Pages

20 March 2011

Maths or Politics

20 03 2011 – Ενδιαφέρον άρθρο: Η εξοικονόμηση των 6 δις ευρώ, που κυριάρχησε στα θετικά σχόλια των αποφάσεων της άτυπης Συνόδου Κορυφής, απετέλεσε μια αφορμή για να τσεκάρω τις μαθηματικές γνώσεις της κόρης μου. Έτσι έστησα το ακόλουθο απλό πρόβλημα, στηριζόμενος στις επίσημες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου :

 Δάνειο 110 δις, αποπληρώνεται σε 3 έτη με ετήσιο επιτόκιο 5,2 %. Το ίδιο δάνειο μπορεί να αποπληρωθεί και σε 7 έτη με 4,2% ετήσιο επιτόκιο. Πόσο εξοικονομούμε επιλέγοντας τον δεύτερο τρόπο αποπληρωμής?

110δις x 3 x 5,2% = 17δις

110δις x 7 x 4,2% = 32δις

«Δεν εξοικονομούμε με την δεύτερη επιλογή! Επιβαρυνόμαστε μάλιστα, με επιπλέον 15 δις», απαντά περιχαρής η Έλενα. Διπλή χαρά! Από τη μια έλυσε τάχιστα το πρόβλημα και από την άλλη έβγαλε λάθος τον πατέρα της. Και τι να κάνει τώρα ο δόλιος πατέρας, που βλέπει να καταρρακώνεται μπροστά στα ίδια του τα μάτια το στερεότυπο της πατρικής αυθεντίας, μαζί με το μέγιστο των επιτευγμάτων της κυβέρνησης μέσα στο 2011? Αποφασίζει λοιπόν, να αποκρυπτογραφήσει τις επίσημες ανακοινώσεις της άτυπης συνόδου.

Οι αποφάσεις που αφορούν άμεσα μόνο στην Ελλάδα (μια που η Ιρλανδία ακολουθώντας αντιμνημονιακές πρακτικές τύπου Σαμαρά έλαβε αρνητικές απαντήσεις, και θα πρέπει να ξανασκεφτεί καλά τι θα πάει να διαπραγματευτεί στην επόμενη σύνοδο) είναι οι ακόλουθες :

  1. Η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από την Ευρωζώνη κατά το ποσοστό της συμμετοχής της στο Facility (τα 80 από τα 110 δις). Το ποσοστό συμμετοχής του ΔΝΤ, εξακολουθεί να καλύπτεται με αμετάβλητους όρους από την αρχική συμφωνία.
  1. Μείωση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης.
  1. Συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στην πρωτογενή αγορά ομολόγων. (Χωρίς να έχει καταλήξει η ΕΕ στις προϋποθέσεις και στους όρους.)

Ας δούμε λοιπόν τις επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων. Η αρχική συμφωνία του  Μηχανισμού Στήριξης προέβλεπε για το δάνειο, περίοδο χάριτος 3 ετών και 2 έτη αποπληρωμής, που σημαίνει ότι η πρώτη δόση θα αποπληρωνόταν τον Μάιο του 2013 και η τελευταία, τον Μάιο του 2015. Δηλαδή όλο το δάνειο έχει 4,5 έτη μέση διάρκεια ζωής. Η νέα συμφωνία προβλέπει 4,5 έτη περίοδο χάριτος και 5,5 έτη αποπληρωμής, που σημαίνει ότι η πρώτη δόση θα αποπληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014 και η τελευταία, τον Μάιο του 2021. Δηλαδή όλο το δάνειο έχει 7,5 έτη μέση διάρκεια ζωής.

Το αρχικό spread των 350 μονάδων βάσης, υπέστη μείωση 100 μονάδων βάσης. Η αρχική συμφωνία προέβλεπε για τα 3 πρώτα χρόνια (euribor + 350 bpts), δηλαδή περίπου 4,5% και για τα υπόλοιπα έτη (euribor + 450 bpts), δηλαδή περίπου 5,5%. Η νέα συμφωνία προβλέπει για τα 3 πρώτα χρόνια (euribor + 250 bpts), δηλαδή περίπου 3,5% και για τα υπόλοιπα έτη (euribor + 350 bpts), δηλαδή περίπου 4,5%.

Είναι προφανές για κάθε έναν που έχει τελειώσει έστω και με «λίαν καλώς» το εξατάξιο Δημοτικό, ότι οι τόκοι που θα καταβληθούν είναι πολλοί περισσότεροι από τους αρχικούς, σαν απόλυτο μέγεθος. Το ότι είναι πιο ρεαλιστικά κατανεμημένοι στο χρόνο, βοηθάει ελάχιστα. Η αλλαγή των όρων κυρίως βοηθάει το cash flow, του Δημόσιου καθώς μεταθέτει τις αποπληρωμές του χρέους χρονικά. (Κάτι τέτοιο είχε κάνει και εκείνο το περίφημο swap της Goldman Sachs, το οποίο σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της χώρας χαρακτηρίζει ως έγκλημα και προδοσία).

Έτσι το πρόγραμμα των αποπληρωμών του Δημοσίου Χρέους που περιλαμβάνουν Έντοκα Γραμμάτια, Λοιπά Δάνεια Ελληνικής Κυβέρνησης, Χρέος σε Ξένο Νόμισμα, Αποπληρωμές του Facility  ΕΕ-ΔΝΤ, και Ομόλογα του Δημοσίου γίνεται πιο διαχειρίσημο στην αντίληψη των πολιτικών, αλλά όχι στα βλέμματα των μαθηματικών.

2013 : ταμειακό όφελος περίπου 8 δις ευρω.

2014 : ταμειακό όφελος περίπου 26 δις ευρω.

2015 : ταμειακό όφελος περίπου 20 δις ευρω

2016 : ταμειακό όφελος περίπου 4 δις ευρω.

2017 : ταμειακή επιβάρυνση περίπου 10 δις ευρω.

2018 : ταμειακή επιβάρυνση περίπου 14 δις ευρω

2019 : ταμειακή επιβάρυνση περίπου 16 δις ευρω.

2020 : ταμειακή επιβάρυνση περίπου 12 δις ευρω.

2021 : ταμειακή επιβάρυνση περίπου 6 δις ευρω.

Για το 2011 οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου είναι 58 δις ευρώ, και είναι πλήρως εξασφαλισμένες από τον μηχανισμό στήριξης και τις βραχυπρόθεσμες εκδόσεις των εντόκων γραμματίων. Για το 2012 οι δανειακές ανάγκες είναι 66 δις ευρώ, η χρηματοδότηση των οποίων προβλέπει 24 δις ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης, 2 δις ευρώ από «αξιοποίηση περιουσίας», 13 δις ευρώ από εκδόσεις εντόκων γραμματίων του δημοσίου και 27 δις ευρώ ομόλογα από την πρωτογενή αγορά. 

Αν οι αγορές είναι ακόμα και τότε κλειστές για το ελληνικό χρέος, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να απευθυνθεί στο EFSF, ώστε να αγοραστούν από αυτό τα εκδιδόμενα ομόλογα. Σκηνικό που δεν δείχνει προς το παρόν να καθαρίζει, καθώς δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι όροι και οι προϋποθέσεις της αγοράς αυτής.

Με δυο λόγια, οι διθύραμβοι και οι ζητωκραυγές  για τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου της 11ης Μαρτίου, αναφέρονται σε μία εκ νέου μεταφορά των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου ως προς το Χρέος του, στο διηνεκές. Μεταφορά με επιβαρύνσεις ως προς την αποπληρωμή των τόκων, μέσα σε ένα περιβάλλον θολού τοπίου καθώς το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο.

Ένα διαρκές γαϊτανάκι, μεταφοράς του χρέους από κυβέρνηση σε κυβέρνηση από γενιά σε γενιά, για να μην λυθεί ποτέ το θέμα εσωτερικά. Καθώς εδώ, στο εσωτερικό είναι το πρόβλημα και εδώ είναι και η λύση! Είναι προφανές ότι όταν δεν κοιτάς τον καθρέφτη της πραγματικότητας, κοιτάς τον τοίχο. Και το φως στο βάθος του τούνελ, δεν είναι η άκρη του, αλλά ο προβολέας της αμαξοστοιχίας που πλησιάζει ασθμαίνοντας από την αντίθετη κατεύθυνση.

Πηγή: tradenews.grNo comments: