Pages

04 March 2011

ΟΤΕ – Cosmote: Άκαρπη η συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας

03 03 2011 - Ρ. Χάικου - Μετά από σχεδόν 6,5 ώρες συζητήσεων και διαβουλεύσεων, η τριμερής συνάντηση μεταξύ OTE-Cosmote, εκπροσώπων των εργαζομένων και υπουργείου Εργασίας κατέληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Οι πληροφορίες  αναφέρουν ότι ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα στην Cosmote να ολοκληρώσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 120 άτομα που έχει ανακοινώσει και όσοι εργαζόμενοι με ελεύθερη βούληση το αποδεχτούν, να αποχωρήσουν κάνοντας χρήση και των επιπλέον παροχών που δίνει η εταιρεία.

Επίσης, ζητήθηκε να παραταθεί χρονικά το πρόγραμμα (εκπνέει την Παρασκευή στις 11 Μαρτίου 2011) ώστε να μην έχει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και μετά την αποτίμηση των αποτελεσμάτων του, να υπάρξει εκ νέου διαβούλευση μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων για τυχόν άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν.

Για το θέμα του ΟΤΕ, το υπουργείο φέρεται να ζήτησε την δίμηνη αναστολή υλοποίησης των αποφάσεων. Και οι δύο προτάσεις δεν έγιναν δεκτές.
Από πλευράς Cosmote, η διοίκηση εκπροσωπήθηκε από την νομική σύμβουλο, κυρία Ειρήνη Νικολαϊδη και την διευθύντρια ανθρωπίνου δυναμικού, κυρία Έλενα Παπαδοπούλου. Για τον ΟΤΕ στην τριμερή συμμετείχαν εκτός της κυρίας Νικολαϊδη, ο κ. Λοϊζος Κύζας, γενικός διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού και ο αναπληρωτής γεν. διευθυντής, κ. Δακουτρός.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε μετά τις 4 το απόγευμα. 
Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των ΟΤΕ και Cosmote:
"Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας συμφιλίωσης που προβλέπεται από το άρθρο 13 του νόμου 1876/90, μεταξύ των εκπροσώπων της Διοίκησης του ΟΤΕ και εκπροσώπων της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του ΟΤΕ επανέλαβαν τη θέση της εταιρείας ως προς την ανάγκη άμεσης μείωσης του λειτουργικού κόστους της, με την περικοπή παροχών, που είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν οικειοθελώς από την επιχείρηση, με επιφύλαξη ανάκλησής τους οποτεδήποτε.

Μετά από 15 μήνες διαπραγματεύσεων, οι οποίες απέβησαν άκαρπες, η λήψη μέτρων είναι πλέον επιβεβλημένη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εταιρείας. Ακόμη, είναι απόλυτα αιτιολογημένη με βάση και τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ, ο οποίος για το 2010 εμφάνισε πτώση 10% στα έσοδα και 78,5% στα κέρδη, τη στιγμή που το ετήσιο κόστος εργασίας (766 εκατομμύρια ευρώ) αντιστοιχεί στο 35,3% των εσόδων και στο 46% του συνολικού κόστους λειτουργίας του.

Ειδικά όσον αφορά στην αλλαγή του ωραρίου και στην 30λεπτη υπερωριακή απασχόληση για  προθέρμανση κλπ. των υπηρεσιακών οχημάτων, θέματα στα οποία κυρίως επικεντρώθηκε η συζήτηση, ο ΟΤΕ διευκρινίζει ότι:

• Η αλλαγή του ωραρίου εργασίας στον ΟΤΕ σε 40 ώρες την εβδομάδα, από 1η Μαΐου 2011, είναι απόλυτα σύμφωνη με την εργατική νομοθεσία και εφαρμόζεται σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα, αποτελούσε οικειοθελή παροχή της Διοίκησης, η οποία είχε εφαρμοστεί  με τη ρητή επιφύλαξη της ελεύθερης ανάκλησής της εκ μέρους της εταιρείας.
• Η 30λεπτη καθημερινή υπερωριακή απασχόληση, που είχε προβλεφθεί στο παρελθόν για  προθέρμανση κλπ. υπηρεσιακών οχημάτων, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις τρέχουσες ανάγκες και οι εν λόγω εργασίες μπορούν να πραγματοποιούνται κανονικά εντός του προβλεπόμενου νόμιμου ωραρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι της Διοίκησης του ΟΤΕ επανέλαβαν τη θέση της εταιρείας, ότι, ήταν, είναι και θα παραμείνει ανοικτή στο διάλογο και στη διαβούλευση."
"Η Cosmote ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας,  μεταξύ των εκπροσώπων της Διοίκησης της εταιρείας και εκπροσώπων του Συλλόγου Εργαζομένων, στο πλαίσιο της διαδικασίας συμφιλίωσης που προβλέπεται από το άρθρο 13 του νόμου  1876/90.

Οι εκπρόσωποι της Cosmote, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσίασαν τους λόγους υλοποίησης του προγράμματος  λειτουργικής  βελτιστοποίησης που περιλαμβάνει τη διακοπή δραστηριοτήτων και την αναδιοργάνωση λειτουργιών, με αποτέλεσμα την κατάργηση περιορισμένου αριθμού θέσεων εργασίας.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι η Διοίκηση της εταιρείας έχει καθήκον να επαναπροσδιορίζει τις λειτουργίες και τις ανάγκες της σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον με στόχο να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της και το μέλλον των εργαζομένων. Το προσφερόμενο πακέτο κινήτρων  είναι από τα υψηλότερα της αγοράς και προσφέρει καθαρές αποδοχές από ένα έως τρία έτη  καθώς και άλλες παροχές. Η εταιρεία είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων καθώς και τις αρμόδιες αρχές."

Πηγή:www.capital.grNo comments: