιόδου διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς τυχερών παιχνιδιών πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το μοντέλο απελευθέρωσης που θα υιοθετηθεί. Ωστόσο, το εγχείρημα ρύθμισης της αγοράς δεν αναμένεται εύκολη υπόθεση. Από τη μια πλευρά ο ΟΠΑΠ θα αποκτήσει θεσμοθετημένο ανταγωνισμό κυρίως στο sports betting από όπου τα τελευταία χρόνια χάνει διαρκώς μερίδια (τα τελευταία τρίμηνα τα μεγέθη του “Πάμε Στοίχημα” φανερώνουν κόπωση), από την άλλη όμως οι δεκάδες “παράνομοι” θα αναγκαστούν να ανταγωνιστούν τον Οργανισμό επί ίσοις όροις.

H νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει πάντως ταχθεί υπέρ της διεκδίκησης μιας εκ των αδειών που θα χορηγηθούν, πιθανότατα μέσα στην επόμενη διετία, παροχής τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου, ενώ προτίθεται να διεκδικήσει και μια από τις άδειες για τη διάθεση παιχνιδιών περιορισμένου οφέλους, τα γνωστά «φρουτάκια». Με νέες πηγές εσόδων, ο Οργανισμός θα βελτιώσει τα οικονομικά του μεγέθη που τα τελευταία τρίμηνα παραμένουν σταθερά. Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται τα ετήσια αποτελέσματα του 2009, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για καθαρή κερδοφορία 565 εκατ.ευρώ και πωλήσεις 5,4 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.grNo comments: