Pages

01 December 2010

Forthnet: Οι... ιπτάμενοι Ολλανδοί …

30 11 2010 - της Ρόης Χάικου, το ένα μυστήριο με τα πακέτα της Forthnet λύθηκε. Ένα ακόμη παραμένει, αν και είναι θέμα ολίγων ημερών να αποκτήσει και επίσημα ονοματεπώνυμο ο πωλητής και φυσικά ο αγοραστής του 9,1% που άλλαξε χέρια την περασμένη Παρασκευή.

Το Capital.gr επιβεβαιώθηκε πλήρως όταν από την πρώτη στιγμή ανέφερε πως δεν είναι οι Άραβες της Emirates International Telecommunications που ελέγχουν το 37,1013% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet οι οποίοι πουλάνε, δείχνοντας προς την πλευρά των δύο άλλων μετόχων, οι οποίοι (κατά σύμπτωση;) είναι Ολλανδοί.

Μάλιστα, πηγές της Forthnet ανέφεραν πως η θυγατρική του Dubai Group έχει εμπιστοσύνη στην εταιρεία και το management και σκοπεύει να ενισχύσει με κάθε τρόπο την ελληνική εταιρεία, από τα αποτελέσματα της οποίας είναι ικανοποιημένη. 
Η αγορά έχει προεξοφλήσει πως οι Ολλανδοί δάσκαλοι αποφάσισαν να διδάξουν αλλού την... τέχνη των επενδύσεων και είναι το συνταξιοδοτικό fund τους, το Stichting Pensioenfonds ABP, που ελέγχει ποσοστό 9,930% στην εισηγμένη, το οποίο την Παρασκευή πούλησε στα 0,40 ευρώ ανά μετοχή. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως «ταιριάζουν» και τα νούμερα. 
Το συνταξιοδοτικό fund από τις Κάτω Χώρες απέκτησε επίσημα παρουσία το 2007 στην Forthnet, αυξάνοντας σταδιακά το ποσοστό του στο 9,9% από περίπου 2,3% που κατείχε αρχικά.
Η προσοχή, πλέον, στρέφεται στην ταυτότητα του αγοραστή του δεύτερου και μεγαλύτερου πακέτου της Παρασκευής. Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως η Cyrte είναι ο κάτοχος του επιπλέον 9,1% των μετοχών της Forthnet, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα ανεβάσει τη συμμετοχή της ολλανδικής επενδυτικής στο 25%. Φυσικά, μέχρι να δείξει διαφορετικά η επίσημη ανακοίνωση, τίποτα δεν αποκλείει την νέα είσοδο στα μετοχικά της ελληνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών. 
Γενικότερα η αύξηση της συμμετοχής της Cyrte Investments δείχνει το ενδιαφέρον για την εταιρεία ενός fund που επενδύει στα ευρωπαϊκά telecoms, όπως σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς.
Και εδώ ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει ένας γρίφος: Μέχρι πριν μια εβδομάδα η Cyrte Investments μέσω της ασφαλιστικής Aviva φαινόταν να ελέγχει το 7,690% της Forthnet, με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου στις 19-22 Νοεμβρίου. Χθες, όμως η επενδυτική δήλωσε πως το ποσοστό της αυξήθηκε από το 10,28% που κατείχε στο 14,98%. Πιθανότατα το ΧΑ δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για κάποια συναλλαγή που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα και γι’ αυτό δεν υπάρχει στα στοιχεία του το... χαμένο 2,59% της εταιρείας, για το οποίο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμη και αυτά που αφορούν μακροχρόνιες συμμετοχές...
Πάντως, με βάση τις κινήσεις των βασικών μετόχων της Forthnet, πριν από το πακέτο του 4,7% στις 23/11 η τελευταία γνωστοποιημένη συναλλαγή προσώπου από την διοίκηση ή τους βασικούς μετόχους έχει ημερομηνία 29/3/2010.
Τέλος μετά απο σχεδόν 8 μήνες για έναν τηλεπικοινωνιακό αρραβώνα
Forthnet και Hellas Online δεν κατέληξαν σε... γάμο, αφού συμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κρίση και τα γενικοτερα δυσμενή στοιχεια στον κλάδο δεν διασφαλιζαν την επιτυχία του εγχειρήματος.
Οπως είχε ήδη επισημάνει το Capital σε πρόσφατο δημοσίευμα του, οι επαφές των δυο πλευρών είχαν ουσιαστικά "παγώσει" εδώ και καιρό, προδιαγραφοντας αυτο που ανακοινώθηκε σήμερα απο την HOL.
Στην ανακοίνωσή της η HOL αναφέρει ότι διεκόπησαν οι διερευνητικές επαφές και συζητήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Forthnet A.E. ανακοίνωσε η Hellas OnLine. Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζει πως στις 2/6/2010, είχε διευκρινίσει πως δεν είχε μεσολαβήσει καμία ουσιώδης μεταβολή ή εξέλιξη σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις των δύο εταιρειών. Επιπλέον, σημειώνει ότι στις 16/3/2010, είχε επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση διευρευνητικών επαφών με τη Forthnet, ενώ σε διευκρινίσεις σχετικά με την ενδεχόμενη συνεργασία με Hellas Online είχε προχωρήσει και η Forthnet, σε ανακοίνωσή της στις 18/3/2010.

Πηγή:capital.grNo comments: