Pages

23 February 2011

ΟΤΕ: "Βουλιάζει" το project με τη Λιβύη ;

23 02 2010 - Αβέβαιη παραμένει επί του παρόντος η τύχη του project των 25 εκατ. ευρώ για την υποβρύχια σύνδεση Λιβύης- Ελλάδας με πόντιση καλωδίου οπτικών ινών στη Μεσόγειο.

Αν και το έργο, στο οποίο ενεργό ρόλο έχει η OTEGlobe, θυγατρική του OTE, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, η γενικευμένη λαϊκή εξέγερση στη χώρα και η σοβαρή πιθανότητα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού απειλούν να οδηγήσουν σε ναυάγιο τη μεγαλύτερη ελληνο-λιβυκή επενδυτική συνεργασία των τελευταίων ετών.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχει απόλυτο σκοτάδι σε ό,τι αφορά το έργο. Οι εξελίξεις στη Λιβύη καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε εκτίμηση για το μέλλον των εργασιών. Είναι σαφές ότι σε αυτές τις χώρες οι πολιτικές συνθήκες είναι συνδεδεμένες και παίζουν πρωταρχικό ρόλο σε οποιαδήποτε επένδυση. Βρισκόμαστε σε αναμονή έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση”, αναφέρει στο Capital.gr ο διευθύνων σύμβουλος της OTEGlobe Ντίνος Ανδρέου.

Ο σχεδιασμός του έργου, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την LITC, προβλέπει τη σύνδεση της Λιβύης (Ντέρνα) με την Ελλάδα (Χανιά) μέσω των διεθνών σταθμών που υπάρχουν στις δύο πόλεις και της χρήσης ενός νέου υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών με την ονομασία «Silphium».

Το έργο αποτελεί συνεργασία του Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού της Λιβύης (LΙΤC- Libya Ιnternational Τelecommunication Company) και της OTEGlobe, θυγατρικής του ΟΤΕ και υπεύθυνης για την παροχή διεθνών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. 

Πρόκειται για το πρώτο καλώδιο αποκλειστικής λιβυκής ιδιοκτησίας που θα συνδέει τη βορειοαφρικανική χώρα με την Ευρώπη χρησιμοποιώντας οπτική τεχνολογία αιχμής. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα μπορεί να υποστηρίξει χωρητικότητες πλέον του 1 Τera, με σκοπό να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις σε χωρητικότητες για διεθνείς ευρυζωνικές υπηρεσίες μεταξύ της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. 

Η OTEGlobe εκτός από τη διάθεση των εγκαταστάσεων του καλωδιακού σταθμού των Χανίων, θα εξασφαλίσει στην LITC και τη διασύνδεση με τους μεγαλύτερους κόμβους internet στην Ευρώπη, μέσω των διεθνών επίγειων καλωδιακών υποδομών της. Συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν τα δίκτυα οπτικών ινών TBN και GWEN, τα οποία διασυνδέουν την Ελλάδα με την Ευρώπη μέσω της Ιταλίας και των Βαλκανίων αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, στόχος ήταν να τεθεί το καλώδιο σε λειτουργία στα μέσα του 2011. Ο γαλλικός όμιλος Nexans SA είναι αυτός που θα προμηθεύσει το καλώδιο οπτικών ινών μήκους 440 χλμ., η κατασκευή του οποίου πραγματοποιείται στο εργοστάσιο της Nexans στο Rognan της Νορβηγίας με παράδοση την άνοιξη του 2011. Παράλληλα, η κινεζική Huawei Marine θα κατασκευάσει τη σύνδεση εκ μέρους της Libyan International Telecom Company (LITC).

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα από όσα συμφωνήθηκαν κατά την περυσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Λιβύη. Τότε είχε υπογραφεί μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ενώ ο Μοαμάρ Καντάφι έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να διαθέσει μέρος του πακέτου των 200 δισ. ευρώ -μέσω του κρατικού sovereign wealth fund- για την συμμετοχή της Λιβύης, μεταξύ άλλων, στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί και για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως χώρας-πύλης εισόδου για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, στο περίφημο πρόγραμμα Dessertec που αφορά την αξιοποίηση της θερμότητας της ερήμου Σαχάρα με παράλληλη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στο ενδεχόμενο νέων συνεργασιών στον τομέα της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. 

Με δεδομένο, πάντως, ότι το έργο της τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης αποτελεί μέρος συμφωνιών και μνημονίων που συνήφθηκαν σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμάται πως ακόμη και σε περίπτωση αλλαγής του πολιτικού σκηνικού στη Λιβύη, θα αναζητηθεί φόρμουλα για την υλοποίησή του.

Πηγή:www.capital.grNo comments: