Pages

24 November 2010

Forthnet: Ποιος πουλάει και ποιος αγοράζει

24 11 2010 - «Φωτιά» πήραν εχθές τα τηλέφωνα των εταιρειών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αλλά και των χρηματιστηριακών. Αιτία, το πακέτο του 4,7% που «άλλαξε χέρια» στη Forthnet, στέλνοντας τη μετοχή από τα ιστορικά χαμηλά των 0,36 ευρώ στο +16,67%.

Το πακέτο των 7.300.000 μετοχών πυροδότησε συζητήσεις και σενάρια, όλα με το βασικό ερώτημα «ποιος πουλά και ποιος αγοράζει Forthnet», αφού εχθές, εντέλει πέρασε μέσω του Χρηματιστηρίου συνολικά το 6% της εταιρείας.

Ένα πακέτο μετοχών πιθανότατα δεν θα ήταν ικανό να... ταράξει τόσο τα telecoms εάν δεν είχαν προηγηθεί αφενός τρεις συνεδριάσεις όπου η μετοχή δέχθηκε ισχυρές πιέσεις με μεγάλους όγκους και αφετέρου οι «ατελείωτοι αρραβώνες» μεταξύ Forthnet-HOL.
Στην αγορά πληθαίνουν οι συζητήσεις για επικείμενες ανακατατάξεις στην Forthnet, με χρηματιστηριακούς κύκλους να ισχυρίζονται πως «το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει χέρια πάνω από το 15% της Forthnet». Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, ενώ όπως ήταν φυσικό από την ίδια την εταιρεία τηρείται «σιγή ιχθύος».
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτοί που δεν πουλάνε είναι οι Άραβες, ο βασικός μέτοχος της Forthnet. Η Emirates International Telecommunications ελέγχει το 37,1013% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εταιρείας και σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εισηγμένη «ο βασικός μέτοχος δεν αποεπενδύει». 
Εφόσον αυτό ισχύει, το ενδιαφέρον στρέφεται στους άλλους δύο θεσμικούς επενδυτές που εμφανίζονται στο μετοχολόγιο της Forthnet: τον βρετανικό ασφαλιστικό όμιλο της Aviva PLC και τους... Ολλανδούς δάσκαλους με το συνταξιοδοτικό fund τους Stichting Pensioenfonds ABP, που κατέχουν το 7,690% και το 9,930% αντίστοιχα με βάση τα στοιχεία του ΧΑ. 
Πληροφορίες προερχόμενες κυρίως από χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι μάλλον ένας εκ των δύο μετόχων αποφάσισε να ρευστοποιήσει μέρος της συμμετοχής του, με τα ίδια στελέχη της αγοράς να συγκλίνουν στους Ολλανδούς εκπαιδευτικούς. Το συνταξιοδοτικό fund από τις Κάτω Χώρες απέκτησε επίσημα παρουσία το 2007 στην Forthnet, αυξάνοντας σταδιακά το ποσοστό του στο 9,9% από περίπου 2,3% που κατείχε αρχικά.
Εάν το πακέτο του 4,7% αποκτήθηκε ή πουλήθηκε χθες, από υφιστάμενο μέτοχο, θα φανεί τις επόμενες ημέρες, οπότε θα υποχρεωθεί να δηλώσει την μεταβολή του ποσοστού του. Εάν πρόκειται για νέα είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του τηλεπικοινωνιακού παρόχου, εφόσον το ποσοστό είναι κάτω από 5% δεν υφίσταται υποχρέωση ανακοίνωσης της... ταυτότητας του.
Με τη γνωστοποίηση του πακέτου, συνειρμικά η σκέψη της αγοράς πήγε στην Hellas Online με την οποία η Forthnet είναι σε επαφές για μια ενδεχόμενη συνεργασία – συγχώνευση από τον περασμένο Μάρτιο. 
Ωστόσο, πηγές που πρόσκεινται στο ευρύτερο περιβάλλον της HOL αρνήθηκαν πως έχουν εμπλοκή με αυτή τη συναλλαγή και μάλιστα άφηναν να εννοηθεί πως όχι μόνο δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, αλλά μάλλον οι όποιες συζητήσεις μεταξύ των δύο... έχουν παγώσει.
Υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης τα προσαρμοσμένα EBITDA του ομίλου Forthnet ανήλθαν σε 28,3 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών στα 299,087 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος είδε τις ζημίες του να αυξάνονται αισθητά, στα 45,448 εκατ. ευρώ από 25,048 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 
Η Forthnet κατέχει την ̟πρώτη θέση στην παροχή υ̟πηρεσιών Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο (LLU), με εκτιμώμενο συνολικό μερίδιο αγοράς 32,79%, ενώ εκτιμάται ότι «έπιασε» στο δίκτυό της το 33% των νέων συνδρομητών κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. 
Ο αριθμός συνδρομητών ευρυζωνικότητάς ανήλθε στους 461.343 στο τέλος Σεπτεμβρίου με 22.377 νέους πελάτες να προστίθενται στο τρίτο τρίμηνο. 
Οι κεφαλαιακές επενδύσεις στο εννεάμηνο ήταν 66,85 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων σχετίζεται άμεσα με την μεγάλη αύξηση των συνδρομητών LLU, ενώ ο όμιλος Forthnet είχε ταμιακά διαθέσιμα ύψους 45,1 εκατ. ευρώ και καθαρό τραπεζικό δανεισμό 293 εκατ. ευρώ.

Πηγή: capital.grNo comments: