Pages

24 March 2011

ΟΤΕ: Στις ελληνικές καλένδες το VDSL ελέω ΕΕΤΤ;

23 03 2011 - της Ρόης Χάικου - Ένα βήμα πίσω φαίνεται να κάνει ο ΟΤΕ στο σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου VDSL, που φέρνει τις οπτικές ίνες μέχρι το ΚΑΦΑΟ, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο και τις τελικές αποφάσεις της ΕΕΤΤ.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο του ΟΤΕ, με την διοίκηση του, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάζει κάθε δυνατό μέτρο αντίδρασης, αρχής γενομένης το νομικό κομμάτι της απόφασης της ΕΕΤΤ, επιφυλασσόμενη να λάβει θέση.

Το κλίμα που επικρατεί πλέον στον ΟΤΕ είναι ότι δεν μπορεί ο Οργανισμός να επενδύει σε υποδομές και το όφελός του να είναι μόλις το 10% των καθαρών νέων συνδέσεων, αφού η ΕΕΤΤ δεν τον αφήνει να εφαρμόσει εμπορική πολιτική ανταγωνιστική, αλλά η οποία θα επιτρέπει και στις άλλες εταιρείες να αποκομίζουν κέρδη σε επίπεδο χονδρικής. Πολύ περισσότερο δε, όταν το μερίδιο αγοράς του στην ευρυζωνικότητα έχει υποχωρήσει στο επίπεδο του 48%.

Ο ΟΤΕ είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν ακόμη και με «πάγωμα» των επενδύσεων στο VDSL, οι οποίες εκτιμώνται σε 90 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010-2012, και δεν αποκλείεται να κάνει πράξη αυτές τις προειδοποιήσεις, αφού η ρυθμιστική αρχή με τα προσωρινά μέτρα που του επέβαλε, του απαγορεύει για διάστημα 6 μηνών την διάθεση λιανικών υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης που αντιστοιχούν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Αυτό που σχολίαζαν κύκλοι προσκείμενοι στον Οργανισμό είναι πως σε μια χώρα με ύφεση άνω του 6% και "παγωμένες" τις δημόσιες επενδύσεις, το περιβάλλον παραμένει αβέβαιο για όποιον επιθυμεί να ρίξει κεφάλαια στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και να επενδύσει στην ανάπτυξη υποδομών και δικτύων.
Σε αυτό το μήκος κύματος είχαν κινηθεί πρόσφατα και οι δηλώσεις της Deutsche Telekom, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος πάροχος που να επενδύει σήμερα σε δίκτυα πρόσβασης οπτικών ινών πλην του ΟΤΕ και είχαν επίσης, προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη ρύθμιση του FTTC/VDSL «θα κρατούσε καθηλωμένες τις υποδομές της ελληνικής αγοράς στην τεχνολογία χαλκού».
Είναι ενδεικτικό ότι στη Γερμανία, το παράδειγμα της οποίας έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς η ΕΕΤΤ, η εκεί ρυθμιστική αρχή ενέταξε το δίκτυο VDSL της DT στα υπό ρύθμιση, ελέγχοντας ότι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, αλλά με ένα πιο χαλαρό μοντέλο. Έτσι, η DT υποχρεούται να παρέχει τις υποδομές της στην χονδρική σε άλλους παρόχους αλλά με τις τιμές να ελέγχονται ex post, δηλ. αφού βγουν στην αγορά.
Κάτι για το οποίο ο ΟΤΕ δεν θα ήταν αρνητικός, αλλά η Επιτροπή ακολούθησε την ex ante ρύθμιση των τιμών, δηλ. τον καθορισμό τους πριν βγουν προς διάθεση, κάτι που ισχύει εκ προοιμίου στη χώρα μας και λόγω του μεγέθους της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.
Ο Οργανισμός τον περασμένο Οκτώβριο είχε στείλει επιστολές προς τους εναλλακτικούς παρόχους ενημερώνοντάς τους για την ανάπτυξη του δικτύου νέας γενιάς, το οποίο αρχικά κάλυπτε έναν περιορισμένο αριθμό αστικών κέντρων (δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Σερρών και Ζωγράφου) και επεκτείνεται σταδιακά. Και πριν από περίπου δύο μήνες με νέες επιστολές τους ενημέρωνε και για τις χρεώσεις.
Η θέση της ΕΕΤΤ
Η ΕΕΤΤ πάντως, είχε αναγνωρίσει το υψηλό ρίσκο του ΟΤΕ, και ο ίδιος ο πρόεδρός της κ. Λεωνίδας Κανέλλος είχε δηλώσει πως θα του δοθεί ένα είδος bonus που θα αντισταθμίσει τον επενδυτικό κίνδυνο για την ανάπτυξη του VDSL.
Ωστόσο είχε επίσης δηλώσει πως "αν δεν προχωρήσει το δίκτυο ο ΟΤΕ δεν θα φταίει η ρύθμιση", ρίχνοντας του το... γάντι, ενώ είχε προειδοποιήσει ότι "κάνει λάθος εάν έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι μπορεί να επεκτείνει το πολιτικό πρόγραμμα του VDSL επ΄ αόριστον μέχρι να δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα συνδρομητών".
Οι αντιδράσεις των εναλλακτικών
Την ρύθμιση του VDSL έχουν ζητήσει και οι εναλλακτικοί Ο ΟΤΕ δεν έχει απέναντί του μόνο την ΕΕΤΤ, αλλά και τους εναλλακτικούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ζητήσει τη ρύθμιση της νέας αγοράς. Πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind κ. Νάσος Ζαρκαλής θεώρησε «αυτονόητο να υπαχθούν οι υπηρεσίες VDSL του OTE σε ρύθμιση», ενώ στελέχη της Cyta μάλιστα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσουν κάθε νόμιμο μέσο, σε περίπτωση όπου το δίκτυο VDSL του ΟΤΕ προκαλέσει τεχνικά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πελατών της.

Πηγή:www.capital.grNo comments: