Pages

27 May 2011

Deutsche Telekom: Το μυστικό 48ωρο στην Αθήνα

27 05 2011 - της Ρόης Χάικου - Ένα ταξίδι – αστραπή με πολλές ερμηνείες και συμβολισμούς έκανε στην Αθήνα η αφρόκρεμα της Deutsche Telekom, την ώρα που θεωρείται απλά θέμα χρόνου η πώληση της πλήρους συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στον ΟΤΕ.

Σύσσωμο το ΔΣ του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου υπό τον κ. Ρενέ Όμπερμαν, αλλά και το supervisory board που απαρτίζεται από 20 άτομα, καθώς και οι ακόλουθοί τους, έφτασαν την περασμένη Τρίτη στη χώρα μας. 
Αν και κάθε χρόνο η DT επισκέπτεται μια από τις χώρες όπου έχει επενδύσει, και στο διάστημα αυτό, γίνεται συνεδρίαση του ΔΣ και ενημερώνονται οι επιτελείς της για την συγκεκριμένη αγορά, την θυγατρική εταιρεία του ομίλου και την πορεία της, η επιλογή του ΟΤΕ για εφέτος και σε αυτή τη συγκυρία, μόνο τυχαία δεν θεωρείται και δίνει ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση: «είμαστε εδώ, αλλά...».

Οι Γερμανοί έμειναν στην Αθήνα μέχρι και την Τετάρτη (πρόλαβαν να επισκεφθούν και το νέο μουσείο της Ακρόπολης) και είχαν επαφές με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τους παρουσίασε τον όμιλο ΟΤΕ, εξέθεσε τα προβλήματα, αλλά και τους στόχους για την επένδυση της DT στην Ελλάδα. 

Συναντήσεις με εκπροσώπους του ελληνικού δημοσίου, τουλάχιστον επισήμως, δεν έγιναν, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά γνώριζε και είχε προετοιμαστεί για την παρουσία των Γερμανών στην Αθήνα. Γι΄ αυτό και δεν θεωρούν... τυχαία ούτε και σύμπτωση την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ μόλις μια μέρα μετά από την αναχώρησή τους για Βόννη...

Επίσης, εκτιμάται ότι το γερμανικό κλιμάκιο θα επιστρέψει εξαιρετικά σύντομα στην Ελλάδα (ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για το Σαββατοκύριακο), μετά και την σχετική επιστολή του ΥΠΟΙΚ ότι ενεργοποιεί τη διαδικασία των συζητήσεων για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Στόχος των Γερμανών είναι να θέσουν επί τάπητος όρους και προϋποθέσεις για να ικανοποιήσουν την... επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για απόκτηση τουλάχιστον 16%, που είναι το συνολικό πακέτο που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ, ενώ ερωτηματικό παραμένει εάν το ΙΚΑ θα διατηρήσει το 4% που ελέγχει στον Οργανισμό. 

Η DT δεν είναι αρνητική να αυξήσει περαιτέρω από το 40% το ποσοστό της στον Οργανισμό, "ωστόσο χάρες δεν κάνει", όπως σχολίαζαν αναλυτές που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον ΟΤΕ. 

Και οι όροι που θέτουν οι Γερμανοί είναι σκληροί: άρση της μονιμότητας για τους προσληφθέντες προ του 2005, περικοπές μισθών, αναχρηματοδότηση των δανείων του ΟΤΕ, σχέσεις με την ρυθμιστική αρχή κλπ. Ουσιαστικά οι επιτελείς της Deutsche Telekom ζητούν την αλλαγή του άρθρου 38 στον Γενικό Κανονισμό ο ΟΤΕ, ο οποίος έχει επικυρωθεί από την Βουλή, άρα έχει ισχύ νόμου και για την τροποποίησή του απαιτείται σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Εξάλλου, τα μηνύματα που στέλνουν οι Γερμανοί είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα. Μόλις δέκα μέρες μετά από τις προειδοποιητικές βολές για το μέλλον της επένδυσής τους στον ΟΤΕ, ο γερμανικός όμιλος επανήλθε με νέες δηλώσεις που δείχνουν την διστακτικότητα του για ενίσχυση της παρουσίας του στην εταιρεία. 

Ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων της DT στη ΝΑ Ευρώπη, Roland Mahler επεσήμανε ότι η αγορά νέου πακέτου μετοχών στον ΟΤΕ δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της γερμανικής πλευράς από τη μέχρι σήμερα συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή:www.capital.grNo comments: