Pages

14 May 2011

ΟΤΕ: Γιατί κάνουν πίσω (;) οι Γερμανοί

13 05 2011 - της Ρόης Χάικου - Η Deutsche Telekom αναλαμβάνει να κάνει παιχνίδι στον ΟΤΕ και ήδη έστειλε το πρώτο μήνυμα στην κυβέρνηση. Ένα παιχνίδι για... μεγάλα παιδιά και γερά νεύρα, αφού τρία χρόνια μετά την πρώτη επένδυση στον Οργανισμό κανένα business plan δεν βγαίνει.

Το δημοσίευμα για επικείμενη επίσκεψη των Γερμανών στην Αθήνα και την πρόθεσή τους να μεταθέσουν χρονικά ή και να αναβάλλουν την περαιτέρω αύξηση του μεριδίου τους στον ΟΤΕ από 30% που είναι σήμερα, κανονικά θα πρέπει να έχει χτυπήσει συναγερμούς στην κυβέρνηση. Γιατί στην ατζέντα της D.T. έχουν μπει πολλά θέματα, με πρωταρχικά τη ρύθμιση της αγοράς και το ρόλο της ΕΕΤΤ και φυσικά, το εργασιακό κόστος. Και θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να τα λύσει.

Από τη στιγμή που το δημόσιο έχει αποφασίσει να πουλήσει ποσοστό 10% από το 20% που κατέχει σήμερα, οι Γερμανοί δεν μπορούν να μην το αγοράσουν λόγω της συμφωνίας μετόχων. Όμως, αυτό δεν θα γίνει χωρίς να έχουν προηγηθεί εξαντλητικές διαπραγματεύσεις. (Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, που επικαλούνται πηγές της DT, η εταιρεία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να πουλήσει το ποσοστό).
Στελέχη της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν ανέφεραν στο Capital.gr πως η Deutsche Telekom έχει υποστεί ένα είδος "σοκ" με όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα και τις αγκυλώσεις της αγοράς σε όλα τα επίπεδα. Και τόνιζαν ότι αφενός, δεν μπορεί κανείς να επενδύσει σε μια βιομηχανία εάν δεν γνωρίζει ότι θα αποσβέσει τα κεφάλαιά του και θα έχει και κέρδη. Και αφετέρου ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος δεν είναι fund που μπήκε στον ΟΤΕ για βραχυπρόθεσμα κέρδη, αλλά στρατηγικός επενδυτής που χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον για να καταρτίσει και να εφαρμόσει business plan.

Άλλωστε, η D.T. έχει ήδη διαγράψει από τον ισολογισμό της 0,9 δισ. ευρώ από τα 3,8 δισ. ευρώ που έχει επενδύσει στον ΟΤΕ, αποτέλεσμα της κατακόρυφης πτώσης της μετοχής. 
Υπάρχει και η άποψη βέβαια, ότι η στάση της D.T. συνδέεται συνολικά με τις θέσεις της Γερμανίας στο θέμα διαχείρισης της ελληνικής κρίσης και πιθανών δεσμεύσεων που θα ήθελε να λάβει αναφορικά με επενδύσεις γερμανικών συμφερόντων...

Σε κάθε περίπτωση οι επικεφαλής της D.T. εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από το ελληνικό περιβάλλον και σκοπεύουν να το δείξουν στην ελληνική πλευρά με κάθε τρόπο. Αρχής γενομένης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία μπλοκάρει κάθε εμπορική πολιτική του ΟΤΕ. Πηγές προσκείμενες στον Οργανισμό σημείωναν ότι η ρύθμιση λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που δεν επιτρέπει στον ΟΤΕ να διαθέσει προϊόντα στην αγορά, άρα εκ των πραγμάτων τα έσοδά του είναι καταδικασμένα να υποχωρούν.

Η στάση της ΕΕΤΤ έχει φτάσει μέχρι τον επικεφαλής της D.T., κ. Rene Obermann, ο οποίος αναφέρθηκε στην ελληνική ρυθμιστική αρχή στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του γερμανικού ομίλου με τους αναλυτές, χαρακτηρίζοντας την "την σκληρότερη που έχει συναντήσει μέχρι τώρα".

Η D.T. αναμένεται να εκθέσει τους προβληματισμούς της στο υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να είναι άγνωστη η απάντηση που λογικά θα λάβει: η ΕΕΤΤ είναι ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή...
Για την έτερη "καυτή πατάτα" όμως, το δημόσιο έχει λόγο και δεν είναι άλλο από τα εργασιακά του ΟΤΕ και το μισθολογικό κόστος, το οποίο συνεχώς αυξάνεται. Το αν σε αυτή τη φάση οι Γερμανοί θα θέσουν ζήτημα άρσης μονιμότητας στον Οργανισμό δεν είναι σαφές, όμως εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει. Και τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, αφού ουδείς συνδικαλιστής θα συναινέσει σε κάτι τέτοιο, άρα η μόνη λύση εφόσον οι δύο μέτοχοι συμφωνήσουν σε αυτό, είναι η νομοθετική ρύθμιση.

Με τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν, η διοίκηση του ΟΤΕ δεν μπορεί να μειώσει το κόστος προσωπικού στο μέσο όρο της Ευρώπης, που είναι περί το 25% ενώ για τον Οργανισμό αποτελεί το 46% του συνολικού κόστους λειτουργίας του και αντιστοιχεί στο 35,3% των εσόδων του και το 2010 ανήλθε σε 766 εκατ. ευρώ.

Πηγή:www.capital.grNo comments: