Pages

17 April 2011

Ελλάδα: Τα ερωτήματα της Μεγάλης Εβδομάδας

16 04 2011 – Σχετικά με όλο το μπάχαλο που υπάρχει στην Ελλάδα και επομένως στην ανάπτυξη που δεν υφίσταται και άρα της ανεργίας που συνεχώς αυξάνεται πολλοί θέτουν ερωτήματα όπως:

Πως είναι δυνατόν στην Ελλάδα, οι δυο μεγάλοι επίσημοι πολιτικοί σχηματισμοί να είναι αντίθετοι (με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις) στο “facility” της ΕΕ και του ΔΝΤ, την ίδια στιγμή που χωρίς αυτό το “facility” η χώρα θα είχε χάσει τις αναπνοές της εδώ κι ένα χρόνο?

Η Γερμανία αφήνει να φανεί στον ορίζοντα η διάθεση της, για αποδοχή μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η ΕΚΤ ανθίσταται σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η ελληνική κυβέρνηση κινείται – όπως διαρρέει- όμως σιωπηρά προς επιμήκυνση του συνολικού χρέους, χωρίς να εκμεταλλεύεται τη βούληση των Γερμανών. Γιατί?

Γιατί η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει το Χρέος το οποίο πλέον ανέρχεται αθροιστικά το ποσό των 500 δις ευρώ (αν σε αυτό αθροίσουμε τις τρύπες των ασφαλιστικών ταμείων και τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου)?

 • Πως είναι δυνατόν να έχει ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση, χωρίς να έχει αρχίσει να προετοιμάζεται η κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών?
 • Οι παλαιοί μέτοχοι προτίθενται να συμμετάσχουν στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών τους, ώστε να απορροφηθούν οι απομειώσεις των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών από το “haircut”?
 • Αν δεν συμμετάσχουν οι παλαιοί μέτοχοι, το Ελληνικό Δημόσιο και η ΤτΕ έχουν σχεδιάσει τη δική τους παρέμβαση στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών?
 • Πώς θα συναινέσουν οι ξένοι δανειστές μας για το εθελοντικό “haircut”, όταν η ελληνική οικονομία δεν έχει προβεί στα απαιτούμενα minima, ώστε να εξασφαλίσει σε σύντομα πρωτογενή πλεονάσματα?
 • Πώς τα μεγάλα συνταξιοδοτικά “funds” και οι ξένες τράπεζες θα δεχθούν το “haircut”,  με σκοπό να μας ξαναδανείσουν, όταν τo “grading” της οικονομίας δεν αλλάζει με τίποτα καθώς ακόμα και τώρα την ύστατη στιγμή κοροϊδεύουμε την «Τρόικα», τους ξένους οίκους αλλά κυρίως τους εαυτούς μας με τα ψευτομέτρα που ανκοινώνονται?
 • Είναι δυνατόν με την γνωστή αναλογία υποχρεώσεων - 70% δαπάνες Δημοσίου, 20% τοκοχρεωλύσια και 10% λοιπά δημόσια κονδύλια ανάπτυξης - μετά την αφαίρεση σημαντικού μέρους μόνον του 20%, να ανασάνει η ελληνική οικονομία?
 • Ποια ελληνικά νομικά πρόσωπα αγοράζουν συστηματικά τίτλους από την δευτερογενή αγορά ομολόγων, ξελαφρώνοντας αλλοδαπά χαρτοφυλάκια?
 • Ποια αλλοδαπά ασφαλιστικά ταμεία είναι πρόθυμα να ξεφορτωθούν ατα ελληνικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους με “haircut” της τάξης του 40%?
 • Ποια ελληνική τράπεζα που μόλις πριν από 2 μήνες ολοκλήρωσε ΑΜΚ, δεν μπόρεσε να εκδώσει εγγυητική επιστολή ύψους 50 εκατ. Ευρώ, που της ζήτησε φερέγγυα εταιρία μεγαλομετόχου της?
 • Ποια μικρή τράπεζα προεξόφλησε στο 100% ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου πελάτιδος της (και δια της τεθλασμένης μετόχου της) φαρμακευτικής εταιρίας, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά προεξόφλησης ομολόγων που δίνει το Δημόσιο έναντι των απαιτήσεων των φαρμακευτικών αγγίζουν ένα “discount” της τάξης του 25-30%?
 • Ο κάτοχος του 30% της εταιρίας ΑΤΛΑΝΤΙΚ, δικαιώθηκε από τα δικαστήρια και η διοίκηση της εταιρίας καταδικάστηκε για τον πλαστό ισολογισμό του 2006. Θα ελεγχθούν και θα διωχθούν, άραγε οι ορκωτοί ελεγκτές που υπέγραψαν το πιστοποιητικό που συνοδεύει τον πλαστό ισολογισμό? Θα κινηθεί δίωξη κατά των εφοριακών, που έκλεισαν και φορολογικά την συγκεκριμένη πλαστή οικονομική χρήση μετά από πρόσκληση της τότε διοίκησης? Θα λογοδοτήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που σιωπούσε όλα αυτά τα 5 χρόνια παρά τις καταγγελίες του μετόχου του 30% της εταιρίας? Πως προστατεύεται το επενδυτικό κοινό τώρα που η εταιρία βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης?
 • Ποιάς τράπεζας, δύο εκ των βασικών μετόχων έχουν- μέσω των εταιριών τους - υποχρεώσεις γραμμένες στο χιόνι που υπερβαίνουν το 75% της τελευταίας ΑΜΚ που έκανε η τράπεζα?
 • Αληθεύει ότι η Τ.τ.Ε. προτρέπει δυο τραπεζικούς γάμους προς το κουαρτέτο των μεγαλύτερων τραπεζών? Η «μεγάλη μας φίλη» να νυμφευθεί μετά της «πολυμετοχικής» και η «συντηρητική και ακατάδεκτη» να έλθει εις σάρκαν μίαν με την αποδεδειγμένα «πιο αποτελεσματική και επεκτατική»?

  Πηγή: tradenews.grNo comments: